• Korodi: Decizia CE este obiectivă, problemele se vor rezolva săptămâna viitoare
Ministrul mediului Attila Korodi a declarat, ieri, că decizia CE de iniţiere a procedurii de infrigement pentru lipsa spaţiilor naturale pentru păsări migratoare este una obiectivă, iar Guvernul va rezolva problemele săptămâna viitoare. "Decizia Comisiei privind iniţierea procedurii de infrigement este una obiectivă. Este, într-adevăr, o întârziere în adoptarea unei hotărâri de guvern care să reglementeze siturile avifaunistice", a spus ministrul mediului şi dezvoltării durabile, citat de NewsIn.
De asemenea, acesta a explicat că proiectul acestei hotărâri se află, în prezent, la Ministerul Justiţiei, urmând ca, cel mai probabil, să fie aprobat în şedinţa de guvern de săptămâna viitoare. "Noi am elaborat acest proiect de mai multă vreme, dar s-a pierdut mult timp pe circuitul de avizare. Fiind vorba de reglementări cu impact asupra agriculturii şi silviculturii, proiectul a stat mai mult la Ministerul Agriculturii, respectiv din data de 22 mai până acum", a mai spus Korodi.
Comisia Europeană a anunţat, miercuri, că deschide procedura de infrigement împotriva României pentru încălcarea directivei europene privind păsările sălbatice şi acuză România că nu a stabilit zone naturale protejate pentru păsările migratoare sau pentru cele pe cale de dispariţie.
"Statele membre trebuie să îşi completeze cât mai repede cu putinţă reţelele zonelor naturale protejate pentru speciile de păsări migratoare şi pe cale de dispariţie, precum şi reţelele siturilor de importanţă comunitară pentru a conserva flora şi fauna. Această obligaţie este crucială dacă dorim să atingem obiectivul stabilit de Uniunea Europeană, respectiv acela de a stopa fenomenul pierderiii biodiversităţii până în 2010", a declarat comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas, potrivit unui comunicat al Comisiei.
Potrivit directivei europene privind păsările sălbatice, statele membre UE sunt obligate să stabilească zone naturale protejate pentru conservarea biodiversităţii, în general, şi a speciilor de păsări sălbatice, în special. De asemenea, păsările migratoare trebuie să beneficieze de zone speciale pentru iarnă şi puncte de repaos pe rutele migratoare. Aceste obiective sunt duse la îndeplinire în baza unor date viabile din punct de vedere ştiinţific. Comisia, totodată, foloseşte cele mai bune informaţii din ornitologie pentru a verifica dacă statele membre îşi duc la îndeplinire obligaţiile, mai precizează comunicatul CE.
Acest prim avertisment primit de România este consecinţa faptului că nu a reuşit să stabilească nici zone speciale pentru păsările sălbatice şi nici zone speciale pentru iarnă şi puncte de repaos pe rutele migratoare, se mai arată în documentul citat.