Ce dividende estimează Prime Transaction că vor acorda companiile de la BVB, anul viitor?

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 decembrie 2023

Ce dividende estimează Prime Transaction că vor acorda companiile de la BVB, anul viitor?
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    English Version

    Randament de 18% pentru distribuţia anticipată a Fondului Proprietatea

    "Hidroelectrica are cele mai bune rezultate dintre emitenţii de stat, iar compania a avut, în mod constant, rate mari de distribuţie", conform Prime

    "Ţinând cont de nevoia continuă de bani a statului, nu putem exclude rate mai mari de distribuţie la companiile din subordinea sa sau chiar acordarea de dividende speciale", spun analiştii

    Fondul Proprietatea (FP) este singurul emitent de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) pentru care echipa de analiză de la Prime Transaction estimează un dividend cu randament mai mare de 10%, anul viitor, după cum reiese din ultimul raport al casei de brokeraj.

    "Fondul are o politică de dividende asumată şi previzibilă, iar dacă luăm în calcul sumele primite până acum sub formă de dividende ordinare de la companiile la care are deţineri (cele mai mari fiind de la Hidroelectrica) şi scădem cheltuielile detaliate în politica de dividende, ajungem la o sumă de circa 550 milioane lei distribuibilă sub formă de dividende în 2024, echivalent cu aproape 0,1 lei/acţiune, aproape o cincime din preţul de piaţă al acţiunii", se menţioneză în raport.

    Estimarea echipei Prime Transaction echivalează cu un randament brut de 19,6% faţă de preţul acţiunii FP din data de 29 noiembrie, de 0,51 lei, respectiv un randament net de 18%, conform analizei din documentul ataşat.

    Hidroelectrica (H2O) are, în momentul de faţă, cele mai bune rezultate dintre emitenţii controlaţi de stat, iar compania a avut, în mod constant, rate mari de distribuţie. În acest an, Hidro a alocat 90% din profitul pe 2022, la care au fost adăugate şi dividende suplimentare din profitul reportat, se menţioneză în raport.

    În cazul Hidroelectrica, echipa de la Prime estimează un dividend de 11,7 lei pe acţiune, echivalentul unui randament net de circa 8,4%, faţă de preţul acţiunii companiei din data de 29 noiembrie.

    Randament de 8% pentru distribuţia estimată a Sphera

    De la Sphera Franchise Group (SFG), analiştii se aşteaptă la o distribuţie generoasă cu randament ridicat, anul viitor. "Politica de dividend ia în calcul distribuţii de 100% din profitul distribuibil, iar în acest an profitul distribuibil, cel individual, este mai mare decât cel consolidat, pe care emitentul îl raportează în mod obişnuit către investitori şi pe care l-am putut estima mai uşor", se arată în raport.

    Dividendul pe acţiune estimat în cazul Sphera este de 1,84 lei, echivalentul unui randament net de 8,3%, faţă de preţul acţiunii din data de 29 noiembrie.

    Pentru Conpet, analiştii estimează o rată de distribuire de 100%, respectiv un dividend de 6,75 lei pe acţiune, cu un randament net de 8%, în vreme ce în cazul Nuclearelectrica, la o rată de distribuire de 45%, dividendul estimat este de 4,14 lei, cu un randament net tot de 8%.

    În cazul Romgaz, echipa de la Prime anticipează o rată de distribuţie de 55%, respectiv un dividend de 3,52 lei pe acţiune, cu un randament net de 6,7%.

    "Dată fiind nevoia continuă de bani a Statului, nu putem exclude, nici de această dată, rate mai mari de distribuţie la companiile din subordinea acestuia sau chiar acordarea de dividende speciale. Totuşi, după exceptarea în acest an a majorităţii companiilor listate de la obligaţia de a plăti 90% din profit ca dividende, e greu de estimat unde şi dacă am putea vedea astfel de situaţii", se menţioneză în raportul celor de la Prime Transaction.

    În cazul OMV Petrom, analiştii punctează: "Ţinând cont de politica de dividend care presupune distribuţii crescătoare de la un an la altul şi de faptul că a fost aplicată chiar şi în perioade cu rezultate financiare mai slabe decat în acest an, ne aşteptam ca din profitul pe 2023 să fie distribuit un dividend mai mare decat cel ordinar distribuit din profitul anului trecut (fără a lua în calcul şi cele două dividende speciale)".

    Astfel, cei de la Prime estimează că OMV Petrom va aloca un dividend unitar de 0,0425 lei, echivalentul unui randament net de 7,2%.

    Băncile vor distrbui dividende anul viitor, în scenariul optimist, conform echipei de analiză a societăţii de brokeraj. Pentru Banca Transilvania se estimează un dividend pe acţiune de 1,15 lei, echivalentul unui randament net de 4,6%, în vreme ce pentru BRD dividendul unitar estimat se ridică la 1,29 lei, echivalentul unui randament net de 7,1%.

    "Am luat în considerare varianta optimistă, în care banca nu va mai fi atenţionată de vreunul dintre reglementatori să nu distribuie dividende, însă marja de eroare este mai mare decât la alţi emitenţi, dat fiind istoricul recent", se menţionează în raportul celor de la Prime, cu referire la BRD.

    Pe primele trei locuri din topul emitenţilor din afara indicelui BET-BK, analiştii au plasat Alumil, cu un dividend pe acţiune de 0,165 lei, respectiv un randament net de 7,3%, Turbomecanica - dvidend de 0,021 lei pe acţiune, randament de 7,2% şi Transilvania Broker de Asigurare - dividend de 1,48 lei, randament de 6,7%, faţă de preţul acţiunii din data de 29 noiembrie.

    Opinia Cititorului ( 51 )

    1. De ce ceva timp tot aud ca deja se acumulează suplimentar la preturi mari acțiuni din BET sau se întra pe cotații noi, pentru dividendele de peste 6-9 luni. Oare BET va sta mereu peste 15 mii în acest interval? Nu! F posibil sa ajungă din nou chiar sub 14 mii. Chiar credem, de exemplu, ca 7 luni de acum incolo H2O va avea o cotație de cel puțin 126.5 prețul de vineri, în fiecare zi? Sau TLV va sta numai peste 22-23 de lei? Atunci când vor apărea oportunități, după niște corectii, nu ne vom grăbi sa cumpărăm, deoarece nu știm unde se termina corecția. Sa nu uitam ca H2O a fost și la 107 lei în august, iar tranzacțiile era puține, iar acum a ajuns și 128 din motive de raportare, dar și de dividend atractiv.

      1. Astea le stiu batranii

        stiu tinerii altele?

        TLV va fi cel putin 27 lei anul viitor, datorita actiuniilor gratuite si dividendului de 1.4 lei(1.15 va fi doar daca cumpara OTP Bank).

        La BRD dividendul va fi de 1.29 doar daca rata de distribuire va fi de 50%. In anii prepandemici distribuiau mai mult de 50%. BRD distribuie in ianuarie si dividend aferent 2022 in valoare de 0.9226 brut. In concluzie in 2024 ar putea distribui un dividend in valoare de cel putin 2.2126 lei (dividend 2022+ dividend 2023) ceea ce reprezinta un randament brut de aproximativ 13%, daca luam in considerare pretul actiunii de azi 

        In plus vor fi si mai multi bani pe BVB datorita creșterii contribuției la 4,75% de la 1 ianuarie 2024 pentru fondurile de pensii Pilon II

        4,75% din ce? Stați sa vedem cum va funcționa economia anul viitor și câte salarii vor fi plătite...

        raportat la actiuni gratuite si dividende

        face ti un simplu calcul -cat investiti- pretul- actual--divident -trageti linie si--- 

        stupoare -tot ei castiga 

        sistem vechi de calcul si batranesc -tineresc si cum vreti voi 

        Anul acesta a venit cu acea schema ieftina H2O CA SA NU PICE DE FAZAN- SA SE PRABUSEASCA-INCA NU AU REUSIT 

        SA FIE IN VARF,ASA CRED EI - NU LA TOTI  

        VAD UN SALT PE TGN,DAR EI TREBUIE SA LUCREZE LA DIVIDENT,CAZ IN CARE CAPITALUL SI VALOAREA NOMINALA NU AFOST AFECTATA-ALTFEL....STITI VOI 

        CITITI 1-Super BENTO

        AI DREPTATE FRATE BENTO 

        Pentru cei care asteapta scaderi pe BVB, trenul a fost in gara in perioada octombrie 2022-iunie 2023. Tot ce puteti face in acest moment este sa urcati in el pt ca inca nu e prea tarziu.

        LICHIDITATEA IN CE CONSTA?

        IN ACTIUNI MULTE?OOOOOO 

        STABILITATE-PROF IT-VALOARE NOMINALA-DIVIDEND 

        ALOOOOO

        Noi FRATIA BENTO nu ne vom grabi sa cumparam pentru ca nu vrem sa manipulam piata cu cele 100 de actiuni ale noastre

        Cam inca vreo 25 miliarde de lei (adica vreo 5 bil. euro) ar putea ajunge pe BVB prin listarea diferentei de pana la 50% la companiile deja listate: H2O, SNG, COTE, SNN, TEL.

        Deci sunt deja listate, asa ca procedura ar fi super simpla. Asta ar ajuta enorm lipsa de lichiditate, mai ales datorita celor din pilonul 2 si pilonul 3, care tezaurizeaza, nu investesc - banditii.  

        Oare care ar fi motivele pentru care nu se fac eforturi de crestere a lichiditatii? Sa faci daytrading cu 5-10 milioane de roni ar trebui sa fie ceva normal.

        sa faci day trading cu comision la broker de 1,2% e sinucidere curata. pe termen lung. poate o zi doua sa ai noroc

        Sunt si brokeri cu comisioane mai mici, dar tot e greu sa faci trading.

        Nu acceptati comisioane mai mari de 0.5%

        Corect. Eu am 0,4% la BCR.

        0.25% BRD

        Hopaaaaaaa! Au ceva conditii speciale, gen suma investita initial sau rulaj lunar? 0,25 mi se pare super ok.

        Asta înseamnă că o aștept la 22-23 lei preț/acțiune.

        0.3 la goldring și la cei noi,de la investimental am 0.25.

      Recunosc ca sunt începător dar concluzia mea este ca preturile la câteva firme gen romgaz au fost influențate și artificial, și o sa dau exemplu cum. Cerere de cumpărare trebuie sa recunosc ca exista pt a cumpăra romgaz asta nu o contest și aceasta cerere de cumpărare este "ajutata" de un ordin mai mare de cumpărare gen 10000 de acțiuni care este poziționat la vedere și nu imediat sub prețul cerut de vânzători ci la o distanta de "siguranta". Acum aprox. 2 luni eu unul am reușit sa achiziționez actiuni la romgaz intr-un moment de corecție al pieței și recunosc ca în aceea zi am observat acel ordin de cumpărare de 10000 de acțiuni care nu a fost efectuat ci cel care controla acel ordin doar modifica prețul de achiziție cu scopul de a tempera scăderea prin afișarea unei cerere de cumpărare mare la vedere. Oricum cine vrea sa cumpere indiferent de preț trebuie sa liciteze peste ordine mari de cumpărare asta dacă vor sa cumpere destul de curand

      1. cred

        Vezi că vei găsi aceeași cantitate și la vânzare. Tot mai departe, așa. Market makerul, cum zicea și cel de mai sus.

        Pe BVB exista cateva companii cu lichiditatea suficient de mare ca sa fie eligibile pt investitori institutionali gen fonduri de pensii, daca mai dau si dividende constant evident ca sunt atractive si va exista cerere constanta indiferent de fluctuatiile de pret...

        La Romgaz se pare că sunt mai multi care pun umărul pentru a creste lichiditatea și a influența evaluarea pentru MSCI! Romgaz fiind cea de pe locul patru în topul companiilor evaluate pentru includerea în MSCi! Deci nu mă mă aștept la o scădere de preț, ba din contra, după publicarea rezultatelor anuale, unde profitul va depăși 3 miliarde lei, și anunțul pentru dividend ( calculul meu este in jur de 5,5 lei; guvernul are mare nevoie de gloanțe) pretul pe acțiune poate atinge chiar 55 lei! Daca nu vor fi evenimente de speriat!

        Așa că, Hidroelectrica, Petrom, BT și Romgaz, de avut neapărat în portofoliu! Vor fi pe un mare val daca la anul BVB va intra în indicii MSCi!!!

        Succes! 

        Nu stiu ce calcule faci. SNG div de 5.5 poate doar cu rata de distributie de 90%...greu de crezut cu investitiile pe care le are programate.

        Investițiile pentru Neptun D. vor fi făcute pe împrumut!!! Mesajul a fost clar!

        Deocamdată fac majorarea de capital cu acordare se 9 acțiuni pentru 1 acțiune deținută.

        Restul e can-can până la dividend vezi cazul TGN de anul ăsta e tras la indigo. 

      Super BET s-ar putea sa mai creasca sau sa mai scada...cand va ntra shortul vom vedea realitatea

      Altii estimeaza dividendele SNG cu un randament de 11,5%, cei d ela Prime sunt mai prudenti, mai retinuti.

      1. La companiile de stat aproape sigur vor veni dividende consistente, guvernul are nevoie mare de bani! Romgaz cu siguranță va livra bine!

        La Romgaz e acțiune gratuita atribuită acționarilor în luna mai așa că dividende slabe șanse.

      SNP, vedem oare dividend special?

      1. TREBUIA SA DEA TOTI-COMPANIILE DIN ENERGIE -IT- FINANTE-BANCI- DIN 2021 PANA IN PREZENT-2023-INCLUSIV

        AVAND IN VEDERE CA E COMANDAT DE OMV -N AI SA VEZI(OMV-VIENA -2000-2023-EVOLUTIE-CAUTA) 

      Pe mine ceea ce nu încetează să mă uimească este FP! Deși foarte mulți i-au cantat prohodul acestui fond, cu toate acestea, vad aici ca se estimează un dividend de aproape 20 de procente?? Ce-i drept și în piață se vede potentialul acestei actiuni care nu a scăzut mai deloc deși perioada de răscumpărare cu bonusul de 20-25% a luat sfârșit! Ca sa nu mai zicem de listarea Salrom tot mai posibilă si mai apropiată! Foarte interesantă!

      1. UITATE LA MULTE COMPANII

        EXEMPLU TRP DE CAND A INTRAT PE PIATA-ACUM UNDE SE AFLA PE BURSA 

        A TZEPUIT MULTA LUME -FIRMA MERGE BINE PE BANII FRAIERILOR-SI EU AM FOST UNUL-DAR NU MA MAI FRAIERESC DELOC

        VINDE LE 

        Chiar azi am mai luat 300000 cu banii pe care trebuie sa-i dau statului in 25 mai 2024...

        FP a primit ofertă de la GDF pentru vânzarea participației Enel de 87 mil euro. Credeți că nu va vinde?

        Sper sa nu vanda sub cotatia lor, care este undeva la 99 mil. euro.

        E vorba de vânzarea participației deținute la Engie de catre FP.

      Mai sunt doar aproape 4 mld actiuni la fp. Deci, 550 mil inseamna nu aproape 0,1, ci 0,14 lei pe actiune. Adica un randament brut de vreo 28%...

      1. Chiar 3,5 mld

        La dividend intra si alea fara drept de vot.

        Sau nu?:)

        Nu intra!

      la h20 prevad un profit realist de 15,..-16... lei /actiune, per= 8 si un dividend de 90%, cca 14 lei., 11%, pt ca deja au 11,5 lei pe actiune profit la 3 trimestre. apa este, stau langa mures, e f mare debitul de apa, pretul pe opcom e mai mare ca asta vara, iarna se consuma mai mult curent, deci cred ca e realist calculul.

      1. MA FACI SA RAD

        N AI SA VEZI 

        VA FRAIERESC

        FITI ATENTI! 

        T4 e slab la Hidroelectrica in fiecare an. Verifica. Nu o sa mai adauge prea mult la profitul de la 9luni.

        de unde ai datele pe trimestru in fiecare an? n-am gasit decat raportari semestriale.

        anul trecut da, a fost slab t4. dar pot fi motive, cum ar fi faptul ca n-au facturat la clienti. 

        dupa mintea mea, dar ok poate ma insel, lunile slabe sunt trimestrul 3 iulie, august, septembrie, cand sunt cele mai putine precipitatii. apa mai putina=productie mai mica de curent. lunile trim 4 oct-noe decembrie, normal sunt mai ploioase deci n-ar trebui sa fie un trimestru slab, dc nu scade cumva pretul la curent (ceea ce nu s-a intamplat).

        Tu chiar crezi ca daca n-au facturat nu si-au inregistrat veniturile?????

        Păi, cam da! Eventual le-or înregistrat pe caiet!

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9755
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
    Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb