Ce este un certificat energetic şi când avem nevoie de el

Media-Advertising / 29 martie 2019

Ce este un certificat energetic şi când avem nevoie de el

Cei care vor să vândă sau să închirieze o locuinţă vor constata că la întocmirea documentelor vor avea nevoie de un act ce poartă denumirea de certificat energetic.

Ce este un certificat energetic?

Certificatul energetic este un document ce cuprinde informaţii referitoare la eficienţa unei clădiri din punct de vedere energetic, mai exact face referire la cantitatea de energie consumată pentru a încălzi, ilumina şi produce apă caldă menajera într-un imobil. Calculele necesare întocmirii unui astfel de document sunt realizate de o persoană specializată, denumită auditor energetic atestat.

Certificatul de performanţă energetică prezintă doi indicatori importanţi: clasa energetică, cuprinsă între A şi G (clasa A fiind cel mai eficientă din punct de vedere energetic) şi nota energetică (cuprinsă între 1 şi 100, nota 100 fiind cea mai bună).

Calculând consumul de energie, certificarea energetică este puternic influenţată de nivelul de izolare termică al locuinţei faţă de exterior şi sol, acestea fiind zonele pe unde căldura se poate pierde (prin ferestre neetanşe sau de proasta calitate, pereţi cu calitati de izolarfe termica redusa etc.).

Certificatul de performanţă energetică se obţine în urma documentelor depuse de solicitant, fiind necesară şi obligatorie şi o vizită a locuinţei.

Când este nevoie de un certificat energetic?

Cele mai dese situaţii care implică prezentarea unui certificat energetic sunt tranzacţiile imobiliare. În lipsa certificatului de performanţă energetică contractul de vânzare-cumpărare poate fi declarat nul (nulitate relativă, poate fi atacat în instanţă). De altfel, în situaţia în care este vorba despre un apartament ce se achiziţionează prin programul Prima Casă, există condiţia ca locuinţa ce urmează a fi achiziţionata prin intermediul creditului să fie încadrată în clasele de eficienta energetică A, B sau C, lucru ce se poate dovedi doar printr-un certificat energetic.

De asemenea, certificatul energetic este necesar şi pentru înscrierea rolului fiscal al clădirii sau pentru închirierea imobilului respectiv.

Documentul a devenit obligatoriu încă de la 19 iulie 2013 în situaţia în care un spaţiu de locuit se vinde, se închiriază sau se doreşte reabilitarea termică a acestuia. Este sarcina proprietarului care vinde sau închiriază să se ocupe de obţinerea acestui document. În cazul clădirilor noi, documentul trebuie să fie obţinut de investitor, fiind inclus în documentaţia pentru recepţia la terminarea lucrărilor. În plus, e bine de ştiut că acest certificat de eficienţă energetică are o valabilitate de 10 ani de la momentul eliberării.

Actul oferă o imagine de ansamblu asupra costurilor de întreţinere şi a eficienţei energetice a clădirii, evidenţiind, totodată, aspectele ce pot fi îmbunătăţite pentru obţinerea unei clase energetice mai bune.

Astfel, certificatul energetic te poate ajuta şi la creşterea valorii pe piaţa unei locuinţe destinate vânzării. Tot mai mulţi oameni sunt interesaţi de achiziţionarea unui apartament sau a unei case ce se află într-o clasă energetică bună, pentru a avea costuri de întreţinere cât mai avantajoase.

Certificatul energetic nu trebuie să fie confundat cu noţiunea de audit energetic. Auditul este o lucrare mult mai complexă, ce pune la dispoziţia solicitantului şi soluţii de reabilitate şi modernizare a instalaţiilor termice, energetice şi a celor de apă caldă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb