Echipa naţională de handbal feminin obţinut cea mai slabă clasare la un turneu final de Campionat European din istoria participărilor sale. La această contraperformanţă au contribuit mai multe lucruri, de la coronavirusul care ne-a subţiat lotul, până la mult prea multele scandaluri din dintre antrenorii autohtoni sau străini care s-au ocupat de echipele noastre de club şi naţionale. Sămânţa de scandal plantată de mai mult timp şi îngrijită constant a rodit la finalul acestui an. Liderul echipei, Cristina Neagu, deranjată de coronavirus, de fostele accidentări, dar şi de multiplele discuţii legate de salariul ei, unul cu mult peste medie, a vorbit puţin şi pe teren, dar şi în afara lui şi acest lucru s-a văzut din plin. Noile venite la echipă au reuşit uneori să aibă momente bune de joc, dar lipsa de experienţă s-a văzut de fiecare dată la final. În plus, nu toate jucătoarele au arătat că sunt foarte interesate se rezultatele naţionalei.
Neagu a oferit şi câteva explicaţii pentru jocul slab, plasând o parte din vină în spatele jucătoarelor tinere: "Sunt foarte obosită, mă simt destul de rău fizic. În ultimele 3-4 meciuri am avut mari dureri la genunchi, am tot tras de mine. Sper să mă refac. Personal sunt foarte dezamăgită de acest rezultat. Este cel mai slab CE la care am participat, am obţinut doar o victorie. Acum concentrarea trebuie să meargă la echipa de club. O echipă nu trebuie să stea niciodată într-o jucătoare. Greu de prezis cum sună viitorul. Avem o şansă de calificare la JO şi cred că acest turneu preolimpic este o şansă imensă pentru naţională pentru următorii ani. Tot vorbim de o reconstrucţie, dar nu reuşim să construim. Cred că e importantă şi atitutindea şi unele ar trebui să fie mai conştiente că au ajuns la naţională. Acum 10-15 ani era greu să ajungi la naţională, acum s-a dat credit unor jucătoare tinere, dar cred că e vorba şi de atitudine. Unele se comportă ca şi cum ar fi obţinut ceva mare, dar nu au realizat nimic, trebuie să lase capul în pământ, trebuie să arătăm altfel. Atâta vreme cât sunt sănătoasă, voi veni la naţională, dar îmi doresc şi o echipă cu care să luptăm. La acest turneu, nu am simţit că puerm ajunge în fazele finale, mai ales că sunt ultimii mei ani în handbal. Este enorm de greu să ajungi la JO, iar noi avem această şansă. Îmi doresc ca echipa naţională să performeze".
Campionatului European de handbal feminin - EHF EURO 2020 din Danemarca a însemnat pentru echipa noastră un locul 12, cu o singură victorie, în prima fază a grupelor, şi cinci eşecuri (trei în grupa principală), aceasta fiind cea mai slabă clasare a sa la un Campionat European în 13 participări.Tricolorele au înregistrat la EURO 2020 următoarele rezultate: 19-22 cu Germania, 28-24 cu Polonia, 20-28 cu Norvegia (în Grupa D), 20-25 cu Croaţia, 24-26 cu Ungaria şi 24-35 cu Olanda. Cum actualul selecţioner şi-a contestat aprig predecesorii, de data aceasta el a fost pus la zid. Fostul antrenor al lui CSM Bucureşti, Per Johansson a comentat pe o reţea de socializare: "Clanul care l-a executat pe Tomas Ryde şi a preluat naţionala e responsabil pentru cea mai slabă performanţă la Campionatului European din istoria României. În ceea ce priveşte aceşti antrenori...imediat după ce ies din România, când nu mai au corupţia în spate, sunt prinşi cu pantalonii în vine! Handbalul românesc ar trebui să fie ruşinat să aibă lider un membru al unui clan". Anul trecut, după Campionatul Mondial, Bogdan Burcea susţinea că el ar fi ocupat un loc 10-12 şi dacă stătea cu spatele la meciuri! Acum a ocupat locul 12 la europene stând cu faţa.
Bogdan Burcea a vorbit despre viitor şi despre posibilitatea ca el să nu mai fi selecţioner: "Rezultatul este o consecinţă a ce s-a întâmplat în ultimii ani la echipa naţională şi în handbalul feminin românesc. Putem lua bun faptul că nişe jucătoare au avut oportunitatea să se exprime, să capete mai multă încredere. Trebuie să privim către viitor, trebuie făcut ceva faţă de fetele tinere. Trebuie să ajutăm ca ele să poată continua, putem privi spre viitor cu încredere. Există fete care pot susţine rezultatele echipei naţionale. Handbalul feminin românesc a hrănit România mulţi ani cu rezultat, dar trebuie să recunoaştem că, cel puţin la acest European, nu am reuşit, iar neinspiraţia ne-a văduvit de rezultate. Am încercat din răsputeri. Că voi fi eu sau altcineva la naţională, putem oferi soluţii. Personal, nu aş abandona echipa, nu mă dau la o parte. Dar putem oferii concluzii corecte despre ce ar trebui să facem pe viitor.Turneul preolimpic şi calificările trebuie considerate obiective intermediare. Handbalul românesc şi naţionala trebuie restructurate. Trebuie făcută o strategie urgent. Trebuie să fim realişti, nu suntem, ne scufundăm. Nu contează rpmânerea mea la naţională, nu asta e important, ci se va face în următoarea perioadă. Putem face doar să redresăm corabia, important este ce vom face de acum încolo".
Turneul final continuă şi fără echipa noastră. Norvegia, clasată pe cinci la ediţia trecută, va înfrunta echipa gazdă, Danemarca, în timp ce Franţa, deţinătoarea titlului, va întâlni echipa revelaţie Croaţia, în semifinalele Campionatului European.
Norvegia, rămasă fără un titlu internaţional de la cel continental cucerit în 2016, a dominat clar competiţia până acum, având victorii pe linie, şase în total, câştigând de fiecare dată la cel puţin şapte goluri, chiar şi în faţa campioanei mondiale en titre, Olanda.Norvegia are prima şansă în semifinala de mâine cu Danemarca, echipă care a reuşit calificarea după o victorie clară, cu 30-23, în faţa Rusiei, vicecampioana europeană. Franţa este favorită certă în semifinala cu Croaţia, fiind o candidată serioasă la un nou titlu. În meciul pentru locul al cincilea se vor confrunta Rusia, campioana olimpică en titre, vicecampioană europeană în 2018, şi Olanda, campioana mondială en titre şi medaliată cu bronz în 2018.