Guvernul intenţionează să privatizeze "Complexul Energetic Hunedoara (CEH)" şi "Electrica", în urma majorării capitalului social al celor două companii cu pachete de acţiuni nou emise, reprezentând 105% din capitalul exis-tent, care să fie listate pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), potrivit unor proiecte de Hotărâri de Guvern. Oferta publică primară de acţiuni urmează să se deruleze printr-un intermediar autorizat, a căror selecţie revine în sarcina reprezentanţilor statului, se arată în documentele în cauză.
Guvernul urmează să mandateze Ministerul Economiei, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), să realizeze planul de privatizare propus.
Reprezentanţii statului în Adunarea Generală a Acţionarilor celor două companii energetice vor trebui să propună şi să aprobe declanşarea procesului de privatizarea, majorarea de capital, efectuarea demersurilor pentru admiterea pe o piaţă reglementată administrată de BVB, alegerea intermediarilor, precum şi stabilirea preţului de vânzare al acţiunilor nou emise.
Intermediarii urmează să realizeze analiza diagnostic preliminară necesară identificării problemelor legale, economico-financiare, tehnice şi de mediu, precum şi să propună soluţii pentru rezolvarea acestora, în vederea reglementării şi/sau a implementării unor măsuri speciale, care să permită derularea procesului de privatizare şi admiterea la tranzacţionare a acţiunilor celor două companii. De asemenea, aceştia vor realiza şi evaluările societăţilor, care să fie avute în vedere la recomandările pentru preţurile de vânzare a acţiunilor. Aceste preţuri vor trebui să fie cel puţin egale cu preţurile de ofertă sau cu preţurile de referinţă utilizabile în cadrul unor mecanisme de determinare a preţurilor de ofertă, mecanisme aprobate de către Comisia Naţională a Valorilor Mo-biliare (CNVM).
Guvernul intenţionează să dispună înfiinţarea a două comisii, pentru coordonarea şi, respectiv, pregătirea şi monitorizarea procesului de privatizare pentru fiecare întreprindere. Comisiei pentru coordonarea privatizării îi revine responsabilitatea să coordoneze activitatea comisiei de pregătire şi monitorizare a procesului, să aprobe documentele de selecţie a intermediarului, precum şi documentele de intermediere ce urmează a fi încheiate cu aces-ta, să analizeze informările şi rapoartele primite din partea comisiei de pregă-tire şi monitorizare a procesului de privatizare cu privire la stadiul procesului şi să aprobe sau să propună măsuri concrete de derulare a procesului de privatizare. De asemenea, aceasta urmează să aprobe prospectul final al ofertei, să avizeze preţul de ofertă sau de referinţă al acţiunilor nou emise.
Din componenţa acesteia vor face parte ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, sau un secretar de stat numit prin ordin al ministrului, care va ocupa şi func-ţia de preşedinte al comisiei, un reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice (MFP), un reprezentant al Cancelariei Primului-Ministru, numit de către premier, şeful OPSPI sau un reprezentant desemnat de acesta, un reprezentant al Ministerului Economiei, desemnat de către ministrul de resort, precum şi directorul general al fiecărei companii. Pentru fiecare membru titular, instituţiile şi societăţile vor fi nevoite să îşi desemneze câte un membru supleant.
Din comisia de pregătire şi monitorizare a procesului de privatizare urmează să facă parte reprezentanţi ai Ministerului Economiei, ai OPSPI, precum şi ai fiecărei societăţi. Numărul membrilor comisiei şi ai secretariatelor tehnice, nominalizarea, drepturile şi atribuţiile acestora, precum şi drepturile membrilor comisiei de coordonare a privatizării urmează să se stabilească prin ordine ale ministrului Economiei, la propunerea şefului OPSPI. Activitatea comisiilor şi a secretariatelor tehnice este programată să se încheie fie la finalizarea procesului de privatizare, fie la data emiterii ordinului de încetare de către ministrul de resort, în cazul suspendării sau a sis-tării procesului.
Potrivit draftului Scrisorii de intenţie către Fondul Monetar Internaţional (FMI), decizia de privatizare a "Complexului Energetic Hunedoara" va fi adoptată până la finele lunii februarie, iar în martie va fi angajat un consultant care să asigure vânzarea companiei imediat după preluarea activelor viabile de la "Compania Naţională a Huilei". Dacă nu va exista însă niciun investitor interesat, "CEH" va intra în insolvenţă, se arată în document. "Complexul Energetic Hunedoara" este format prin fuziunea termocentralelor Mintia şi Paroşeni cu patru mine de cărbune din "CN a Huilei".
De asemenea, Guvernul se angajează să cedeze participaţia majoritară deţinută de stat la filiale "Electrica" până la sfârşitul lunii noiembrie. Pentru această operaţiune, Executivul va angaja un consultant până la finele lunii aprilie.