Ce înseamnă un stil de viaţă sănătos?

As. Univ. Dr. Camelia Larisa Vonica, UMF "Iuliu Hatieganu" Cluj-Napoca
Ziarul BURSA #Lifestyle / 5 aprilie 2019

Un stil de viaţă sănătos reprezintă alegerile şi acţiunile pe care le facem zilnic astfel încât să scădem riscul de boli cronice şi deces prematur. Nu putem preveni aparţia tuturor bolilor, însă boli responsabile de cele mai frecvente cauze de deces în lume pot fi prevenite printr-un stil de viaţă sănătos. Cu toate acestea, sănătatea nu se referă doar la prevenţia bolilor ci şi la bunăstarea fizică, mentală şi socială. Astfel, un stil de viaţă sănătos vizează mai multe aspecte ale vieţii noastre de zi cu zi.

1. Urmaţi o alimentaţia sănătoasă

Pentru a asigura o alimentaţie corespunzătoare unui stil de viaţă sănătos, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă:

- Creşterea consumului de alimente de provenienţă vegetală, mai degrabă decât cele de origine animală.

- Consumul zilnic de pâine, cereale, paste şi orez provenite din cereale integrale.

- Consumul unei varietăţi de legume şi fructe, de preferinţă proaspete, de câteva ori pe zi (cel puţin 400g pe zi).

- Menţinerea unei greutăţi corporale între limitele recomandate ţinând cont de indicele de masă corporală (IMC). Aces­ta aflându-se în limite normale între 18,5 şi 25 kg/m2. Pe baza înălţimii şi greutăţii, oamenii îşi pot verifica IMC-ul, formula de calcul fiind: greutatea (kg)/înălţimea 2 (m)

- Controlul ingestiei de grăsimi şi înlocuirea grăsimilor nesănătoase (slănină, untură, unt, margarină, ulei de palmier sau de cocos) cu grăsimi sănătoase (nuci, migdale, fistic, ulei vegetal).

- Înlocuirea cărnii grase şi a produselor care conţin acest tip de carne cu fasole, legume, linte, peşte, carne de pasăre sau carne slabă.

- Utilizarea laptelui şi a produselor lactate (kefir, lapte acru, iaurt şi brânză) care în mod natural au un conţinut redus de grăsimi şi sare.

- Alegerea alimentelor cu conţinut scăzut de zahăr şi limitarea băuturilor dulci şi a dulciurilor.

- Reducerea aportului de sare din alimentaţie la sub o linguriţă (5g) pe zi, incluzând sarea din pâine şi produsele alimentare procesate.

- Pregătirea alimentelor se va face într-un mod sigur şi igienic. Fierberea, înăbuşirea şi pregătirea alimentelor la cuptor sunt modalităţi de preparare a alimentelor preferate deoarece reduc cantitatea de ulei adăugat.

- Promovarea alăptării exclusive la sân până la 6 luni şi introducerea unor alimente complementare sigure şi adecvate de la vârsta de aproximativ 6 luni. Promovarea continuării alăptării în primii 2 ani de viaţă.

2. Efectuaţi activitate fizică zilnic

Lipsa activităţii fizice este un factor de risc semnificativ pentru diverse boli grave, cum ar fi accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic, diabetul zaharat şi cancerul. Adulţii trebuie să efectueze cel puţin 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată (mers pe jos în ritm alert, dans de societate, aerobic în bazin, mers cu bicicleta cu viteza < 16km/ora) de-a lungul săptămânii sau cel puţin 75 de minute de activitate fizică intensă pe săptămână (mers pe jos de tip maraton, înot, grădinărit intens, tenis, sărit coarda).

3. Renunţaţi la fumat

Evitarea oricărei forme de tutun (ţigări simple sau electronice, fumat activ sau pasiv) sau luarea măsurilor necesare pentru abandonarea fumatului sunt printre cele mai sigure căi de evitare a multor boli şi drumul către o sănătate bună. Aşadar, există beneficii imediate şi pe termen lung în privinţa sănătăţii după renunţare la tutun, incluzând scăderea tensiunii arteriale.

4. Limitaţi consumul de alcool

În cazul femeilor este permis un consum de maxim 7 porţii de alcool/săptămână, iar pentru bărbaţi de 14 porţii/ săptămâ­nă în cadrul unui consum moderat de alcool. O porţie este reprezentată de 120 ml de vin sau 350 ml de bere sau 45 ml de tărie. Creşterea consumului de alcool peste aceste valori se consideră un consum crescut de alcool care atrage după sine riscul dezvoltării unor afecţiuni grave.

5. Somnul

Durata somnului variază în funcţie de vârstă, însă pentru adulţi, 7-8 ore de somn pe noapte sunt necesare pentru menţinerea unei stări de sănătate fizică şi psihică. Reducerea sau creşterea duratei somnului înafara acestei durate a somnului se asociază cu creşterea riscului de boli cronice precum obezitatea şi diabetul zaharat.

6. Reduceţi stresul psiho-social

Reducerea nivelului de stres perceput este o măsură esenţială pentru păstrarea unui stil de viaţă sănătos. De asemenea, managementul depresiei, anxietăţii şi a discriminării sociale influenţează calitatea vieţii şi reprezintă aspecte importante ale unui stil de viaţă sănătos.

7. Fiţi complianţi la actul medical

Respectarea recomandărilor medicale în ceee ce priveşte tratamentul medicamentos, vizitele medicale şi monitorizarea individuală de către pacient a unor parametri (tensiune arterială, greutate, glicemie, efecte adverse/ beneficii medicamen­toase) sunt măsuri de complianţă la actul medical şi reprezintă o componentă la fel de importantă ca celelalte componente ale stilului de viaţă.

De asemenea, OMS a adăugat recent câteva componente noi ale unui stil de viaţă sănătos, şi anume: vaccinarea, vizite medicale periodice, purtarea centurii de siguranţă sau a căştii de protecţie, conducerea în condiţii de siguranţă şi adoptarea unor măsuri de igienă corporală corespunzătoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb