CE investighează în prezent cazul garanţiei de stat pentru "Oltchim"

(A.G.)
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 iunie 2010

CE investighează în prezent cazul garanţiei de stat pentru "Oltchim"

Comisia Europeană evaluează în prezent cazul garanţiei de stat în favoarea companiei "Oltchim", după ce decizia cu privire la lansarea anchetei a fost luată în 19 noiembrie 2009, relevă o analiză a CE privind măsurile luate de statele membre ca răspuns la criza economică şi financiară.

Cazul "Oltchim" este singurul din analiza Executivului CE inclus în categoria "Cazuri aflate în prezent sub procedura de investigaţie oficială - cazuri vizate de Cadrul temporar (investigaţie aprofundată potrivit regulilor din Tratatul UE despre ajutorul de stat)", anunţă Agerpres.

Comisia Europeană a lansat, la 19 noiembrie anul trecut, o procedură oficială de investigaţie, în conformitate cu normele privind ajutoarele de stat din Tratatul CE, cu privire la o garanţie de stat în valoare de 49,6 milioane de euro în favoarea "Oltchim", una dintre cele mai mari întreprinderi de produse chimice din România.

În motivarea deciziei, Comisia a notat că are îndoieli referitoare la conformitatea garanţiei de stat, care urmează a fi emisă în cadrul unei scheme de ajutor existente, aprobată de către Comisie pe data de 5 iunie 2009, cu dispoziţiile Cadrului temporar pentru măsurile de ajutor de stat destinate economiei în perioada crizei, aşa cum a fost modificat pe data de 25 februarie 2009. CE dorea să verifice dacă "Oltchim" se afla deja în dificultate înainte de actuala criză financiară şi economică (situaţie în care nu ar mai fi eligibilă pentru ajutorul acordat în temeiul Cadrului temporar). Deschiderea unei anchete aprofundate oferă părţilor terţe interesate posibilitatea de a prezenta observaţii privind măsura în cauză.

În urma difuzării anunţului public privind intenţia de a acorda întreprinderii de produse chimice "Oltchim" o garanţie în temeiul "Cadrului temporar", Comisia a primit o plângere care punea sub semnul întrebării compatibilitatea garanţiei cu criteriile Cadrului temporar. Garanţia în cauză urma să fie emisă de către EximBank pentru a acoperi 80% (49,6 milioane de euro) dintr-un credit comercial în valoare de 62 milioane de euro destinat achiziţionării Arpechim, furnizor al întreprinderii "Oltchim".

România a acordat garanţia în temeiul unei scheme de ajutor de stat adoptate în baza Cadrului temporar, care fusese aprobată de Comisie la data de 5 iunie 2009. În conformitate cu dispoziţiile Cadrului temporar, schema de ajutor de stat respectivă exclude în mod explicit întreprinderile aflate în dificultate înainte de declanşarea crizei financiare, adică înainte de 1 iulie 2008.

Analiza de marţi a CE mai arată că alte trei decizii ale Executivului luate în perioada 2008 - 2010 cu privire la România, care cuprinde decizia din 13 noiembrie 2009 printre care garanţia de stat în favoarea "Ford" România, nu au atras obiecţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb