Crescătorul de porcine "Suinprod" Cernica plănuieşte o extindere masivă în următoarea perioadă, printre care mărirea capacităţii fermei de la 200.000 de capete la 1,25 milioane de capete pe an, finalizarea abatorului aflat în construcţie precum şi înfiinţarea unui lanţ de 17 magazine pe teritoriul ţării, cu carne de porc biologică la preţuri de producţie.
Contactat de ziarul BURSA, şeful "Suinprod" Cernica, Sandu Nicolae, a declarat: "Acestea sunt numai câteva dintre obiectivele proiectului pe care vrem să-l punem în aplicare, având în vedere faptul că în România se consumă anual şapte milioane de porci, iar în sistem organizat se cresc circa două milioane de capete, diferenţa de cinci milioane fiind procurată din import".
Potrivit acestuia, realizarea acestui proiect va avea drept consecinţă crearea a încă 500 de noi locuri de muncă, iar angajaţii vor trece printr-un proces de recalificare şi specializare.
"Din 2004, anul în care am cumpărat această fermă în faliment, angajaţii au beneficiat de hrană gratuită în regim de cantină şi transport gratuit, echipamente de lucru şi protecţie, toate susţinute de companie", ne-a mai spus Sandu Nicolae.
Acţionarii crescătorului de porcine s-au întâlnit joi pentru a aproba o emisiune de obligaţiuni (bond-uri), în valoare de 250 milioane de euro, cea mai mare de acest gen ce ar urma să se realizeze prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti.
Reprezentanţii companiei mai plănuiesc să deschidă un lanţ hotelier care va fi aprovizionat cu produse de la fermă şi electricitate de la fabrica proprie de gaz, precum şi un sistem de iazuri piscicole pe o suprafaţă de aproximativ 9 hectare.
Crescătorul de porcine "Suinprod" este deţinut, în proporţie de 91,17%, de compania "Farmasan", care are ca obiect principal de activitate comerţul cu produse de uz veterinar (medicamente, dezinfectanţi, aditivi furajeri, furaje şi cereale) şi producţia de furaje. "Suinprod" Cernica, fosta "Suinprod" Bumbeşti Jiu, şi-a redus cifra de afaceri cu 38% anul trecut, până la 44,6 milioane de lei (10,5 mil. euro), potrivit datelor de la Registrul Comerţului.
De asemenea, profitul brut al companiei a scăzut de 4,2 ori în 2009, până la 702.000 lei (165.000 euro), cel net situându-se la 572.070 de lei.
Acţiunile companiei se tranzacţionează pe piata Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), sub simbolul SUNP.
• Unde se duc banii
- Modernizarea halelor de producţie şi a habitatului
- Creşterea capacităţii de la 200.000, la 1,25 de milioane de capete
- Finalizarea abatorului aflat în construcţie
- Înfiinţarea unul lanţ de 17 magazine
- Realizarea unui sistem piscicol pe o suprafaţă de 9 hectare
- Modernizarea staţiei de epurare şi construirea unei uzine biogaz
- Construirea unui lanţ hotelier, ce va fi aprovizionat cu produse de la fermă şi electricitate de la fabrica proprie de gaz
- Achiziţia a 54 de hectare de teren pentru realizarea obiectivelor.