"Şi Liviu a spus că vor face acest lucru!". Ce i-o fi promis într-adevăr Liviu (Dragnea) lui Frans Timmermans la sfârşitul săptămânii trecute la Congresul Partidului Socialiştilor europeni (PES) de la Madrid? Ori, în discursul său la acest congres, Timmermans s-a oprit, în partea dedicată poziţiei socialiştilor europeni în privinţa statului de drept, la situaţia din România. După ce a subliniat poziţia critică a PES împotriva tuturor celor care încalcă statul de drept sau atacă libertatea presei, a celor care pun magistraţii sub control politic sau stopează acţiunile de combatere a corupţiei, actualul prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene a precizat că nu poate fi eludată existenţa unor astfel de probleme şi "în familia noastră". Acesta este mesajul care i-a fost transmis clar ieri lui Liviu Dragnea de către Serghei (Stanişev, preşedintele PES, fost prim-ministru al Bulgarei ), Udo (Bullmann - preşedintele grupului S&D din Parlamentul European) şi de către mine, ieri, cand ne-am întâlnit. I-am spus ieri: "Liviu, dacă vreţi să faceţi parte din această familie, trebuie să respectaţi valorile noastre fundamentale". În acest punct a venit precizarea lui Timmermans că Liviu Dragnea a spus că aşa se va întâmpla. Şi, ce se va întâmpla dacă nu se va întâmpla?
Sunt Timmermans şi colegii săi din PES naivi? De ce ar da tocmai acum înapoi - atât Liviu Dragnea, cât şi PSD - când sunt aprope de atingerea obiectivului de a prelua controlul politic nu doar asupra justiţiei, ci a întregului sistem instituţional din România? Care vor fi consecinţele dacă nu se vor respecta valorile PES? Nu vor mai fi acceptaţi în PES? Şi, în fond, de ce ar mai fi nevoie ca PES să constate că aceste valori nu sunt respectate?
De fapt, aşa zisa critică a lui Timmermans la adresa lui Liviu Dragnea şi a PSD nu înseamnă nimic. În urma acestui congres, PSD rămâne membru al PES şi va participa la competiţia electorală pentru europene sub acelaşi drapel, deşi, pentru orice observator cât de cât obiectiv, între valorile afişate de PSD şi cele afirmate de PES există o prăpastie. Dar pragmatismul a învins de mult ideologia la PES. De altfel, pe acest pragmatism pare să mizeze şi Liviu Dragnea. Căci, după alegerile din mai, când este posibil, ba chiar probabil, ca PSD să devină primul partid al grupului S&D, va fi imposibil ca cineva să mai ceară excluderea din grup. Atunci, viziunea lui Liviu Dragnea despre Europa - "UE are nevoie de o schimbare profundă, pe care doar noi o putem aduce!" spunea acesta la Madrid - va conta mai mult decât cea a lui Timmermans sau Bullmann. Pentru că va fi fost confirmată prin vot. Iar PSD are toate şansele să câştige un scor bun, ca în 2014, dacă prezenţa la vot la alegerile din 26 mai va fi mică - aşa cum s-a întâmplat, de altfel, până acum - iar primarii vor face eforturi să-şi mobilizeze clientela. De ce nu s-ar întâmpla toate astea? Pentru ca l-a avertizat Frans Timmermans pe Liviu Dragnea la Madrid să nu trădeze valorile PES?
1. Tenis de masa
(mesaj trimis de anonim în data de 25.02.2019, 22:13)
Ping pong, ping pong; depinde cine are norocul sa nu-i cada mingiuca pe alaturi.