Ce se va întâmpla dacă nu se va întâmpla

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 25 februarie 2019

 Cristian Pîrvulescu

"Şi Liviu a spus că vor face acest lucru!". Ce i-o fi promis într-adevăr Liviu (Dragnea) lui Frans Timmermans la sfârşitul săptămânii trecute la Congresul Partidului Socialiştilor europeni (PES) de la Madrid? Ori, în discursul său la acest congres, Timmermans s-a oprit, în partea dedicată poziţiei socialiştilor europeni în privinţa statului de drept, la situaţia din România. După ce a subliniat poziţia critică a PES împotriva tuturor celor care încalcă statul de drept sau atacă libertatea presei, a celor care pun magistraţii sub control politic sau stopează acţiunile de combatere a corupţiei, actualul prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene a precizat că nu poate fi eludată existenţa unor astfel de probleme şi "în familia noastră". Acesta este mesajul care i-a fost transmis clar ieri lui Liviu Dragnea de către Serghei (Stanişev, preşedintele PES, fost prim-ministru al Bulgarei ), Udo (Bullmann - preşedintele grupului S&D din Parlamentul European) şi de către mine, ieri, cand ne-am întâlnit. I-am spus ieri: "Liviu, dacă vreţi să faceţi parte din această familie, trebuie să respectaţi valorile noastre fundamentale". În acest punct a venit precizarea lui Timmermans că Liviu Dragnea a spus că aşa se va întâmpla. Şi, ce se va întâmpla dacă nu se va întâmpla?

Sunt Timmermans şi colegii săi din PES naivi? De ce ar da tocmai acum înapoi - atât Liviu Dragnea, cât şi PSD - când sunt aprope de atingerea obiectivului de a prelua controlul politic nu doar asupra justiţiei, ci a întregului sistem instituţional din România? Care vor fi consecinţele dacă nu se vor respecta valorile PES? Nu vor mai fi acceptaţi în PES? Şi, în fond, de ce ar mai fi nevoie ca PES să constate că aceste valori nu sunt respectate?

De fapt, aşa zisa critică a lui Timmermans la adresa lui Liviu Dragnea şi a PSD nu înseamnă nimic. În urma acestui congres, PSD rămâne membru al PES şi va participa la competiţia electorală pentru europene sub acelaşi drapel, deşi, pentru orice observator cât de cât obiectiv, între valorile afişate de PSD şi cele afirmate de PES există o prăpas­tie. Dar pragmatismul a învins de mult ideologia la PES. De altfel, pe acest pragmatism pare să mizeze şi Liviu Dragnea. Căci, după alegerile din mai, când este posibil, ba chiar probabil, ca PSD să devină primul partid al grupului S&D, va fi imposibil ca cineva să mai ceară excluderea din grup. Atunci, viziunea lui Liviu Dragnea despre Europa - "UE are nevoie de o schimbare profundă, pe care doar noi o putem aduce!" spunea acesta la Madrid - va conta mai mult decât cea a lui Timmermans sau Bullmann. Pentru că va fi fost confirmată prin vot. Iar PSD are toate şansele să câştige un scor bun, ca în 2014, dacă prezenţa la vot la alegerile din 26 mai va fi mică - aşa cum s-a întâmplat, de alt­fel, până acum - iar primarii vor face eforturi să-şi mobilizeze clientela. De ce nu s-ar întâmpla toate astea? Pentru ca l-a avertizat Frans Timmermans pe Liviu Dragnea la Madrid să nu trădeze valorile PES?

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ping pong, ping pong; depinde cine are norocul sa nu-i cada mingiuca pe alaturi.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb