Ce sunt fondurile mutuale?

G.U.
Piaţa de Capital / 1 februarie 2021

Ce sunt fondurile mutuale?

Fondurile mutuale oferă posibilitatea de investiţie colectivă în diverse instrumente ale pieţelor bancare şi de capital care are ca scop obţinerea de câştiguri mai mari decât cele din dobânzile la depozite, pe termen mediu şi lung, în condiţiile asumării unor riscuri de către investitori, conform AlphaBank. Fondurile mutuale atrag resurse financiare din partea investitorilor care ulterior le investesc în acţiuni, titluri de stat, obligaţiuni, cu scopul obţinerii unui profit.

Modalitatea de investire

Realizarea unei investiţii într-un fond mutual se face prin cumpărarea unităţilor de fond. Acestea sunt determinate zilnic de către administratorul de fond, iar ulterior se publică în presă. De asemenea, unităţile de fond pot fi în orice moment răscumpărate pentru obţinerea valorii lor în bani. Câştigurile investitorului în fonduri mutuale provin din diferenţa de preţ obţinută la returnarea unităţiilor de fond faţă de suma plătită la cumpărare, potrivit AlphaBank.

De asemenea, pentru a investi în ETF-uri, deoarece acestea sunt tranzacţionate la Bursă, va fi nevoie de realizarea unui cont la un broker. După ce contul va fi deschis, se pot cumpăra unităţi la fel ca orice altă acţiune.

Tipuri de fonduri mutuale

Administratorii de fonduri mutuale au realizat cinci tipuri de fonduri pe baza categoriilor de investitori şi investiţii.

Fondurile monetare - tipul de fond caracterizat prin câştigul cel mai mic, dar cu un risc redus. Investiţiile se realizează în proporţie de 80-90% în titluri de stat, depozite bancare şi 10-20% în obligaţiuni.

Fondurile de obligaţiuni - tipul de fond cu un risc şi câştig mediu. Investiţiile se realizează în proporţie de 80-90% în instrumente monetare şi 10-20% în acţiuni.

Fondurile diversificate - tipul de fond cu un risc mediu spre mare în care investiţiile se realizează echilibrat. Investiţiile ajung în proporţie de 50-55% în instrumente monetare şi obligaţiuni şi 45% în acţiuni.

Fondurile de acţiuni- tipul de fond expus la cele mai mari riscuri, însă cu cea mai mare posibilitate de a înregistra câştiguri. Peste 50% sunt investiţii în acţiuni.

Alte fonduri - fondurile mutuale care nu sunt încadrate într-o categorie.

Avantajele şi dezavantajele investiţiei prin intermediul unui fond mutual

Această formă de investiţie este recomandată celor care nu au o experienţă financiară. Astfel, administratorul fondului oferă un ajutor pentru realizarea acestui lucru. Este recomandată apelarea la o astfel de investiţie pentru că este sigură şi presupune un risc controlat.

Ce sunt fondurile mutuale?

Printre cele mai importante avantaje ale investiţiei prin intermediul fondurilor mutuale, sunt:

1. Management profesionist - dat de faptul că politica de selectare a plasamentelor, analizele şi monitorizarea investiţiilor sunt realizate de profesionişti care au şi timpul şi resursele şi cunoştinţele necesare pentru a fi alocate unui demers investiţional reuşit.

2. Diversificare- un plasament realizat într-un număr mare de titluri - de diferite tipuri sau titluri de acelaşi tip, dar ale unor emintenţi diferiţi sau din industrii diferite - diminuează riscul de faliment spre exemplu.

3. Accesibilitate - reprezintă cea mai bună modalitate pentru investitorii care nu-şi pot permite o investiţie mare, dintr-odată, ci doar investirea periodică a unor sume mici de bani.

4. Lichiditate- o caracteristică importantă în condiţiile în care un plasament într-un fond oferă, de regulă, randamente mai mari decât cele aduse de clasicele depozite bancare.

De asemenea, orice tip de investiţie presupune şi dezavantaje, precum:

1. Costuri de administrare indiferent de rezultate - investitorii plătesc preţul administrării, indiferent dacă fondul are randamente pozitive semnificative sau evoluează negativ. Costurile percepute de societatea de administrare împreună cu celelalte taxe şi comisioane, precum cele pentru plata Depozitarului sau cele impuse de autorităţile de reglementare, sunt plătite indiferent de modul în care evoluează fondul.

2. Lipsa controlului asupra plasamentelor- realizată în momentul în care un investitor într-un fond mutual nu poate influenţa sau schimba politica şi strategiile de investiţii pe care administratorul fondului le-a impus prin documentul de lansare a respectivului fond.

3. Riscul unui management defectuos- constă în faptul că managerii fondului pot lua decizii greşite care pot conduce la înregistrarea de pierderi în conturile investitorilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb