CE: Tarifele acordate Wizz Air de Aeroportul Timişoara pot prejudicia semnificativ Carpatair

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Aeronautică / 16 septembrie 2011

Comisia Europeană consideră că tarifele preferenţiale acordate companiei Wizz Air de către Aeroportul Timişoara reprezintă ajutor de stat, care ar putea prejudicia "semnificativ şi ireparabil" concurentul Carpatair şi solicită României o poziţie în termen de maxim o lună.

"Comisia adoptă opinia preliminară potrivit căreia acordul din 2008, care a condus la neplata taxelor de aeroport, precum şi norma care acordă rabaturi suplimentare de 72 % până la 85 % la toate taxele de aeroport pentru aeronavele de peste 70 MTOW, constituie fără îndoială, în conformitate cu o practică consacrată, ajutor de stat", se arată într-un document al Comisiei publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, citat de Mediafax.

Comisia a deschis la finele lunii mai o investigaţie la sesizarea Carpatair cu privire la relaţiile contractuale dintre aeroportul din Timişoara şi Wizz Air, respectiv un contract de marketing încheiat în 2008 şi neplata unor taxe de aeroport în valoare de 2,6 milioane de euro, precum şi reduceri suplimentare de 72 % până la 85% la toate taxele de aeroport pentru aeronavele de mare capacitate.

CE consideră că un astfel de tratament preferenţial ar putea avea drept efect scoaterea forţată de pe piaţă pe unele rute a unicului concurent al Wizz Air, compania Carpatair.

"Comisia adoptă opinia preliminară potrivit căreia, fără o recuperare provizorie a ajutorului acordat companiei Wizz Air, Carpatair ar putea să fie obligat să solicite insolvenţa. Prin urmare, Comisia adoptă opinia preliminară potrivit căreia, în acest caz, sunt îndeplinite condiţiile privind existenţa unui risc grav de prejudiciere semnificativă şi ireparabilă a unui concurent", se precizează în document.

Totodată, Comisia a observat că Wizz Air, în cazul celor cinci perechi de oraşe pe care concurează cu Carpatair, încearcă să elimine de pe piaţă compania Carpatair, folosindu-se de ajutor de stat ilegal.

Astfel, CE consideră că dacă Carpatair ar fi obligată să renunţe la cele cinci rute pe care concurează, acest lucru ar conduce, de asemenea, la o situaţie de monopol al companiei Wizz Air pe aceste rute.

"Un astfel de monopol ar putea conduce la prejudicierea substanţială şi ireparabilă nu doar a companiei Carpatair, dar şi a consumatorilor. În ceea ce priveşte măsura şi datorită caracterului urgent al chestiunii, autorităţile române sunt invitate să îşi prezinte observaţiile în termen de o lună de la data primirii prezentei scrisori", arată sursa citată.

Ministrul Transporturilor Anca Boagiu a declarat la deschiderea anchetei că susţine demresul Comisiei şi că dacă "schema" aplicată companiei Wizz Air se va dovedi a fi incorectă, ministerul va lua "măsurile care se impun", care pot merge până la schimbarea conducerii Aeroportului Timişoara.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb