Comisia Europeană (CE) propune impunerea unei taxe pe obligaţiunile emise de statele membre care încalcă regulile referitoare la îndatorare, potrivit unui document al executivului comunitar obţinut de Bloomberg, citat de Mediafax.
Ţările care încalcă angajamentele de reducere a îndatorării s-ar putea confrunta cu "o taxă sub forma unui procent stabilit din orice emisiune", se arată în propunere.
Suma ar urma să fie plătită într-un cont blocat şi să fie confiscată dacă nivelul datoriei nu este adus în limitele acceptate.
Măsura, care va fi discutată de reprezentanţi ai celor 27 de state membre şi de miniştrii de Finanţe la 12 iulie, aduce noi sancţiuni pentru încălcarea regulilor privind deficitul.
Miniştrii de Finanţe se află sub presiune să întărească nivelul de coordonare dintre bugetele naţionale pentru a împiedica o repetare a şocului datoriilor suverane care a determinat guvernele europene să angajeze până la 860 de miliarde euro pentru stabilizarea zonei euro.
Şefii Finanţelor ţărilor comunitare au convenit în principiu la 7 iunie pentru a introduce o gamă mai largă de sancţiuni pentru nerespectarea regulilor fiscale, însă stabilirea detaliilor ar putea dura mai multe luni.
Noile penalităţi ar putea fi adoptate ca reglementări ale Uniunii, fără modificarea tratatului de bază.
O astfel de taxă ar putea încuraja speculaţiile împotriva ţărilor care ar fi vizate, consideră Carsten Brzeski, analist la ING Group Bruxelles.
"Un accent mai mare pe datorie este un lucru bun şi este necesar, dar această taxă pare a fi mai degrabă o idee a unui oficial fără a fi verificată fezabilitatea", a spus el.