EximBank a raportat, pentru anul trecut, o creştere consistentă a expunerilor, o calitate ridicată a activelor, o majorare a cotei de piaţă pe segmentul de creditare corporate, precum şi un profit record, conform unui comunicat de presă transmis Redacţiei.
Acesta arată: "La finele anului 2018, banca administra expuneri totale în valoare de 8 miliarde lei, în creştere cu 30% faţă de sfârşitul anului 2017, şi înregistra un profit de 113,5 milioane de lei, reprezentând cea mai bună performanţă financiară din ultimii nouă ani.
Banca a crescut creditarea cu 27% faţă de 2017, ajungând la un portofoliu de credite de 4,6 miliarde de lei, lucru care i-a consolidat poziţia pe zona de creditare corporate prin câştigarea de cotă de piaţă. Creşterea activelor a propulsat EximBank pe locul 12 în clasamentul băncilor de pe piaţa locală, cea mai înaltă poziţie ocupată de până în prezent, conform sursei citate.
EximBank a urcat 13 poziţii în Top 100 Bănci din Europa de Sud-Est după activele administrate în 2018, ocupând locul 49, cu o creştere de aproape 30% a activelor faţă de anul anterior, conform clasamentului anual realizat de agenţia de presă SeeNews.
Ediţia din acest an include 13 de bănci româneşti, iar EximBank se menţine în top zece cele mai profitabile bănci locale, fiind pe poziţia a şasea.
La nivel regional, profitul net al primelor 100 de bănci s-a îmbunătăţit semnificativ, ajungâng la nivelul record de 4,4 miliarde de euro în 2018, în creştere cu 24% faţă de anul precedent. În acelaşi timp, activele totale au urcat la 279 miliarde de euro, cu o creştere de numai 1,45% faţă de 2017.
"Băncile din Europa de Sud-Est au înregistrat o performanţă solidă în 2018, operând într-un mediu economic îmbunătăţit pe fondul unei lichidităţii ridicate şi în absenţa unor şocuri majore externe sau interne. Extinderea portofoliilor de credite, asociată cu scăderea împrumuturilor neperformante, a susţinut o creştere istorică a profiturilor nete, în ciuda ratelor scăzute ale dobânzii", potrivit SeeNews care, pentru realizarea clasamentului, a analizat 190 de instituţii bancare din 11 state.