CEA MAI BUNĂ PERFORMANŢĂ FINANCIARĂ DIN ULTIMII NOUĂ ANI EximBank - profit de 113,5 milioane lei, anul trecut

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 iunie 2019

EximBank - profit de 113,5 milioane lei, anul trecut

Surse: "Acordul prin care Eximbank va cumpăra Banca Românească urmează să fie semnat"

EximBank a înregistrat un profit de 113,5 milioane lei, anul trecut, reprezentând cea mai bună performanţă financiară din ultimii nouă ani, arată un comunicat al băncii. Acesta subliniază că, pe lângă profitul record, instituţia de credit raportează pentru 2018 o creştere consistentă a expunerilor, o calitate ridicată a activelor şi o majorare a cotei de piaţă pe segmentul de creditare corporate.

La finele anului precedent, banca administra expuneri totale în valoare de 8 miliarde de lei, în creştere cu 30% faţă de sfârşitul lui 2017.

Traian Halalai, preşedintele executiv al EximBank, a declarat: "Rezultatul evidenţiază eforturile băncii de valorificare a resurselor şi capacitaţilor sale, cât şi controlul strict al riscurilor şi al cheltuielilor operaţionale, în ciuda constrângerilor competitive ale pieţei. Anul trecut am crescut creditarea cu 27% faţă de 2017, ajungând la un portofoliu de credite de 4,6 miliarde de lei, lucru care ne-a consolidat poziţia pe zona de creditare corporate, prin câştigarea de cotă de piaţă. Creşterea activelor ne-a propulsat pe locul 12 în clasamentul băncilor de pe piaţa locală, cea mai înaltă poziţie ocupată de EximBank până în prezent. Cât priveşte variaţia semnificativă a profitului faţă de anul precedent, aceasta a fost marcată major de îmbunătăţirea calităţii activelor şi de creşterea gradului de recuperare a creanţelor neperformante, dar şi de buna gestionare a portofoliului de produse complementare finanţării - produse de trezorerie şi cash management - care şi-au majorat contribuţia în profitul băncii".

Oficialul a menţionat că eforturile pe care banca le-a depus ca să convingă mediul de afaceri că este capabilă să propună soluţii financiare complexe şi atractive pentru absolut toate tipurile de companii s-au materializat în 2018 în dublarea numărului de clienţi, respectiv în triplarea soldului creditelor trase (de la 1,0 miliarde lei la peste 3,4 miliarde lei), comparativ cu 2012.

"Portofoliul nostru include parteneri noi din domenii diverse, EximBank reuşind să încheie anul trecut acorduri atât cu companii din elita business-ului românesc, cât şi cu firme mici şi mijlocii. De altfel, finanţarea şi garantarea IMM-urilor reprezintă 84% din contractele noi, acest fapt confirmând orientarea resurselor băncii către sprijinirea companiilor cu necesităţi şi potenţial de creştere, în concordanţă cu misiunea asumată", a adăugat Traian Halalai.

Anul 2018 a marcat pentru EximBank şi atingerea unui maximum în ceea ce priveşte capacitatea de reprezentare, fiind continuat procesul de extindere a reţelei comerciale: banca deţine în prezent 25 de puncte de reprezentare, faţă de 12 la finele lui 2012.

Obiectivele pentru 2019 urmăresc consolidarea afacerilor, conducerea băncii estimând că acesta va fi un nou an de creştere.

Amintim că urmează să fie semnat acordul prin care Eximbank va cumpăra Banca Românească. Acesta ar fi trebuit să fie deja finalizat, dar tranzacţia este ţinută pe loc în special de evenimentele care au avut loc în ultima perioadă pe scena politică, în condiţiile în care Eximbank are acţionariat majoritar de stat, după cum ne-au spus sursele noastre.

Patru entităţi financiare au depus oferte neangajante pentru preluarea Băncii Româneşti, termenul limită de depunere a acestor fiind 24 septembrie 2018.

Reprezentanţi ai sistemului bancar ne-au spus că, iniţial, de achiziţia băncii cu capital elen s-au arătat interesaţi Intesa Sanpaolo Bank, Fondul de inves­tiţii J.C. Flowers, care a cumpărat şi Piraeus Bank, Patria Bank, deţinută de Fondul de investiţii Axxess Capital, precum şi fondul grecesc deţinut de familia Vardinogiannis, care deţine Marfin Bank.

Ziarul BURSA a anunţat încă din 24 august 2018 că Eximbank ar fi interesată de Banca Românească. Nici reprezentanţii BNR, nici cei ai EximBank şi nici Ministerul Finanţelor Publice (acţionarul majoritar al EximBank) nu au comentat, la vremea respectivă, referitor la această informaţie.

Sursele noastre au subliniat, atunci: "Se pare că intenţia statului este să preia Banca Românească, prin Eximbank, dar nu este clar ce strategie există în acest sens. Un scenariu ar fi ca, după cumpărarea Băncii Româneşti, Eximbank să fie transformată în bancă de dezvoltare".

Amintim că, de mai mulţi ani, statul intenţionează să transforme EximBank în bancă de dezvoltare.

La începutul anului 2017, Ministerul Finanţelor Publice se pregătea să realizeze o analiză ex-ante în acest sens, la recomandarea Comisiei Europene, după cum ne-au spus surse apropiate situaţiei. Acestea ne-au precizat, la acea vreme: "CE solicită să demonstrăm necesitatea existenţei unei bănci de dezvoltare, respectiv să arătăm, printr-un studiu de piaţă, că se simte nevoia unei alte bănci care să intervină acolo unde ceilalţi creditori nu se implică - o bancă de dezvoltare care să acopere gapurile de finanţare, golurile existente".

Sursele noastre ne-au mai spus: "Analizăm, acum, să vedem ce variantă de realizare a acestei cercetări este mai ieftină, mai rapidă şi să nu se facă pe banii noştri. Sunt proiecte mari în alte ţări, făcute în urmă cu foarte mult timp, dar nu ne uităm la ele, noi avem nevoie de o bancă bine structurată, să fie o bancă în relaţii cu celelalte instituţii internaţionale, cum ar fi Banca Europeană de Investiţii (BEI) sau Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care să fie finanţatorii băncii de dezvoltare. De exemplu, dacă BEI doreşte să finanţeze dezvoltarea IMM-urilor din România, atunci să meargă prin banca de dezvoltare, să nu mai facă licitaţii ca acum, când participă la astfel de proceduri pentru a fi selectată banca prin care să deruleze respectivul program de finanţare".

Sursele citate ne-au explicat că se va merge în continuare pe ideea înfiinţării unei bănci de dezvoltare prin transformarea EximBank, solicitându-se cel mai bun model pentru o astfel de instituţie financiară.

EximBank are capacitatea să susţină implementarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii, în special a celor derulate de autorităţile locale, iar această competenţă ar putea fi amplificată odată cu preluarea atribuţiilor specifice unei bănci de dezvoltare ce permit crearea unor mecanisme eficiente de finanţare şi susţinere a economiei locale, au spus, anterior, reprezentanţi din conducerea EximBank. Aceştia au menţionat că proiectul băncii de dezvoltare, aflat în discuţie de aproape doi ani, înregistrează întârzieri în implementare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb