CEA MAI IMPORTANTĂ CREŞTERE DIN ULTIMA SĂPTĂMÂNĂ Euro, impulsionat de datele privind economia uniunii monetare

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 decembrie 2013

Jörg Asmussen a demisionat din consiliul guvernatorilor BCE

Moneda unică europeană a înregistrat ieri, pe pieţele externe, cel mai important avans din ultima săptămână, raportat la dolar, pe fondul apariţiei informaţiilor pozitive (peste aşteptări) privind evoluţia producţiei industriale şi a serviciilor din regiune.

Euro a urcat cu 0,3% pe piaţa din New York, la ora 10.31, atingând 1,3781 dolari. Dolarul a pierdut teren faţă de majoritatea valutelor importante şi din cauză că investitorii aşteaptă rezultatul reuniunii băncii centrale a SUA (Federal Reserve - Fed), programată pentru zilele de 17 şi 18 decembrie. Analiştii anticipează că Fed va decide să menţină dobânzile aproape de zero şi în 2014, chiar dacă există speculaţii potrivit cărora banca va reduce programul de achiziţii de obligaţiuni ce însumează, în prezent, 85 de miliarde dolari lunar.

"Piaţa este îngrijorată că reducerea stimulentelor Fed ar putea fi decisă săptămâna aceasta", a declarat, conform Bloomberg, Jane Foley, strateg valutar la "Rabobank International" din Londra. În opinia sa, "datele recente privind SUA, inclusiv situaţia de pe piaţa muncii, au fost decente", deci există motive pentru ca piaţa să aibă "un ton precaut".

Jörg Asmussen va fi viceministru în Germania

Jörg Asmussen, unul dintre cei mai influenţi membri ai consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), va părăsi această instituţie, urmând să ocupe postul de viceministru al muncii. Ministerul de resort de la Berlin va fi condus de Andrea Nahles (Partidul Social-Democrat).

Plecarea lui Asmussen, în vârstă de 47 de ani, al cărui mandat ar fi trebuit să înceteze în 2019, ar putea lăsa un gol important în echipa de conducere a băncii, mai ales că acesta a fost un susţinător al preşedintelui BCE, Mario Draghi. Germania îl susţine pentru locul din BCE pe actualul vicepreşedinte al Bundesbank, Sabine Lautenschläger, care s-a opus în trecut eforturilor lui Draghi - inclusiv programului anunţat anul trecut privind eventuala achiziţie de obligaţiuni guvernamentale.

"Decizia nu a fost uşoară (...) Motivele pentru acest pas sunt doar de natură personală", a declarat Asmussen, adăugând că, în timp ce el trebuie să lucreze la Frankfurt, familia sa locuieşte la Berlin.

Joerg Asmussen ocupă din ianuarie 2012 poziţia de membru al comitetului executiv al BCE.

Mario Draghi a afirmat că Jörg Asmussen a fost "un ajutor deosebit" în stabilirea politicii monetare a BCE, în ultimii doi ani.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb