Compania anglo-olandeză "Royal Dutch Shell" Plc, cel mai mare producător de petrol din Europa, va cumpăra "BG Group" Plc din Marea Britanie pentru 47 de miliarde de lire sterline (70 de miliarde de dolari), în cadrul celei mai mari tranzacţii din industria de profil, din ultimii zece ani. Compania ce va lua fiinţă în urma acestei preluări va depăşi "Chevron" Corp. din SUA în privinţa valorii de piaţă.
"Shell" va plăti 1,36 pence pentru o acţiune BG, în numerar şi acţiuni, preţ care este cu 50% mai mare decât cotaţia BG la închiderea şedinţei de tranzacţionare din 7 aprilie. Investitorii BG vor primi 383 pence în numerar şi 0,4454 titluri "Shell" de categorie B pentru fiecare acţiune deţinută. Acţionarii BG vor avea în proprietate 19% din entitatea nou-creată.
Achiziţia făcută de "Shell" vine în condiţiile în care grupurile din industria petrolieră caută modalităţi de reducere a costurilor, pe fondul declinului masiv al preţurilor acestei materii prime.
Compania rezultată din fuziunea "Shell" - BG va avea o valoare de piaţă de două ori mai mare decât cea a grupului petrolier BP Plc (rivalul mai mic al "Shell") şi va depăşi "Chevron". De asemenea, noua companie va deveni cel mai mare producător de gaze naturale lichefiate, potrivit afirmaţiilor directorului executiv al "Shell", Ben van Beurden. În ultimii ani, "Shell" a investit zeci de miliarde de dolari în fabrici care produc gaze naturale lichefiate, terminale de depozitare şi alte sisteme aferente acestora, fiind un lider global în domeniu.
BG îi va aduce companiei "Shell" o poziţie solidă în Brazilia, ţară aşteptată să devină un lider în producţia de gaze, în pofida scandalului de corupţie care afectează compania petrolieră de stat "Petrobras".
Potrivit estimărilor "Shell", noua companie combinată are un potenţial de creştere de zece ori a producţiei din Brazilia, la 550.000 de barili de petrol şi gaze pe zi.
"Shell" încearcă să-şi revină după ce, anul trecut, producţia s-a situat la cel mai slab nivel din ultimii 17 ani, urmând ca rezervele dovedite de petrol şi gaze naturale ale companiei să crească cu 25%, în urma preluării grupului britanic BG.
"Shell" a obţinut un profit net de aproape 15 miliarde de dolari în 2014, cu 8% mai mic decât în 2013.
•
BG a avut pierderi de un miliard de dolari în 2014, în mare parte din cauza deprecierilor de active generate de scăderea preţului petrolului şi gazelor.
•
Achiziţia BG este cea mai mare pe care a făcut-o vreodată "Shell". Cea mai importantă tranzacţie pe care a realizat-o înaintea acestei afaceri este preluarea a 22% din "Shell" Canada pe 7 miliarde de dolari.