Portugalia s-a confruntat, ieri, cu cea mai mare grevă din ultimii 22 de ani, ca mişcare de protest faţă de măsurile anticriză ale guvernului socialist de la Lisabona, care cuprind reduceri semnificative ale salariilor, îngheţarea pensiilor şi creşterea impozitelor.
Confederaţia generală a muncitorilor din Portugalia (CGTP) a dat, ieri dimineaţă, semnalul de începere a unei greve generale de 24 de ore, într-un anunţ făcut pe aeroportul din Lisabona, ai cărui pompieri au fost primii care au răspuns apelului.
Lucrătorii portughezi din porturi şi spitale au participat la grevă, iar metroul şi trenurile din Lisabona nu au circulat. Majoritatea zborurilor de pe aeroporturile din Lisabona şi Porto au fost anulate.
Cele mai importante sindicate din Portugalia reacţionează acum din cauză că guvernul a fost încet în realizarea reducerii cheltuielilor publice şi, ca rezultat, a făcut prea puţine progrese în diminuarea deficitului bugetar, alimentând speculaţiile investitorilor privind solicitarea unui pachet de sprijin de la Uniunea Europeană.
"În mod cert, astăzi trebuie să luptăm cu deficitul, ori să suportăm consecinţele unui acord cu FMI, însă nu numai muncitorii trebuie să plătească această factură", a declarat secretarul general al sindicatului UGT, Joao Proenca, citat de postul de televiziune SIC Noticias.
Angajaţii din sectorul public al Portugaliei au mai recurs la o grevă în luna martie, însă ultima grevă generală a avut loc în această ţară în 1988.
Amintim că, în septembrie, Portugalia anunţa că va reduce cu 5% salariile angajaţilor din sectorul public care au venituri de peste 1.500 de euro (2005 dolari) pe lună; vor îngheţa angajările şi vor majora cu două puncte procentuale TVA, la 23%. Măsurile sunt incluse în planul de cheltuieli guvernamentale pe 2011, care va fi supus votului final în Parlament, la data de 26 noiembrie.
Guvernul portughez trebuie să reducă deficitul bugetar, care este al patrulea ca mărime din zona euro: 9,3% din PIB în 2009.