Cea mai mare grevă din ultimii 22 de ani în Portugalia

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 noiembrie 2010

Deficitul bugetar al Portugaliei a crescut la 9,19 miliarde euro în primele opt luni din 2010, de la 8,74 miliarde euro în anul anterior.

Deficitul bugetar al Portugaliei a crescut la 9,19 miliarde euro în primele opt luni din 2010, de la 8,74 miliarde euro în anul anterior.

Portugalia s-a confruntat, ieri, cu cea mai mare grevă din ultimii 22 de ani, ca mişcare de protest faţă de măsurile anticriză ale guvernului socialist de la Lisabona, care cuprind reduceri semnificative ale salariilor, îngheţarea pensiilor şi creşterea impozitelor.

Confederaţia generală a muncitorilor din Portugalia (CGTP) a dat, ieri dimineaţă, semnalul de începere a unei greve generale de 24 de ore, într-un anunţ făcut pe aeroportul din Lisabona, ai cărui pompieri au fost primii care au răspuns apelului.

Lucrătorii portughezi din porturi şi spitale au participat la grevă, iar metroul şi trenurile din Lisabona nu au circulat. Majoritatea zborurilor de pe aeroporturile din Lisabona şi Porto au fost anulate.

Cele mai importante sindicate din Portugalia reacţionează acum din cauză că guvernul a fost încet în realizarea reducerii cheltuielilor publice şi, ca rezultat, a făcut prea puţine progrese în diminuarea deficitului bugetar, alimentând speculaţiile investitorilor privind solicitarea unui pachet de sprijin de la Uniunea Europeană.

"În mod cert, astăzi trebuie să luptăm cu deficitul, ori să suportăm consecinţele unui acord cu FMI, însă nu numai muncitorii trebuie să plătească această factură", a declarat secretarul general al sindicatului UGT, Joao Proenca, citat de postul de televiziune SIC Noticias.

Angajaţii din sectorul public al Portugaliei au mai recurs la o grevă în luna martie, însă ultima grevă generală a avut loc în această ţară în 1988.

Amintim că, în septembrie, Portugalia anunţa că va reduce cu 5% salariile angajaţilor din sectorul public care au venituri de peste 1.500 de euro (2005 dolari) pe lună; vor îngheţa angajările şi vor majora cu două puncte procentuale TVA, la 23%. Măsurile sunt incluse în planul de cheltuieli guvernamentale pe 2011, care va fi supus votului final în Parlament, la data de 26 noiembrie.

Guvernul portughez trebuie să reducă deficitul bugetar, care este al patrulea ca mărime din zona euro: 9,3% din PIB în 2009.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb