Cea mai mare realizare a CNVM în 2003: proiectul legii consolidate a pieţei de capital

Ingrid Zamfir
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 ianuarie 2004

Principala realizare a CNVM în anul 2003 este considerată de re-prezentanţii acestei ins-tituţii elaborarea pro-iectului legii consolidate a pieţei de capital. Proiectul a avut sprijinul Uniunii Europeane prin intermediul programului Phare şi urmăreşte să aibă un caracter unitar care să cu-prindă prevederi inclusiv pentru piaţa instrumentelor financiare derivate şi a burselor de mărfuri. De asemenea, noua lege va cuprinde prevederile directivelor europene în domeniul pieţei de capital.

Gabriela Anghelache, preşedintele CNVM, ne-a declarat că pentru elaborarea proiectului de lege au fost invitaţi la discuţii şi reprezentanţii instituţiilor pie-ţei, alături de specialişti din Ministerul Integrării Europene, Ministerul Finanţelor Publice şi Delegaţia Comisiei Europene. Dis-cuţiile s-au purtat în cadrul comitetelor de monitorizare care au avut loc pe parcursul derulării "Programului de în-fră-ţire instituţională" şi au vizat, printre altele, cerinţele de autorizare a pieţelor reglementate şi a intermediarilor, precum şi pro-tecţia investitorilor, prin crearea unui "Fond de compensare şi implementarea cerinţelor de adecvare a capitalului".

Conform declaraţiilor repre-zen-tantului CNVM, legea va crea o nouă arhitectură a pieţei de capital. "Ca urmare, în pro-iectul noii legi au fost prevăzute măsuri graduale de implementare, ca să nu bulverseze piaţa", a precizat doamna Anghelache. Foarte important este că, la momentul aderării, legea să fie implementată, iar legislaţia secun-dară să fie elaborată şi deja în vigoare.

Doamna Anghelache a mai afir-mat că, în ceea ce priveşte întărirea capacităţii de supraveghere, prin intermediul sistemului electronic, sîntem acum în stadiul la care sistemul este funcţional pentru Bursa de Valori Bucureşti, iar pînă la sfîrşitul anului va fi funcţional şi modulul informatic care va integra piaţa Rasdaq". Sistemul creat, este dorit şi de alte pieţe din regiune, spune preşedintele CNVM şi va aduce Comisiei avan-taje importante în depistarea abuzului de piaţă. Însă, de-ocamdată, nu se va renunţa la sistemul de supraveghere exis-tent, care se face în principal prin analiza raportărilor pe care le transmit pieţele reglementate şi intermediarii, şi care pot semnala unele aspecte ce pot fi dovedite ca operaţiuni în afara legii. Preşedintele CNVM a precizat că pentru o perioadă, va fi menţinută şi supravegherea efec-tuată la nivelul pieţelor.

CNVM şi-a întărit direc-ţiile de supraveghere şi control în 2003

Întărirea capacităţii institu-ţio-nale este un proces care este încă în desfăşurare. CNVM lucrează la noua organigramă a instituţiei, construită pe principiul funcţional. De exemplu, de activitatea de autorizare a intermediarilor, atît pentru piaţa valorilor mobiliare, cît şi pentru bursele de mărfuri, se va ocupa o singură direcţie. În acest mod, informaţia va fi concentrată şi se va îmbunătăţi comunicarea pe orizontală în cadrul instituţiei. De asemenea, cu sprijinul partenerului italian CONSOB din "Programul de înfrăţire in-stituţională", au avut loc seminarii şi vizite de studii pentru formarea personalului, în spiritul cunoaşterii şi aplicării prevederilor directivelor europene.

Legat tot de dezvoltarea capacităţii instituţionale, în acest an au fost efectuate realocări de personal, fiind întărite mai multe direcţii (juridică, de supraveghere şi de control). La capitolul legislaţie secundară, au intrat în vigoare regulamentele privind oferta publică, intermediarii şi bursele de mărfuri.

Ce ne pregăteşte CNVM în anul 2004

Principalul obiectiv pe care CNVM şi l-a propus pentru anul 2004 este să contribuie la o mai bună funcţionare a pieţei de capital. Obiectivul se va realiza, în primul rînd, prin aprobarea legii consolidate şi începerea procesului de implementare a aces-teia şi prin creşterea rolului CNVM ca autoritate a pieţei. Comisia va lua măsuri concertate privind informarea corectă şi completă a investitorilor, creş-terea transparenţei, sporirea pro-tecţiei investitorilor, asigurarea unei supravegheri în timp real a tranzacţiilor pe pieţele reglementate şi realizarea unor ac-ţiuni de control avînd drept scop prevenirea efectelor negative şi identificarea riscurilor.

Gabriela Anghelaghe ne-a mai declarat că o altă ţintă majoră pentru acest an este fuziunea celor două pieţe reglementate, Bursa de Valori Bucureşti şi Bursa Electronică Rasdaq. Obstacolul, în acest caz, este, potrivit doamnei Anghelache, în primul rînd, forma juridică a BVB, de instituţie de interes public. Prin legea consolidată, BVB se va transforma în societate pe acţiuni şi, astfel, va putea fi demarat procesul de fuziune.

Preşedintele CNVM a precizat că noua piaţă va avea condiţii de listare mai severe pe care multe dintre societăţile listate acum nu le vor putea satisface. La ora actuală, CNVM desfă-şoa-ră un proces de curăţire a pieţei Rasdaq, prin delistarea socie-tăţilor care nu îndeplinesc condiţiile de capital social şi al nu-mă-rului de acţionari, impuse de lege pentru a fi societăţi deţinute public. Pentru emitenţii care nu se vor putea lista pe piaţa consolidată vor fi create, de către intermediari, sistemele alternative de tranzacţionare, care vor fi reglementate de cei care le organizează şi vor fi supravegheate de Comisie, ca să garanteze investitorilor un mediu sigur şi transparent de tranzacţionare.

În anul 2004, Comisia îşi propune dezvoltarea, în continuare, a pieţelor reglementate, prin atragerea de noi emitenţi. Aces-ta este şi un obiectiv ce se re-găseşte în Raportul de ţară, ce face referire la creşterea capitalizării bursiere.

CNVM şi-a propus ca pînă în 2006 să funcţioneze un depozitar central

După cum ne-a declarat doamna Anghelache, Comisia va face demersuri pentru ca participaţiile statului să fie vîndute prin intermediul Bursei şi va urmări realizarea de noi emisiuni de acţiuni şi obligaţiuni. Aceasta însă nu poate fi o mă-sură administrativă, ci ţine de decizia emitenţilor. De aceea, CNVM îşi propune ca în viitorul apropiat să promoveze imaginea pieţei de capital, pentru ca societăţiile care doresc să se finanţeze prin intermediul pieţei de capital să cunoască avantajele, dar şi obligaţiile ce decurg din statutul de societate deţinută public.

Foarte important, în contextul reorganizării pieţei de capital, va fi şi segmentul finalităţii plăţilor, ceea ce impune crearea unui depozitar central. Deocamdată, măsurile practice pentru punerea în practică a acestui obiectiv nu sînt cristalizate, a precizat doamna Anghelache. Domnia sa ne-a declarat că, în principiu, măsurile întreprinse de Comisie pe piaţa de capital vor trebui corelate cu mecanismele de pe piaţa bancară. Ca termen limită, depozitarul central trebuie să fie funcţional cel mai tîrziu în anul 2006, iar punerea lui în practică va depinde de modul cum va fi restructurată piaţa în conformitate cu prevederile legii pieţei consolidate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte

Ziarul BURSA

20 ianuarie
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb