• "Vienna Capital Partner", fondul austriac de investiţii despre care oficialii "Rafo" au susţinut că a preluat rafinăria, a anunţat ieri că nu a intenţionat şi nici nu intenţionează să cumpere compania din Oneşti!
• În schimb, "Vienna Capital Partner" susţine că vrea să cumpere "Oltchim" Rîmnicu Vîlcea, deşi societatea nu este scoasă la privatizare
• Oficialii "Rafo" susţin în continuare că rafinăria a fost cumpărată de fondul austriac! Peste toată această brambureală, poziţiile instituţiilor statului - ANAF şi AVAS - se bat cap în cap
De aproape o lună, rafinăria "Rafo" Oneşti este vîndută insistent unui fond de inves-tiţii austriac - "Vienna Capital Partners". Marin Anton, consilierul preşedintelui BkP şi cel care conduce rafinăria pe baza unui contract de management, a comunicat oficial acum două săptămîni că fondul de investiţii a cumpărat pachetul de acţiuni de la "Balkan Petroleum", acţionarul majoritar al rafinăriei încă din 22 iulie 2005. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a negat că şi-ar fi dat acordul pentru preluarea "Rafo" de către un alt investitor, confirmînd pentru ziarul "BURSA" doar că o firmă olandeză (Calder-A International BV) şi-ar fi manifestat interesul pentru aceste acţiuni.
Ieri, însă, surpriză! printr-un comunicat oficial "Vienna Capital Partner" infirmă categoric că ar fi interesată de "Rafo", anunţînd în schimb că este interesată de compania "Oltchim", care însă nu este scoasă încă la privatizare de către Ministerul Economiei şi Comerţului.
Contactat telefonic, Marin Anton, reprezentantul "Rafo", ne-a declarat că în comunicatul fondului de investiţii s-a strecurat o greşeală şi ne-a asigurat că "Rafo" a fost cumpărată în iulie de către firmele din grupul "Vienna Capital Partner", res-pectiv "Raglam Overseas" Ltd, "Expanet Trading Limited" şi "Calder-A International". Reprezentantul companiei "Raglam Overseas" este, potrivit lui Marin Anton, nimeni altul decît Uri Bider, cel care în primăvară a depus o cerere din partea firmei "Alfa Oil" pentru preluarea creanţelor statului faţă de rafinărie, rezultate din neplata obligaţiilor bugetare. Despre "Alfa Oil" s-a spus că ar avea acţionari comuni cu compania "Balkan Petroleum", acţionarul majoritar al "Rafo".
Rafinăria din Oneşti are datorii restante la bugetul de stat de peste 9000 de miliarde de lei, astfel că este inexplicabil cum Guvernul nu îşi exprimă un punct de vedere oficial cu privire la eventualul transfer de proprietate către fondul de inves-tiţii austriac. Singurul comunicat oficial a fost emis de ANAF acum două săptămîni, în care instituţia statului care trebuie să se ocupe de recuperarea creanţelor uriaşe a făcut o gafă de proporţii, susţinînd că statul nu poate interveni în transferul de acţiuni dintre două companii private.
Numai că "Rafo" nu este încă o societate privată sută la sută, căci investitorii mai au de îndeplinit anumite obligaţii asumate la privatizare, astfel că oricine ar dori să preia din nou rafinăria trebuie să treacă pe la AVAS ca să îşi dea acordul... Adică statul este cel de care depinde transferul de proprietate de la "Rafo".
Şi totuşi, cine este proprietarul "Rafo", una dintre cele mai mari companii din România?!
• Interes subit pentru "Oltchim"
Teresa Valcan, senior marketing executive "Salans", consultantul juridic exclusiv în România al "Vienna Capital Partners", ne-a declarat: "Din momentul în care < Oltchim > a fost scoasă la privatizare, < Vienna Capital Partners > şi-a manifestat interesul să cumpere pachetul majoritar deţinut de Ministerul Economiei şi Comerţului. A fost, de asemenea, înaintată o scrisoare de intenţie în acest sens către minister". La vremea respectivă, autorităţile române au amînat procesul de privatizare, fără să anunţe oficial pînă acum intenţia de a-l continua. "Oferta fondului rămîne valabilă în continuare pînă cînd combinatul va fi scos din nou la privatizare, susţine Teresa Valcan. Domnia sa a ţinut să precizeze că discuţiile au fost purtate direct cu MEC.
Directorul general al "Oltchim", Constantin Roibu, ne-a declarat: "Nu ştiu nimic referitor la acest fond şi la intenţia de achiziţie a combinatului. Nu am auzit nimic pînă în prezent".
"Oltchim" deţine un capital social în valoare de 3.546,95 miliarde de lei, împărţit într-un număr de acţiuni cu o valoare nominală de 1000 lei. Ultima majorare a capitalului social cu suma de 3.223,36 miliarde de lei, reprezentînd conversia în acţiuni a creanţelor deţinute de AVAB, a fost aprobată în Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor din data de 28 noiembrie 2003. Hotărîrea de majorare a capitalului social a fost atacată în instantă de către acţionarii minoritari, aceştia nefiind de acord cu modul de repartizare a acţiunilor rezultate din conversia creanţelor AVAB în acţiuni. Litigiul nu a fost încă soluţionat.
În 2001, în cadrul unei licitaţii publice, "Vienna Capital Partners" a achiziţionat "Bordsodchem" din Ungaria, unul dintre cele mai mari combinate chimice din Europa Centrală şi de Est. Fondul a vîndut anul trecut aproximativ 68% din acţiunile "Bordsodchem" prin ofertă publică, ce a rezultat într-o mărire de capital de peste 380 milioane de euro - cea mai mare vînzare a unui investitor privat în regiune.