CEL MAI BUN PLASAMENT 5 IANUARIE - 5 FEBRUARIE 2014 Mugur Isărescu speră că primăvara va aduce optimism şi consum

A.S.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 7 februarie 2014

Mugur Isărescu speră că primăvara va aduce optimism şi consum

BNR este prudentă în ceea ce priveşte reducerea dobânzii şi situaţia dobânzilor pe piaţa monetară, iar în toamna anului trecut a făcut un "joc" pentru a tuşa că dobânzile scad, întrucât în piaţă se manifesta o mare neîncredere. "De regulă, dobânzile pe piaţa monetară trebuie să se situeze în apropierea dobânzii de politică monetară, pentru că asta înseamnă îmbunătăţirea canalului de transmisie. (...) Considerăm că dobânzile la depozite sunt suficient de scăzute", a explicat ieri Mugur Isărescu.

Oficialul băncii centrale a arătat că dobânda la depozite este numai o bucăţică din acest sistem, întrucât economisirea nu înseamnă doar depozit bancar. "Toţi banii care se plimbă prin lume sunt economisiri. În SUA şi în Europa sunt dobânzi real negative. În SUA, fondurile de pensii sunt principala economisire. La noi, principala formă o constituie economisirea bancară, abia acum se formează fondurile de pensii", a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a arătat că în România economisirea ţine foarte mult de încredere, iar odată cu venirea primăverii speră să crească mai mult optimismul şi înclinaţia spre consum. Guvernul vrea să stimuleze consumul printr-un credit fiscal, sub forma unei reduceri acordate la plata impozitelor, pentru persoanele cu venituri sub medie care obţin de la bancă restructurarea creditelor.

EPT, AMO şi SRT, în continuare în creştere

Acţiunile "Electroputere" (EPT) Craiova au avut, în perioada 5 ianuarie - 5 februarie 2014, un avans de peste 100%, SRT de peste 74%, iar AMO - circa 52,09%.

Raportat la moneda unică, indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a depreciat cu 1,42%, în timp ce BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a scăzut cu 1,61% în perioada 5 ianuarie - 5 februarie 2014. În acelaşi timp, BET-FI, care urmăreşte evoluţia societăţilor de investiţii financiare şi a Fondului Proprietatea, a avut o depreciere de 3,17%.

Din cadrul indicelui principal, cel mai bun randament a fost afişat în continuare de acţiunile "Banca Transilvania" (TLV), în perioada analizată (+0,61%).

Din cadrul indicelui BET XT, cel mai bun randament a fost al acţiunilor Impact Bucureşti (+37,48%), iar din cadrul BET-FI cel mai bun plasament ar fi fost în acţiunile SIF 4 (1,82%).

La capitolul fonduri de investiţii, plasamentul cel mai inspirat ar fi fost "Active Dinamic", ale cărui unităţi au consemnat un câştig de 3,88%.

Certinvest Short Fund s-a clasat pe locul al doilea cu un plus de 2,69%, iar FDI Carpatica Obligaţiuni s-a clasat pe locul al treilea (1,29%).

Depozitele bancare în euro ar fi avut cel mai bun randament, în perioada 5 ianuarie - 5 februarie 2014, la "Marfin Bank" (0,23%), în timp ce depozitele în moneda naţională au consemnat creşteri de 1,11%, la aceeaşi bancă. BNR a redus în această săptămână dobânda de politică monetară de la 3,75% la 3,5% pe an, un nou minim istoric, şi a menţinut ratele rezervelor minime obligatorii (RMO).

Aurul a consemnat o creştere de 3,03%, în perioada 5 ianuarie - 5 februarie 2014.

Andrei Rădulescu, Senior Investment Analyst la SSIF Broker, este de părere că tăierea dobânzii de referinţă din această săptămână a fost ultima din ciclul iniţiat de Banca Naţională în iulie 2013. Domnia sa a precizat: "Ciclul de reducere a dobânzii de referinţă a determinat o scădere importantă a ratelor de dobândă în sectorul bancar intern, fenomen care va contribui la relansarea graduală a creditului neguvernamental şi a invesţiilor private, cu impact pozitiv pentru dinamica potenţialului economic".

Andrei Rădulescu apreciază că menţinerea RMO a fost influenţată de intensificarea riscurilor din sfera stabilităţii financiare, determinată de doi factori: deteriorarea recentă a climatului financiar global (mai pronunţată pe pieţele emergente) şi faptul că BNR aşteaptă impactul deciziilor de politică monetara din luna ianuarie (când a fost iniţiat procesul de normalizare a ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în RON şi valută ale instituţiilor de credit).

Domnul Rădulescu a mai spus: "Pentru următoarele luni, mă aştept ca BNR să menţină dobânda de referinţă la 3,5% şi să continue normalizarea ratelor rezervelor minime obligatorii. Cu toate acestea, momentul unor noi decizii de reducere a acestor rate va fi dependent de climatul financiar global, dar şi de modul cum vor fi utilizate de către bănci fondurile eliberate după decizia monetară din ianuarie".

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb