CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 1 - 8 MARTIE Creştere de 2,32% pentru indicele BET-XT

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 12 martie 2019

Creştere de 2,32% pentru indicele BET-XT

Indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de titluri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a marcat o creştere de 2,32%, în intervalul 1 - 8 martie, pe fondul unui context favorabil care a caracterizat piaţa, în general, şi câţiva dintre cei mai lichizi emitenţi de la bursa locală.

Parcursul indicelui extins a avut loc, în mare măsură, ca urmare a evoluţiei pozitive a acţiunilor bancare, cotaţia titlurilor Banca Transilvania (TLV), al treilea emitent ca pondere în acest coş de acţiuni, înregistrând un salt de 7,05%, în timp ce avansul BRD - Groupe Societe Generale (BRD) a fost de 5,66%, în perioada avută în vedere.

De altfel, pentru intervalul 1 - 8 martie, acţiunile TLV reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie atât din indicele extins, cât şi din indicele BET.

Traseul societăţilor bancare a apărut pe fondul aşteptărilor pieţei cu privire la finalizarea discuţiilor dintre reprezentanţii Guvernului şi cei ai băncilor pentru modificarea taxei pe active, măsură inclusă în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 114/2018.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat recent că, în urma întâlnilor, "lucrurile au avansat către o soluţie acceptată de ambele părţi".

Totodată, pentru acţionari există, în fundal, şi propunerea unui dividend care poartă un randament de peste 8%, în cazul TLV, şi de 13% pentru BRD.

O altă contribuţie semnificativă a fost cea a titlurilor SIF Moldova (SIF2) şi SIF Banat - Crişana (SIF1), care au consemnat creşteri de 5,64%, respectiv 1,89%, societăţi cu ponderi de circa 3%, în indicele BET-XT, mai mici decât cele ale băncilor.

Substanţial au mai contribuit şi titlurile care reprezintă sectorul energetic, Romgaz (SNG) înregistrând un avans de 2,51%, iar Nuclearelectrica (SNN) de 2%. Societăţile deţinute de stat şi listate la BVB se numără printre emitenţii care au oferit constant dividende cu randamente atractive, în ultimii ani, ca urmare a cererii acţionarului majoritar.

Per total, din cele 25 de societăţi care compun indicele BET-XT, doar şapte au consemnat scăderi ale cotaţiilor, în perioada 1 - 8 martie, în timp ce cu titlurile Alumil (ALU) nu s-a efectuat nicio tranzacţie.

Cel mai slab parcurs din rândul emitenţilor care compun indicele extins, în intervalul 1 - 8 martie, a fost marcată de titlurile Digi Communications (DIGI), care au înregistrat o scădere de 4,95%.

Din punct de vedere tehnic, indicele BET-XT se află pe un trend ascendent pe termen mediu şi scurt pe graficul zilnic, cotaţia coşului de acţiuni aflându-se peste mediile mobile simple de 50 şi 20 de zile, care definesc aceste orizonturi de timp.

Totuşi, pe termen lung, BET-XT se găseşte pe o tendinţă descendentă, fiind sub media mobilă simplă de 200 de zile, relevantă pentru acest termen.

De la începutul anului şi până în prezent, indicele BET-XT a înregistrat o apreciere de circa 3,18%.

Indicele BET, ce include cele mai lichide cincisprezece titluri de la bursa locală, a înregistrat o apreciere de 2,41%, în intervalul 1 - 8 martie, în timp ce indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a crescut cu 1,93%.

Din rândul indicelui societăţilor financiare, titlurile SIF Moldova reprezintă acţiunile cu cel mai bun parcurs din perioada analizată, cotaţia SIF2 înregistrând exclusiv aprecieri, în intervalul avut în vedere.

Clasamentul randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), perioada 1 - 8 martie, este condus de către acţiunile Condmag (COMI), care au marcat un salt de 7,19%, în raport cu moneda euro. Titlurile TLV s-au clasat pe locul al doilea în acest top, în timp ce acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), care au crescut cu 6,54%, completează clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la bursa noastră.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 28 februarie - 7 martie, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, care au urcat cu 3,6%. 

Pe locul al doilea în acest clasament se află Certinvest BET Index, cu o creştere de 2,44%, în timp ce titlurile ETF - BET Tradeviile, care s-au apreciat cu 2,42%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a crescut cu 0,2%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat, în intervalul 1 - 8 martie cu 0,05%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,08%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 4,03%, în intervalul 1 - 8 martie. 

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 12:30, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 3.868 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa puţin peste 69 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".  

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb