CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 10 - 17 MAI Avans de 1,88% pentru SIF Oltenia

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 21 mai 2019

Avans de 1,88% pentru SIF Oltenia

Cu o creştere de 1,88% în intervalul 10 - 17 mai, acţiunile SIF Oltenia (SIF5) reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul BET-FI, într­-o săptămână în care indicele financiar a cunoscut un recul de 0,38%, imprimat de evoluţia preţurilor celorlalte patru SIF-uri.

Miercuri, 15 mai, societatea de investiţii financiare cu sediul în Craiova şi-a făcut publice rezultatele financiare pentru primul trimestru al acestui an, SIF Oltenia raportând un profit net de 7,51 milioane de lei, de circa 2,5 ori mai mare decât cel înregistrat în primul trimestru al anului trecut, când emitentul a obţinut un rezultat net de 2,95 milioane lei.

În acea zi, cotaţia SIF5 a urcat cu 0,98%, până la 2,07 lei, pe fondul unui volum de 67.372 de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 77.400 de unităţi.

De altfel, cu excepţia şedinţei din data de 13 mai, când au fost transferate 97.583 de acţiuni, pentru restul zilelor bursiere din intervalul 10 - 17 mai, rulajul înregistrat cu acţiunile SIF5 s-a situat sub media ultimei luni de tranzacţionare, ceea ce reflectă interesul relativ scăzut al participanţilor pieţei pentru acţiunile societăţii de investiţii financiare cu sediul în Craiova.

În data de 10 mai, acţionarii SIF5 au aprobat, în Adunarea Generală Extraordinară (AGEA) convocată la solicitarea SIF Banat - Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), modificarea actului constitutiv al societăţii, cele mai importante aspecte fiind înfiinţarea unui Comitet Investiţional şi reducerea numărului administratorilor de la şapte la cinci.

Pentru acest an, investitorii ce deţin acţiuni SIF5 la data de 28 mai 2019, vor primi un dividend brut pe acţiune care este de 0,15 lei, ceea ce raportat la ultima cotaţie a societăţii din data de 17 mai, de 2,09 lei, oferă un randament brut de 7,18%.

La finalul lunii martie a acestui an, valoarea justă a primilor zece emitenţi din portofoliul SIF Oltenia era de 77,02% din valoarea activului total al societăţii, peste nivelul de 56,51% înregistrat la finele lui 2018, cea mai importantă creştere fiind avută de titlurile TLV care au urcat de la o pondere de 9,77%, la data de 31 decembrie a anului trecut, la 21,14% pentru finalul lunii martie 2019.

Este o restructurare a portofoliului ce apare în condiţiile în care anul trecut SIF Oltenia şi-a vândut către Erste pachetul de 6,29% deţinut la Banca Comercială Română (BCR), pentru suma de 140 milioane de euro, bani pe care i-a investit ,în mare parte, în societăţi lichide de la BVB, îndeosebi din sectorul bancar şi energetic.

La data de 30 aprilie 2019, Valoarea Unitară a Activului Net al SIF Oltenia era de 3,2916 lei care, raportată la cotaţia SIF5 din data de 17 mai, oferă un discount de tranzacţionare de 36,5%.

Ponderea acţiunilor societăţii de investiţii financiare cu sediul în Craiova în indicele BET-FI este de 18,22%.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, s-a depreciat cu 1,05%, în intervalul 10 - 17 mai, cea bună evoluţie din cadrul principalului coş de acţiuni al pieţei noastre fiind marcată de acţiunile Purcari Wineries (WINE), care s-au apreciat cu 4,29%, în raport cu moneda euro.

Ponderea titlurilor producătorului de vinuri în indicele BET este de 0,7%.

Indicele BET-XT, ce include cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la bursa noastră, a cunoscut un recul de 1,05%, în perioada menţionată.

Din cadrul său, cel mai bun randament a fost bifat de titlurile Cemacon Zalău (CEON), care s-au apreciat cu 7,58%, în perioada menţionată.

Ponderea titlurilor producătorului de materiale de construcţii în indicele extins este de numai 0,1%.

Pe prima poziţie a topului randamentelor titlurilor tranzacţionate la bursa noastră se situează acţiunile Prebet (PREB), a căror cotaţie a urcat cu 9,79%, în perioada 10 - 17 mai, în timp ce locul al doilea al rentabilităţilor de la BVB este ocupat de acţiunile IAR Braşov (IARV) cu o creştere de 8,61%.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 9 - 16 mai, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, ce au raportat o creştere de 1,67%.

Podiumul rentabilităţilor fondurilor de investiţii este completat de FDI Audas Piscator cu un plus de 1,27%, în timp ce titlurile OTP Real Estate & Construction au marcat un avans de 1,13%.

Cotaţia aurului a crescut cu 0,66%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât, în intervalul 10 - 17 mai, cu 0,08%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,05%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 1,6%, în intervalul 10 - 17 mai.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 10:00, criptovaluta se tranzacţiona la nivelul de 8.000 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de 141,54 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb