BURSA Analytics

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 10 MAI - 11 IUNIE 2024 ETF BET Patria-Tradeville - pe prima treaptă în clasamentul randamentelor fondurilor

A.I.
BURSA Analytics / 13 iunie

ETF BET Patria-Tradeville - pe prima treaptă în clasamentul randamentelor fondurilor

Performanţa companiilor din indicele BET, care se află pe radarul principalilor investitori de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), plătesc dividende cu randamente consistente şi au publicat rezultatele aferente primului trimestru al anului, a făcut ca podiumul fondurilor de investiţii să fie dominat, în perioada 10 mai - 10 iunie, de fonduri care urmăresc pasiv principalul coş de acţiuni al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Astfel, ETF BET Patria-Tradeville, Exchange Traded Fund ce urmăreşte indicele BET, a avut un randament de 7,31%, în perioada avută în vedere, fiind urmat de Certinvest BET Index, ce reproduce în proporţie de 90% structura principalul coş de acţiuni de la BVB, cu un randament de 7,03%. Pe poziţia a treia s-a situat Certinvest XT Index, fond ce reproduce în proporţie de 90% structura indicelui BET-XT, în care cea mai mare pondere o au, luate laolaltă, acţiunile ce fac parte şi din indicele BET.

Creşterile apar şi în contextul în care, începând cu a doua parte a lunii martie, fondurile de pensii Pilon II au început să primească viramentele mărite la 4,75% din venitul brut lunar al salariaţilor din ţara noastră, astfel încât dispun de mai mulţi bani pe care să-i investească.

Transgaz, Transelectrica şi MedLife - cele mai bune evoluţii din BET

Transgaz, Transelectrica şi MedLife au fost acţiunile cu cele mai bune evoluţii din indicele BET, în perioada 10 mai - 10 iunie.

Titlurile transportatorului de gaze naturale au avut o creştere de 22,5%, în intervalul mai sus menţionat, în raport cu moneda euro, în condiţiile în care, compania şi-a dublat profitabilitatea în primul trimestru al anului, un impact semnificativ asupra rezultatelor avându-l creşterea tarifelor reglementate de transport.

În cazul Traselectrica, aprecierea preţului acţiunilor a fost de 22,24%. Compania a raportat un profit în creştere cu 29%, în primele trei luni ale anului, iar perspectivele sunt favorabile, având în vedere tarifele reglementate în creştere şi costurile mai mici cu consumul propriu tehnologic, conform unui raport al brokerilor de la Prime Transaction. Recent, Traselectrica a semnat un memorandum cu trei societăţi energetice din Azerbaidjan, Georgia şi Ungaria pentru implementarea proiectului "Green Energy Corridor".

MedLife, ale cărei acţiuni au avut un randament de 21,28%, în intervalul 10 mai - 10 iunie, a raportat un profit net de 4,1 milioane lei, faţă de o pierdere de 3,8 milioane lei în primele trei luni ale anului trecut. Erste Group a ridicat ţinta de preţ pentru acţiunea MedLife la 6,06 lei, faţă de cea de 4,19 lei indicată în aprilie, şi a schimbat recomandarea din "Menţine" în "Acumulare", conform unui raport de analiză publicat pe site-ul BVB Research Hub.

Acţiunile operatorului de lanţuri de unităţi de alimentaţie publică Sphera Franchise Group au avut o creştere de 14,01%, în perioada 10 mai - 10 iunie, în vreme ce titlurile Digi Communications s-au apreciat cu 13,68%, în intervalul de timp menţionat. Sphera aproape şi-a triplat profitabilitatea, în primele trei luni ale anului, în vreme ce profitul Digi s-a majorat cu 137%, ce-i drept în ambele cazuri plecându-se de la o bază redusă.

De menţionat că, randamentele fondurilor de investiţii includ şi dividendele alocate de acţiunile companiilor din portofoliile lor, după cum sunt reflectate în valorile unitare ale activelor nete.

Pe de altă parte, trebuie punctat că performanţa unui fond de investiţii trebuie privită pe intervale de timp mai îndelungate, de ani, după cum recomandă administratorii lor.

Indici - BET s-a apreciat cu 2,48%

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu excepţia SIF-urilor, a crescut cu 2,48%, în perioada 10 mai - 11 iunie.

Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 1,68%, în intervalul avut în vedere, în vreme ce indicele BET-XT, ce include cele mai lichide treizeci de titluri ale bursei noastre, s-a apreciat cu 2,70%, în perioada menţionată.

Prebet - între cele mai rentabile acţiuni de la BVB

Acţiunile Prebet se situează în topul randamentelor de la BVB, din intervalul 10 mai - 11 iunie, cu o creştere de 43,39%, în raport cu moneda euro. Pe locul al doilea se găsesc titlurile Antibiotice, cu o apreciere de 38,19%, iar pe poziţia a treia se află acţiunile Transgaz, cu o creştere de 24,58%.

Creştere de 10,36% pentru Bitcoin

Bitcoin a avut o apreciere de 10,36%, în perioada 10 mai - 11 iunie, iar cotaţia aurului a scăzut cu 2,51%. Cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,02%, în intervalul de timp precizat.

Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Unele cifre mi se par gresite in aceasta analiza, ati putea va rog sa le revizuiti?

    Cele 3 fonduri de investitii au avut randamente de aprox. 7% urmarind intr-o proportie ridicata indicii BET si BET-XT, pe cand indicii BET si BET-XT apar cu o apreciere de numai 2,5-3%.

    1. Dar aceasta diferenta de peste 4% este data de dividendele platite de companii pe parcursul perioadei luata in considerare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb