Acţiunile "Electroputere" Craiova (EPT) au crescut cu 42,48%, faţă de euro, în perioada 11-18 februarie, plasându-se pe prima poziţie în clasamentul titlurilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ai cărei indici au trecut pe plus, după scăderile de la începutul lunii.
"Electroputere" Craiova, compania ce are ca obiect de activitate fabricarea motoarelor, generatoarelor şi transformatoarelor electrice, a încheiat anul 2015 cu pierderi de 14,47 milioane lei, în scădere faţă de cele raportate la finele anului 2014, de 35,97 milioane de lei, potrivit datelor financiare transmise Bursei de Valori Bucureşti.
Unii brokeri pun aprecierea cotaţiei EPT pe seama acestor rezultate.
Firma Al-Arrab Contracting Company Limited deţine pachetul majoritar de acţiuni Electroputere, la 31 decembrie 2015, de 95,53%.
Pe locul al doilea în topul acţiunilor se regăseşte "Romcab" (MCAB), ale cărei titluri au crescut cu 15,29%, raportat la euro, în intervalul 11-18 februarie 2016.
"Romcab", companie producătoare de cabluri, conductori electrici, cordoane de alimentare şi cablaje electrice, a obţinut, în 2015, un profit net în valoare de 36,94 milioane lei, în creştere cu 133,21%, faţă de cel înregistrat în anul 2014, de 15,84 milioane lei, potrivit unui comunicat publicat, luni, pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Podiumul este completat de "Petrolexportimport" (PEI), cu un avans de 15,1%. Laird Resources Ltd avea, la finalul anului trecut, 76,70% din acţiunile PEI.
În intervalul analizat, indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate, a urcat cu 3,45%, iar indicele extins BET-XT a crescut cu 3%. BET-FI, indicele SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 1,63%, cel mai bine din cadrul indicelui clasându-se titlurile "Fondul Proprietatea" (+0,6%). Titlurile "Băncii Transilvania" (TLV) au înregistrat, în perioada menţionată, o apreciere de 5,39%, faţă de moneda euro, rămânând cel mai bun plasament din indicele BET, dar şi din indicele extins BET-XT.
"Banca Transilvania" (TLV) a obţinut anul trecut un profit net de 2,42 miliarde lei, incluzând câştigul din achiziţia Volksbank România, de 1,65 miliarde lei, iar activele băncii au urcat cu 32,6%, la 47,24 miliarde lei, din care creşterea organică a reprezentat peste 10%, potrivit rezultatelor preliminare publicate luni pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti. Cel mai performant fond, în perioada analizată, a fost "BT Index Austria ATX", cu o urcare de 5,39%, urmat de "FDI Audas Piscator", cu o creştere de 3,37%, şi "Index Romania ROTX", cu o apreciere de 2,38%, comparativ cu moneda europeană.
Pe piaţa bancară, Bancpost ar fi adus cele mai bune dobânzi, atât la depozitele în euro (+0,02%), cât şi la cele în lei (0,62%). În perioada analizată, aurul a înregistrat o apreciere de 0,08% faţă de euro, la cursul BNR. În acest interval, leul a crescut cu 0,58% faţă de moneda unică.
Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.
1. la EPT
(mesaj trimis de wlad în data de 22.02.2016, 00:22)
la EPT actionarul majoritar se pare ca a trecut(concertat) de pragul de 97% cam de mult ! dar somnul este boala grea pe la asf.... se pare ca urmeaza oferta.........