Odată cu aprecierea puternică a preţului acţiunilor din data de 18 octombrie, titlurile companiei ce activează în industria aeronautică Aerostar Bacău (ARS), a cărei cotaţie a urcat în ultima săptămână (intervalul 11 octombrie - 18 octombrie) cu 12,56% în raport cu moneda euro, ajung pe locul al doilea în clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
De departe cea mai bună evoluţie a cotaţiei ARS a fost consemnată în ultima şedinţă de tranzacţionare a intervalului avut în vedere, când preţul acţiunilor a urcat cu 14,91%, fiind transferate 37.254 de titluri, valoare de peste 14 ori mai mare faţă de media celor 20 de zile anterioare, de circa 2.560 de unităţi.
În acea zi, a fost semnat Memorandumul de înţelegere între Ministerul Economiei, prin compania din băcăuană, şi firma americană Raytheon International Defence System care va permite lansarea efectivă, în cursul acestui an, a procedurilor pentru achiziţionarea primului sistem Patriot din dotarea Armatei României, în concordanţă cu planul de înzestrare pentru 2017 - 2026 şi în contextul angajamentelor României ca stat partener în flancul estic al NATO şi partener strategic în relaţia cu SUA.
Reprezentanţii celor două companii semnatare au evidenţiat faptul că acesta este un prim pas al unei colaborări de durată, care include România în programele majore de achiziţii în domeniul apărării.
Comparativ cu evoluţia din 18 octombrie, în restul şedinţelor de tranzacţionare din intervalul avut în vedere, oscilaţiile cotaţiei ARS au fost mult mai reduse, între o scădere de 1,44% pe data de 13 octombrie, în contextul unui rulaj de doar 814 de titluri şi o apreciere de 0,24% pe data de 11 octombrie, volumul consemnat fiind de 5.880 de acţiuni, peste media ultimei luni.
Ieri, în jurul orei 15:30, preţul titlurilor era de 4,7 lei/unitate, similar cu cel de închidere din şedinţa precedentă, după ce, cotaţia deschisese la 4,94 lei, atingând, până la acea oră, un nivel maxim de 4,95 de lei. Volumul consemnat până la ora menţionată era de circa 15.000 de unităţi, de peste trei ori mai mare faţă de media ultimei luni.
În primul semestru al acestui an, compania a obţinut un profit net de 25,2 milioane lei, cu 27% mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-a situat la valoarea de 34,6 milioane lei.
Cifra de afaceri a Aerostar s-a ridicat, în primele şase luni din 2017, la 162,706 milioane de lei, în scădere cu circa 4%, faţă de perioada ianuarie - iunie 2016.
Valoarea de piaţă a societăţii la BVB era, ieri, de 715,7 milioane de lei.
Compania ce activează în domeniul aeronautic este deţinută, în proporţie de 71,2% de Iarom SA, iar SIF Moldova are o participaţie de 15%.
În continuare, clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la BVB, pentru perioada 11 octombrie - 18 octombrie, este condus de acţiunile Alro (ALR) a căror apreciere a fost de 15,49%, în raport cu moneda euro.
Pe data de 18 octombrie, preţul acţiunilor ALR a urcat cu 0,84%, în contextul unui rulaj de 95.260 de unităţi, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 65.600 de titluri.
Locul al treilea în acest clasament este ocupat de titlurile Oil Terminal (OIL), a căror apreciere a fost de 9,49%, în perioada menţionată.
Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a crescut cu 1,05%, reprezentând indicele cu cea mai mare apreciere dintre cei analizaţi, în perioada 11 octombrie - 18 octombrie.
Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost marcată de SIF Muntenia (SIF4), a cărui cotaţie a urcat cu 2,08%, în raport cu moneda euro, în intervalul avut în vedere.
Miercuri, 18 octombrie, cotaţia SIF4 a scăzut cu 0,88%, pe fondul unui rulaj de 4.891 de unităţi, mult sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 177.000 de acţiuni.
Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, a crescut cu 0,91%, în perioada menţionată, raportat la moneda euro.
În continuare, cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui extins aparţine titlurilor ALR.
Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii de la BVB, s-a apreciat, în perioada 11 octombrie - 18 octombrie, cu 0,63%, în raport cu moneda euro.
Din cadrul său, cea mai bună evoluţie, în intervalul menţionat, a fost înregistrată de acţiunile MedLife (M), a căror apreciere a fost de 4,58%, în raport cu moneda euro.
Pe data de 18 octombrie, preţul titlurilor M a scăzut cu 0,82%, pe fondul unui rulaj de doar 4.402 de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 5.600 de acţiuni.
În aceeaşi zi, după închiderea şedinţei de tranzacţionare, compania anunţa semnarea achiziţionării pachetului integral de acţiuni a diviziei de servicii medicale Polisano, tranzacţia urmând să fie analizată de Consiliul Concurenţei.
Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 10 octombrie - 17 octombrie, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, cu o apreciere de 1,28%.
Pe locul al doilea, în acest clasament, s-a situat FDI Piscator Equity Plus, ce a înregistrat o creştere de 1,12%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile BRD Index, care au urcat cu 0,95%.
Depozitele bancare în lei au avut o rentabilitate de 0,07%, în intervalul 11 octombrie - 18 octombrie, în timp ce depozitele în euro au avut un randament de 0,02%, în perioada menţionată.
Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,16%, iar cursul monedei naţionale în raport cu cea europeană a crescut cu 0,03%, în intervalul de timp precizat.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 16,05%, în perioada 11 octombrie - 18 octombrie.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 15:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 4.830 de euro (aproximativ 26.175 lei, la cursul de schimb de joi, de 4,5921 lei, pentru un euro). Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 80,35 miliarde de euro, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.