Cotaţia aurului a marcat un avans de 1,49%, în intervalul 12 - 19 iunie, într-un raliu în care metalul galben a spart rezistenţa-cheie situată la 1.350 dolari/uncie şi reuşind să atingă ieri, 20 iunie, nivelul de 1.385 de dolari/ uncie, cel mai ridicat preţ al ultimilor cinci ani, după ce în perioada 5 - 12 iunie a stagnat în jurul pragului de rezistenţă menţionat.
Parcursul puternic pozitiv al cotaţiei metalului preţios apare după ce Federal Reserve (Fed) a indicat miercuri că ia în calcul să reducă dobânda de politică monetară, provocând o depreciere a dolarului şi scăderea randamentului obligaţiunilor de trezorerie. Reducerea dobânzii ar putea începe luna viitoare, potrivit băncii centrale, în contextul în care aceasta a scos în evidenţă drept riscuri amplificarea tensiunilor comerciale şi slaba performanţă a inflaţiei.
Benjamin Lu, analist la Phillip Futures, a precizat pentru Reuters: "Cu această mişcare, ţinta pentru investitorii în aur s-a mutat la 1.400 de dolari/uncie, iar cheia (pentru atingerea ţintei) este susţinerea impulsului în această săptămână. Pe termen lung, este dificil ca aurul să se menţină peste 1.400 de dolari. Dacă condiţiile pentru activele mai riscante se îmbunătăţesc din cauza tăierilor de dobânzi, investitorii ar putea să se mute către acţiuni".
Spre deosebire de Lu, Paul Tudor Jones, are o perspectivă mai pozitivă cu privire la evoluţia pe termen lung a cotaţiei metalului preţios, acesta considerând aurul drept una dintre cele mai bune investiţii pe acest interval de timp: "Sunt un macro-trader, deci nu tranzacţionez sectorial. Dacă ar trebui să aleg o (investiţie) favorită pentru următoarele 12-24 luni probabil aceasta ar fi aurul. Cred că dacă preţul ajunge la 1.400 de dolari va trece destul de rapid la 1.700 de dolari". Aurul "are toate condiţiile favorabile într-o lume în care dobânzile vor scădea semnificativ către zero" şi în care un război comercial total între Statele Unite şi China riscă să provoace o recesiune, arată Paul Tudor Jones într-un interviu acordat Bloomberg Markets.
La rândul său, Ole Hansen, şef al departamentului de strategie mărfuri din cadrul Saxo Bank, mai adaugă că sprijin suplimentar pentru aur a venit şi din partea industriei fondurilor de hedging, care au cumpărat cantităţi "enorme" de aur în ultimele două săptămâni.
Din perspectivă tehnică, preţul metalului galben se află, pe graficul zilnic, pe o tendinţă ascendentă pe termen lung, aurul tranzacţionându-se peste media mobilă simplă (instrument de analiză tehnică folosit, îndeosebi, pentru identificarea tendinţei unui activ) de 200 de zile, care defineşte acest orizont de timp. Tot din punct de vedere tehnic, Hansen mai arăta recent că depăşirea pragului psihologic de la 1.350 de dolari/uncie ar însemna deschiderea posibilităţii unui avans spre o nouă ţintă, respectiv 1.480 de dolari/uncie.
În piaţa noastră de capital, indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu excepţia SIF-urilor, s-a depreciat cu 0,16%, în perioada 12 - 19 iunie, iar cel mai bun parcurs din cadrul referinţei pieţei noastre a fost bifat de acţiunile Purcari Wineries (WINE), a căror cotaţie a marcat un salt de 8,07%, în raport cu moneda euro.
Indicele BET-XT, care include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a înregistrat o scădere similară, de 0,08%, în acelaşi interval, iar indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus FP, a fost singurul coş de acţiuni dintre cele analizate care a marcat un avans, marginal, de 0,02%, în raport cu moneda unică europeană.
Din cadrul indicelui extins, cea mai bună evoluţie a fost bifată de titlurile Cemacon (CEON), ce au crescut cu 10,02%, în timp ce din cadrul indicelui BET-FI, SIF Muntenia (SIF4), cu un avans de 1,55%, afişează cel mai bun parcurs, în intervalul 12 - 19 iunie.
Topul celor mai rentabile acţiuni de la BVB este condus, în perioada avută în vedere, de acţiunile CEON, în timp ce pe locul secund al acestui clasament se găsesc titlurile WINE.
Ultima treaptă a acestui podium este ocupată de acţiunile Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (EFO), a căror cotaţie a marcat o creştere de 6,73%.
Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 11 - 18 iunie, este condus de titlurile FDI Monolith, care au crescut cu 1,4%.
Pe locul al doilea al podiumului s-a situat OTP Real Estate & Construction, ale cărui titluri au înregistrat o creştere de 1,18%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Erste Bond Flexible Romania EUR, care au urcat cu 0,83%.
Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în intervalul 12 - 19 iunie, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,04%.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 14,2%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât cu 0,07%, în perioada 12 - 19 iunie.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, la ora 16:15, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de circa 9.300 de dolari.
Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 165 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizări:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.