CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 13 - 20 NOIEMBRIE IAR Braşov - liderul randamentelor de la BVB

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 22 noiembrie 2019

IAR Braşov - liderul randamentelor de la BVB

Producătorul de elicoptere a raportat un profit net de 49,5 milioane de lei, după primele trei trimestre ale anului, cu 140% peste cel din aceeaşi perioadă a anului trecut

Impulsionat de rezultatele financiare raportate pentru primele nouă luni ale anului, preţul acţiunilor IAR Braşov (IARV) a cunoscut un avans de 9,98%, în raport cu moneda euro, în intervalul 13 - 20 noiembrie, ceea ce plasează titlurile producătorului de elicoptere pe prima treaptă în topul celor mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada avută în vedere.

Pentru primele trei trimestre ale lui 2019, IAR Braşov a raportat venituri din exploatare de 313,12 milioane de lei, cu 47% mai mari decât cele din aceeaşi perioa-dă a anului anterior, în vreme ce cheltuielile de exploatare au urcat cu o dinamică mai redusă, de la 262,75 milioane de lei, la 188,78 milioane de lei, echivalentul unei creşteri de 39,19%.

În aceste condiţii, rezultatul din exploatare obţinut de producătorul de elicoptere după primele nouă luni din 2019 s-a ridicat la 50,36 milioane de lei, cu aproape 108% peste cel din perioada ianuarie - septembrie 2018.

Din activitatea financiară, IAR Braşov a obţinut un câştig de 3,7 milioane de lei, cu 226,5% mai mare decât cel din aceeaşi perioadă, în timp ce profitul net s-a ridicat la 49,53 milioane de lei, în creştere cu circa 140% peste cel din intervalul ianuarie - septembrie 2019.

Compania şi-a publicat rezultatele în data de 15 noiembrie, înainte de deschiderea şedinţei de tranzacţionare, iar piaţa a reacţionat, cotaţia IARV încheind acea zi bursieră la preţul de 18,4 lei, în creştere cu 11,52%, pe fondul unui rulaj de circa 54.037 de acţiuni, cu mult peste media zilnică a lunii anterioare, de circa 6.380 de titluri.

Pentru restul şedinţelor de tranzacţionare din perioada avută în vedere, cotaţia IARV a oscilat între o scădere de 2,17%, înregistrată în şedinţa din data de 19 noiembrie, pe fondul unui rulaj de 5.209 de titluri şi o creştere de 1,67%, consemnată în ziua de 20 noiembrie, în condiţiile unui volum de tranzacţionare de 2.594 de titluri.

De menţionat că performanţa acţiunilor IARV apare în condiţiile în care, titlurile producătorului de elicoptere au o lichiditate redusă în comparaţie cu cea a acţiunilor companiilor importante din indicele BET, ceea ce favorizează oscilaţii mari ale cotaţiei.

De la începutul anului şi până în prezent, cotaţia IARV s-a apreciat cu 141,42%, iar luând în calcul şi dividendul de 0,63 lei/titlu acordat de companie în acest an, randamentul total al acţiunilor IAR Braşov în 2019 se ridică la 149,74%.

Acţionarul principal al companiei aeronautice este Statul Român, care, prin Minis-terul Economiei, are o participaţie de 64,89% din capitalul social.

La ultima cotaţie a titlurilor IARV din data de 20 noiembrie, valoarea de piaţă a emitentului la BVB se ridică la 345,48 milioane de lei.

Pe poziţia a doua în topul randamentelor de la BVB pentru perioada 13 - 20 noiembrie se află titlurile Socep (SOCP), a căror cotaţie a urcat cu 8,16%, în raport cu moneda euro, în intervalul avut în vedere, podiumul acestui clasament fiind completat de acţiunile SIF Muntenia (SIF4), ce s-au apreciat cu 7,44%, în raport cu moneda euro.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece companii de la Bursa de Valori Bucureşti, cu excepţia SIF--urilor, a coborât cu 0,27%, în intervalul 13 - 20 noiembrie.

Cu o creştere de 0,4%, în raport cu moneda euro, acţiunile OMV Petrom (SNP) reprezintă titlurile cu cel mai bun randament din cadrul referinţei Bursei de Valori Bucureşti.

Ponderea acţiunilor producătorului de petrol şi gaze în principalul indice al pieţei noastre este de 18,56%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF--uri plus Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 3,51%, în intervalul 13 - 20 noiembrie, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate acţiuni de la bursa noastră s-a apreciat cu 0,38%, în aceeaşi perioadă de raportare.

Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie a fost marcată de acţiunile SIF4.

Ponderea titlurilor societăţii de investiţii financiare în indicele BET-FI este de 8,28%, în timp ce în cadrul indicelui extins, importanţa acţiunilor SIF4 este de 1,59%.

Topul fondurilor de investiţii, în perioada 12 - 19 noiembrie, este condus de titlurile Certinvest BET-FI Index, care au crescut cu 2,35%, în intervalul menţionat.

Pe locul al doilea în acest clasament se află OTP Real Estate & Construction, cu o apreciere de 1,33%, în timp ce titlurile FDI Audas Piscator, care au urcat cu 1,15%, completează podiumul fondurilor de inves-tiţii.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,29%, în intervalul 13 - 20 noiembrie, în timp ce cursul monedei naţionale în raport cu euro a scăzut cu 0,3%.

Depozitele bancare în lei ar fi adus o pierdere de 0,27%, în timp ce depozitele în euro ar fi livrat un câştig de 0,01%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a coborât cu 8,55%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 10:30, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 8.090 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 146,04 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb