CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 14 - 21 OCTOMBRIE SIF Banat - Crişana urcă pe prima poziţie în topul randamentelor BET-FI

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 23 octombrie 2019

SIF Banat - Crişana urcă pe prima poziţie în topul randamentelor BET-FI

Marcând un avans de 2,55% în intervalul 14 - 21 octombrie, acţiunile SIF Banat - Crişana (SIF1) reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), într-o perioadă în care coşul de acţiuni a raportat o apreciere de 0,71%, în raport cu moneda euro.

Evoluţia pozitivă din perioada analizată survine anunţului de pe parcursul şedinţei din 16 octombrie, când emitentul a informat piaţa că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat oferta publică prin care SIF-ul din Arad intenţionează să-şi răscumpere 18,77 milioane de acţiuni, echivalentul a 3,6275% din capitalul societăţii de investiţii financiare.

Operaţiunea de piaţă, ce a demarat ieri, are în vedere achiziţii de titluri proprii la un preţ fix de 2,5 lei/titlu, cu doar 2% peste cel de la închiderea şedinţei de tranzacţionare din 21 octombrie. Faţă de cotaţia titlului SIF1 din 15 octombrie, ziua anterioară anunţului, preţul la care se realizează răs­cumpărările este cu numai 4,6% mai ridicat.

Parcursul din intervalul analizat vine totodată pe fondul unui interes relativ scăzut din partea participanţilor pieţei pentru titlurile emitentului. De asemenea, reacţia din ziua anunţului ofertei de buy-back a fost relativ modestă, acţiunile SIF1 câştigând 1,26%, cea mai bună evoluţie din perioada 14 - 21 octombrie, apărută pe fondul unui volum tranzacţionat de 57.003 de unităţi, sub media ultimei luni de tranzacţionare, de 86.697 de titluri.

Oferta, a cărei valoare de piaţă se ridică la 46,92 milioane de lei, se va încheia în data de 4 noiembrie.

În luna aprilie, acţionarii SIF Banat-Crişana au aprobat repartizarea întregului profit net al exerciţiului financiar 2018, în sumă de 77,18 milioane lei, către "Alte rezerve", în vederea derulării unor programe de răscumpărare de acţiuni.

La finele lunii octombrie a anului trecut, SIF1 a suspendat derularea programului de răscumpărare de acţiuni aprobat în aprilie 2018, conducerea SIF Banat-Crişana motivând că nu a reuşit să finalizeze acea operaţiune din pricina lichidităţii reduse a pieţei noastre.

După primele şase luni ale anului curent, SIF Banat - Crişana a obţinut un profit net de 107,44 milioane de lei, cu 111,55% mai mare decât cel din aceeaşi perioadă a anului anterior, când SIF1 a raportat un rezultat net de 50,79 milioane de lei.

Veniturile din dividende s-au ridicat la 99,29 milioane de lei, cu 26,09% peste cele încasate în prima parte a anului trecut, cele mai importante contribuţii fiind repartizările efectuate de Banca Transilvania (TLV), de la care SIF1 a primit dividende brute în sumă de 36,98 milioane de lei (cu 36,6% peste cele obţinute după primele şase luni ale anului 2018), BRD - Groupe Societe Generale (BRD) ce a virat către societatea de investiţii suma de 22,33 milioane de lei (valoare similară cu cea de la finele lunii iunie 2018) şi SAI Muntenia Invest, de la care SIF1 a primit dividende de 13,56 milioane de lei (cu 75,2% mai mari decât cele obţinute în prima jumătate a anului trecut).

La finalul lunii septembrie, Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) a SIF-ului era de 4,9745 lei, ceea ce raportat la cotaţia SIF1 din 21 septembrie oferea un discount de tranzacţionare de circa 51%.

SIF Banat-Crişana are o valoare de piaţă la BVB de 1,267 miliarde de lei.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a urcat cu 0,69%, în intervalul 14 - 21 octombrie.

Acţiunile operatorului Nuclearelectrica (SNN), ce au marcat o creştere de 3,32%, în raport cu moneda euro, reprezintă titlurile cu cel mai bun comportament din cadrul principalului indice al pieţei noastre de capital, în perioada menţionată.

Indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la BVB, a avut o apreciere de 0,68%, în perioada menţionată.

Din cadrul său, cea mai mare creştere a fost bifată de acţiunile Electromagnetica (ELMA), cu un avans de 3,64%.

Topul randamentelor de la BVB este condus de titlurile Patria Bank (PBK), a căror cotaţie a urcat cu 4,37 %, în intervalul 14 - 21 octombrie.

Pe poziţia a doua în clasamentul rentabilităţilor bursei noastre, în intervalul analizat, se află acţiunile ELMA, în timp ce podiumul acestui clasament este completat de o creştere de 3,5% avută de titlurile Erste Group Bank (EBS), în perioada 14 - 21 octombrie.

Clasamentul fondurilor de investiţii, din intervalul 11 - 18 octombrie, este condus de titlurile Active Dinamic, ce au raportat o creştere de 1,32%.

Unităţile fondului BT Index Austria ATX au avut un plus de 1,25%, podiumul acestui clasament fiind completat de titlurile OTP Real Estate & Construction, care au avut un randament de 0,97%.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,28%, în perioada 14 - 21 octombrie, în timp ce cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat uşor cu 0,03%, în acelaşi interval de timp.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,05%, în perioada menţionată.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, s-a depreciat cu 2,77%, în intervalul menţionat, în raport cu moneda unică europeană.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 12:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 8.260 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 149 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb