CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 14 - 21 SEPTEMBRIE Patria Bank, printre performerii bursei

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 25 septembrie 2018

Patria Bank, printre performerii bursei

Cu un avans de 3,03%, în raport cu moneda euro, în intervalul 14 - 21 septembrie, acţiunile instituţiei de credit Patria Bank (PBK) s-au clasat pe locul al treilea în topul randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada avută în vedere.

Joi, 20 septembrie, emitentul a anunţat că intenţionează să îşi majoreze capitalul social printr-o ofertă publică ce se va derula în perioada 21 septembrie - 22 octombrie, în cadrul căreia se vor pune în vânzare un miliard de noi acţiuni nominative, reprezentând 36,5% din capitalul social al emitentului, la un preţ de subscriere de 0,1 lei/acţiune.

Doar acţionarii PBK pot subscrie pentru majorarea capitalului băncii, intermediarul operaţiunii de piaţă fiind BRD - Groupe Societe Generale, potrivit prospectului de ofertă aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Vineri, 21 septembrie, cotaţia PBK a urcat cu 3,7%, până la 0,0952 lei/titluri,

pe fondul unui rulaj de 223.694 de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 115.000 de unităţi, aceasta fiind cea mai bună şedinţă de tranzacţionare pentru titlurile instituţiei de credit din intervalul menţionat, atât din punctul de vedere al preţului, cât şi al volumului.

În restul zilelelor bursiere din perioada 14 - 21 septembrie, cotaţia PBK a oscilat între o scădere de 1,74%, consemnată pe data de 19 septembrie, pe fondul unui rulaj de 70.000 de titluri şi o creştere de 1,77%, în contextul unui volum de numai 14 titluri.

În luna iunie a acestui an, Patria Bank a mai realizat o majorare de capitalul social, cu 47.043.960,9 lei, noul capital al băncii fiind, după această operaţiune, de circa 274 de milioane de lei, împărţit într-un număr de 2.741.656.922 de acţiuni

Pentru primul semestru al acestui an, emitentul a raportat active nete în valoare de 3,44 miliarde de lei, în scădere cu aproximativ 200 de milioane.

De asemenea, în primele şase luni ale anului, entitatea bancară a raportat pierderi de circa 23 de milioane de lei, cu 11% mai puţin decât pierderile consemnate în aceeaşi perioadă a anului trecut.

EEAF Financial Services BV este acţionarul majoritar al Patria Bank, cu o participaţie de 79,9%. Entitatea este un fond de capital privat administrat de Axxess Capital, ai cărui principali investitori sunt instituţii precum BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiţii, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiţii) şi alte instituţii importante la nivel european.

Instituţia bancară are, în prezent, o capitalizare bursieră în valoare de 261 milioane de lei, potrivit datelor afişate pe site-ul BVB.

Pe primul loc în clasamentul rentabilităţii se află, din nou, acţiunile OMV Petrom (SNP) care, cu un avans de 9,55%, reprezintă şi titlurile cu cea mai bună evoluţie atât din cadrul indicelui BET, care include cele mai lichide treisprezece titluri de la bursa noastră, cât şi din cadrul indicelui BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de acţiuni.

Acţiunile Cemacon (CEON), care au consemnat un avans de 3,2% în perioada 14 - 21 septembrie, s-au situat pe locul al doillea pe podiumul celor mai rentabile societăţi de la BVB.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 1,18%, în raport cu moneda euro, în intervalul analizat.

Cu o apreciere de 1,61%, faţă de moneda europeană, acţiunile FP reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui financiar.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 13 - 20 septembrie, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, cu o apreciere de 1,9%.

Următoarea treaptă a acestui clasament este ocupată de ETF - BET Tradeville, cu o creştere de 1,46%, în timp ce Certinvest BET Index, cu un avans de 1,31%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,56%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât cu 0,28%, în intervalul de timp precizat.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în intervalul 14 - 21 septembrie, în timp ce depozitele în lei ar fi adus pierderi de 0,24%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 1,61%, în perioada menţionată.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 13:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 6.613 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 114,4 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb