CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 16 - 23 IULIE Avans de 1,02% pentru SIF Moldova, cel mai bun parcurs din BET-FI

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 25 iulie 2019

Avans de 1,02% pentru SIF Moldova, cel mai bun parcurs din BET-FI

Acţiunile SIF Moldova (SIF2), emitentul cu a doua cea mai mare pondere în indicele BET-FI, au crescut cu 1,02%, în intervalul 16 - 23 iulie, reprezentând titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui financiar, al celor cinci SIF-uri, plus Fondul Proprietatea (FP), care nu a înregistrat vreo creştere sau scădere, în perioadă analizată.

Este un parcurs ce apare în condiţiile în care, la finalul şedinţei din data de 18 iulie, compania Mecanica Ceahlău (MECF), controlată în proporţie de 73% de SIF2, a anunţat că a vândut un activ din Piatra Neamţ pentru suma de 4,94 milioane de euro (peste 23 milioane de lei), tranzacţie ce are potenţialul să crească substanţial valoarea dividendelor acordate de compania din Piatra Neamţ acţionarilor săi.

Piaţa a reacţionat, iar în şedinţa următoare cotaţia acţiunilor SIF2 a marcat o creştere de 1,1%, pe fondul tranzacţionării unui volum de 216.739 de unităţi, cel mai însemnat din perioada 16 - 23 iulie, aflat totuşi sub media celor 20 de zile anterioare, situată la 349.700 de acţiuni.

Totodată, menţionăm că în şedinţa din 9 mai, acţionarii Mecanica Ceahlău au mai aprobat vânzarea altor active aflate în proprietatea societăţii, dintre care un teren arabil de circa 6.600 de mp lângă Târgu Neamţ şi un alt activ din comuna Vădeni, judeţul Brăila, compus din teren în suprafaţă de 5.270 de mp şi construcţii edificate pe teren.

În topul deţinerilor societăţii de inves­tiţii financiare cu sediul în Bacău, Mecanica Ceahlău deţine poziţia a paisprezecea şi o cotă de 1,16% în valoarea totală a activelor SIF, la sfârşitul primului trimestru din acest an.

În restul celor cinci zile bursiere din intervalul menţionat, cotaţia SIF2 a fluctuat între o depreciere de 0,74%, avută în data de 17 iulie, în contextul unui rulaj de 60.928 de titluri, şi o creştere de 0,74%, apărută în şedinţa din 18 iulie, pe fondul unui volum tranzacţionat de 82.033 de unităţi.

În ansamblu, în perioada analizată, în care piaţa a evoluat fără o tendinţă clar stabilită, doar acţiunile SIF2 şi FP au marcat creşteri ale cotaţiilor, restul componentelor înregistrând deprecieri cuprinse între 0,33% pentru SIF Muntenia (SIF4) şi 1,81% în cazul SIF Transilvania (SIF3).

În primele trei luni din acest an, SIF Moldova a realizat un profit net de 1,69 milioane de lei, de aproape şase ori mai mare faţă de cel înregistrat la finele lunii martie 2018, îndeosebi ca urmare a obţinerii unor venituri brute din dividende de 1,55 milioane de lei, cu mult peste cele doar 0,008 milioane de lei raportate pentru primele trei luni din 2018.

La data de 28 iunie 2019, Valoarea Unitară a Activului Net al SIF Moldova era de 2,02 lei care, raportată la ultima cotaţie de închidere a SIF2, din 23 iulie, oferă un discount de tranzacţionare de circa 31%.

SIF Moldova, a cărei valoa­re de piaţă la BVB se ridică la circa 1,4 miliarde de lei, este aşteptată să-şi publice rezultatele financiare semestriale în ziua de marţi, 6 august.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece companii listate la bursa noastră, cu excepţia SIF-urilor, a suferit un recul de 0,38%, în perioada 16 - 23 iulie, în timp ce indicele BET-XT, ce înglobează cele mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 0,42%, în acelaşi interval de raportare.

Din cadrul celor două coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie a fost bifată de acţiunile Sphera Franchise Group (SFG), a căror cotaţie s-a apreciat cu 2,72%, în perioda menţionată.

Cu o importanţă de 0,58% în indicele BET, titlurile operatorului restaurantelor KFC, PizzaHut şi TacoBell au a doua cea mai mică pondere în principalul coş de acţiuni al pieţei noastre, în timp ce în cadrul indicelui extins, acţiunile SFG au o pondere de 0,57%.

În topul randamentelor titlurilor de la Bursa de Valori Bucureşti, în intervalul 16 - 23 iulie, primul loc a fost preluat de acţiunile Electroputere (EPT), cu o creştere de 17,73%, în timp ce pe poziţia a doua au coborât titlurile Oil Terminal (OIL), ce afişează o creştere de 12,41%, în raport cu moneda euro, în perioada menţionată.

Podiumul randamentelor bursei noas­tre este completat de acţiunile Impact Developer & Contractor (IMP), al căror avans a fost de 5,66 %, în intervalul avut în vedere, care a demarat recent un program de răscumpărare a titlurilor proprii.

Pe prima poziţie în clasamentul fondurilor de investiţii, din perioada 15 - 22 iulie, se află titlurile YOU Invest Solid RON, ce au raportat o creştere de 0,59%.

Unităţile fondului de investiţii Fortuna Classic au avut un plus de 0,57%, în timp ce titlurile ERSTE Bond Flexible RON s-au apreciat cu 0,51%.

Cotaţia aurului şi-a redus avansul, marcând o creştere de 0,72%, în timp ce cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat cu 0,29%, în intervalul 16 - 23 iulie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, pentru perioada menţionată, în timp ce randamentul depozitelor în lei a fost de 0,32%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 5,38%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 16:00, criptovaluta se tranzacţiona în scădere cu 2,42%, la nivelul de 9.761 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 174,24 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb