Impulsionate de anunţul privind preţul de 1,39 lei/unitate la care Fondul Proprietatea (FP) va derula oferta publică de răscumpărare pentru cel mult 200 milioane de acţiuni proprii, echivalentul a 2,62% din capitalul social, titlurile FP au marcat cel mai mare randament din indicele BET, în intervalul 17 - 23 ianuarie.
Informarea a venit în data de 22 ianuarie, preţul din ofertă situându-se cu peste 10% faţă de cel din ziua anterioară, de 1,255 lei, iar piaţa a reacţionat, în acea zi cotaţia FP apreciindu-se cu 1,99%, la 1,28 lei, pentru ca în următoarea zi să urce cu 1,95%, la 1,305 lei, un nou maxim istoric.
Operaţiunea de piaţă, ce se va derula atât la Bucureşti cât şi la Londra (unde sunt listate Certificate Globale de Depozit ale Fondului), va începe în această săptămână, în data de 29 ianuarie, urmând să se întindă până în data de 4 martie.
Tranzacţiile fac parte din cel de-al unsprezecelea program de răscumpărare de acţiuni FP, aprobat în luna noiembrie a anului trecut. Atunci, acţionarii Fondului au dat undă verde pentru achiziţia a maxim 800 milioane de titluri proprii, în acest an, la preţuri situate între 0,2 lei şi 2 lei.
Precedenta ofertă de răscumpărare, derulată în vara anului trecut, a fost suprasubscrisă de 31 de ori.
Pentru finalul lunii decembrie 2019, Fondul Proprietatea a raportat un profit de 3,129 miliarde de lei, cu 54,39% peste cel din luna anterioară, ca urmare a încasării dividendelor de la Hidroelectrica şi cu 136% mai mare decât cel din decembrie 2018.
Astfel, se conturează un an cu dividende cu randamente mari pentru Fondul Proprietatea. De altfel, brokerii au aşteptări mari în acest sens, în rapoartele publicate la finele lunii decembrie a anului trecut de echipele de la Tradeville, Goldring şi Prime Transaction, FP ocupa prima poziţie în topul estimărilor privind randamentele dividendelor pentru acest an, dintre emitenţii importanţi de la BVB.
La finele lunii decembrie 2019, Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) se ridica la 1,7339 lei care, faţă de ultimul preţ al acţiunii FP al săptămânii trecute, oferea un discount de 24,74%, peste obiectivul de 15% avut de Franklin Templeton Investment Management, administratorul fondului de investiţii.
Valoarea de piaţă a FP la Bursa de Valori Bucureşti este 9,936 miliarde de lei.
Ponderea acţiunilor Fondul Proprietatea în indicele BET, a cărui cotaţie s-a apreciat cu 1,32%, în perioada menţionată, este de 21,37%.
Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus FP, a urcat cu 2,37%, în intervalul 17 - 23 ianuarie, în timp ce indicele BET-XT, ce cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti, s-a apreciat cu 1,32%, în acelaşi interval de raportare.
Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie a fost bifată de titlurile SIF Transilvania (SIF3), a căror cotaţie a crescut cu 9,78%, în perioada menţionată.
Ponderea acţiunilor societăţii de investiţii financiare din Braşov în indicele BET-FI este de 10,39%, în timp ce în cazul indicelui BET-XT, importanţa titlurilor SIF3 este de 2,21%.
Clasamentul randamentelor de la BVB, în intervalul 17 - 23 ianuarie, este condus tot de acţiunile SIF Transilvania, pe poziţia a doua găsindu-se acţiunile Electroputere (EPT) cu un salt de 6,25%, în raport cu moneda euro.
Podiumul acestui top este completat de titlurile SIF Muntenia (SIF4) a căror cotaţie s-a apreciat cu 4,65%, în intervalul menţionat.
Topul fondurilor de investiţii, din perioada 15 - 22 ianuarie, este condus de titlurile FDI Piscator Equity Plus, ce au raportat o creştere de 2,23%.
Unităţile fondului BRD Acţiuni Clasa E au avut un plus de 2,21%, podiumul acestui clasament fiind completat de titlurile FDI Napoca, care au bifat un randament de 1,98%.
Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,16%, în perioda perioada 17 - 23 ianuarie, în timp ce cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a stagnat.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 4,54%, în intervalul 17 - 23 ianuarie.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, la ora 9:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 8.370 de dolari.
Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 152,6 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizări:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.