CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 17 - 24 FEBRUARIE Avans de 4,24% pentru aur

ADINA LATEŞ
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 26 februarie 2016

Avans de 4,24% pentru aur

Saxo Bank: "Urmează 40 de zile de instabilitate pe pieţe"

Aurul a oferit investitorilor un randament de 4,24%, raportat la euro, în perioada 17-24 februarie, la cursul Băncii Naţionale a României, în condiţiile în care leul s-a depreciat cu 0,4%.

Potrivit brokerilor, aurul este considerat întotdeauna un instrument de refugiu în perioade de criză, iar analiştii Saxo Bank estimează că vor urma 40 de zile de instabilitate pe pieţe.

"Un număr de indicatori de timp şi ciclici prefigurează un minimum al pieţelor valutare şi de mărfuri, la sfârşitul lui martie/aprilie", se arată într-un raport Saxo Bank, publicat ieri.

FED rămâne relativ agresivă cu privire la încetinirea potenţialului de creştere din SUA, în condiţiile internaţionale monetare, şi la impactul dolarului american şi al energiei asupra câştigurilor, consideră analistul Saxo Bank, Steen Jakobsen.

Potrivit acestuia, dolarul pare incapabil să slăbească din acest punct în ciuda unei schimbări clare a ritmului: "Atenţia pe Brexit, combinată cu criza refugiaţilor şi reînnoită cu problema Club Med (Grecia are nevoie de noi fonduri până în luna mai, Portugalia se transformă într-o farsă politică şi are dobânzi în creştere) duce euro în jos.

Yenul japonez este valuta cea mai potrivită pentru risk-off, în special datorită modelului evident neperformant al Băncii Japoniei de dobânzi scăzute şi negative. Acţiunile băncilor sunt în scădere cu peste 20% de când au fost introduse randamentele negative.

Nesiguranţa este cel mai mare duşman al pieţei şi cea mai mare nesiguranţă vine din Marea Britanie, din nou cea mai mare victima ar putea fi euro sau chiar Uniunea Europeană însăşi. Lira britanică se află sub o mare presiune fiind la pragul cel mai jos din 2008-2009".

Politica monetară promovată de Banca Centrală Europeană şi acţiunile primului ministru britanic David Cameron şi ale UE privitoare la imigraţie sunt oglindiri ale politicilor eşuate ale Japoniei, spune Jakobsen.

Pe bursa românească, indicele BET a crescut cu 0,81%, iar indicele extins BET-XT a urcat cu 0,74%. BET-FI, indicele SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat însă 0,5%, cel mai bine din cadrul indicelui plasându-se titlurile "SIF Muntenia" (+5,02%), în intervalul analizat.

"OMV Petrom" rămâne cel mai bun plasament din BET

Titlurile "OMV Petrom" (SNP) au înregistrat, în perioada 17-24 februarie, o apreciere de 7,63%, faţă de moneda euro, reprezentând cel mai bun plasament din indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate.

OMV Petrom (SNP) a înregistrat anul trecut o pierdere de 690 de milioane de lei, comparativ cu profit de 2,1 miliarde de lei în anul 2014, primul rezultat negativ de la privatizarea din 2004, iar conducerea şi-a anunţat intenţia de a nu propune distribuirea de dividende. Pierderea pe acţiune a fost de 0,0119 lei în 2015, faţă de un profit pe acţiune de 0,0371 în anul precedent, mai arată comunicatul OMV Petrom.

Deşi compania a raportat o pierdere pentru 2015, fiind primul rezultat negativ de la privatizarea companiei în 2004, aceasta nu a fost o pierdere mai mare decât cea anticipată, fiind în ton cu aşteptările analiştilor, consideră brokerii.

"Electroputere" Craiova, apreciere de 87,81%

Acţiunile "Electroputere" Craiova (EPT) au crescut cu 87,81%, faţă de euro, în perioada analizată, rămânând pe prima poziţie în clasamentul titlurilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Unii brokeri pun aprecierea cotaţiei EPT pe seama rezultatelor raportate săptămâna trecută.

"Electroputere" Craiova, compania ce are ca obiect de activitate fabricarea motoarelor, generatoarelor şi transformatoarelor electrice, a încheiat anul 2015 cu pierderi de 14,47 milioane lei, în scădere faţă de cele raportate la finele anului 2014, de 35,97 milioane de lei, potrivit datelor financiare transmise Bursei de Valori Bucureşti.

Firma Al-Arrab Contracting Company Limited deţine pachetul majoritar de acţiuni Electroputere, la 31 decembrie 2015, de 95,53%.

Podiumul este completat de acţiunile "OMV Petrom", fiind urmate de acţiunile "IAR Braşov" (+5,87%).

Producătorul de aeronave "IAR Braşov" (IARV) a înregistrat un profit net de peste 14 milioane lei în 2015, în creştere cu 145% faţă de anul precedent, se arată în datele preliminate publicate pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

"IAR Braşov" este deţinut în proporţie de 64,89% de către statul român, prin Ministerul Economiei.

Pe segmentul fondurilor de investiţii, pe prima poziţie s-a clasat "ETF-BET Tradeville", (3,53%), urmat de fondul "Certinvest BET Index", cu o creştere de 3,4%, şi "Certinvest XT Index", cu o apreciere de 2,84%, comparativ cu moneda europeană.

La depozitele în euro, cel mai bun randament ar fi fost obţinut la Bancpost (+0,02%), iar un plasament în lei la aceeaşi bancă ar fi adus un minus de 0,36% raportat la euro, în condiţiile deprecierii monedei naţionale cu 0,4%.

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb