CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 17 - 24 OCTOMBRIE Topul rentabilităţilor BVB, dominat de societăţi cu lichiditate scăzută

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 26 octombrie 2018

Topul rentabilităţilor BVB, dominat de societăţi cu lichiditate scăzută

Pe fondul unor deprecieri generalizate a principalilor indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în intervalul 17 - 24 octombrie, clasamentul celor mai rentabile acţiuni ale pieţei noastre este dominat, în perioada menţionată, de emitenţi care au o capitalizare şi o lichiditate redusă, în comparaţie cu societăţile importante listate la BVB.

Astfel, pe prima poziţie în clasamentul randamentelor de la BVB s-au clasat acţiunile Dafora (DAFR), care au marcat un avans de 10,44%, în raport cu moneda unică europeană.

În cele şase şedinţe de tranzacţionare cuprinse în intervalul 17 - 24 octombrie, cotaţia acţiunilor DAFR a fluctuat între un salt de 13,92%, apărut pe data de 18 octombrie, în contextul unui rulaj de circa 4,76 de milioane de unităţi, cel mai important volum din luna iunie şi până în prezent, cu mult peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 0,4 de milioane de acţiuni, şi o depreciere de 5,62%, apărută în şedinţa din 24 octombrie, pe fondul unui volum de aproximativ 0,3 de milioane de titluri.

Pentru întreaga perioadă avută în vedere, valoarea transferurilor cu titlurile companiei care realizează activităţi de foraj petrol şi gaze se ridică la 127.202,01 de lei.

Societatea, aflată în insolvenţă, a cărei capitalizare este de 16,83 milioane de lei, a raportat, pentru primul semestru al anului 2018, pierderi de 3,28 milioane de lei, de circa trei ori mai mici decât cele raportate pentru perioada similară din 2017, de 9,77 milioane de lei.

Pe poziţia a doua în topul rentabilităţilor bursei, în intervalul avut în vedere, se află acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), a căror apreciere a fost de 6,73%, în raport cu moneda euro.

În perioada 17 - 24 octombrie, cotaţia OLT a fluctuat între o creştere de 4,02%, avută pe 22 octombrie, pe fondul unui rulaj de 0,25 milioane de acţiuni, peste media celor 20 de şedinţe bursiere anterioare, de 0,71 milioane de unităţi, şi o scădere de 2,06%, consemnată pe 23 octombrie, în contextul unui volum tranzacţionat de numai 0,03 milioane de unităţi.

Pentru intervalul analizat, valoarea tranzacţiilor cu titlurile OLT se ridică la 247.698,84 de lei.

Oltchim Râmnicu Vâlcea se află în procedură de insolvenţă din luna ianuarie 2013. Pentru primul semestru al acestui an, combinatul din Râmnicu Vâlcea a raportat un profit net de 83,628 milioane de lei, în creştere de peste trei ori faţă de perioada similară din 2017, când a înregistrat un rezultat de 27,68 milioane de lei.

Raportat la preţul de închidere din data de 24 octombrie, de 0,375 lei/acţiune, capitalizarea emitentului la BVB este de circa 128,7 milioane de lei.

Cu o apreciere de 5,92%, în intervalul 17 - 24 octombrie, acţiunile Cemacon (CEON) completează topul rentabilităţilor de la BVB, pentru perioada avută în vedere. În acest interval, cotaţia CEON a oscilat între o scădere de 1,97%, înregistrată pe 19 octombrie, în contextul unui volum de circa 0,4 de milioane de unităţi, şi o creştere de 4,59%, avută pe 23 octombrie, pe fondul unui rulaj de 0,2 de milioane de acţiuni, peste media ultimelor 20 de zile de tranzacţionare, de 0,1 milioane de unităţi, valoarea cumulată a transferurilor cu titluri CEON fiind de 121.131,38 de lei.

Pentru primul semestru al acestui an, Cemacon a raportat un profit net de 13,7 milioane de lei, în creştere cu 160% faţă de cel realizat în aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile unei cifre de afaceri de 54,85 milioane de lei, cu 41% peste cea obţinută la finalul primelor şase luni ale anului trecut.

Valoarea de piaţă a emitentului la bursă este de circa 149,7 milioane de lei.

Astfel, privit în ansamblu, rulajul total consemnat de acţiunile celor mai rentabile trei societăţi de la BVB, pentru întreaga perioadă avută în vedere, a fost de 496.022,23 de lei, incomparabil mai mic decât valoarea tranzacţiilor efectuate cu titlurile Fondul Proprietatea (FP), cel mai rentabil emitent din cadrul indicelui BET-FI în perioada 17 - 24 octombrie, care, doar în şedinţa de miercuri, 24 octombrie, a cumulat transferuri în sumă de 4.502.491,81 de lei. Totodată, valoarea de piaţă însumată a celor mai rentabili trei emitenţi de la BVB, în intervalul avut în vedere, este de aproximativ 295,3 milioane de lei, în timp ce capitalizarea FP la bursă este de circa 8,7 miliarde de lei.

În perioada 17 - 24 octombrie, indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus FP, a suferit o retragere de 0,97%, în raport cu moneda unică europeană, cea mai acută dintre cei trei indici analizaţi.

Indicele BET, care cuprinde cele mai lichide cincisprezece societăţi listate la bursa noastră, a înregistrat o scădere de 0,34%, în raport cu moneda euro, în perioada avută în vedere, în timp ce indicele extins BET-XT, indicele celor mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, s-a depreciat, în raport cu moneda europeană, cu 0,33%, în intervalul analizat.

Din cadrul celor două coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie a fost avută de titlurile Digi Communications (DIGI), care au raportat un avans de 2,38%, în perioada avută în vedere, în raport cu moneda euro.

Topul fondurilor de investiţii, în perioada 16 - 23 octombrie, este condus de titlurile ETF - BET Tradeville, care au crescut cu 1,08%.

Pe locul al doilea în acest clasament s-a situat BT Index Romania ROTX, care au înregistrat un avans de 0,97%, în timp ce titlurile FDI PLUS Invest completează podiumul fondurilor de investiţii, cu o apreciere de 0,62%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în intervalul 17 - 24 octombrie, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,20%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 0,07%, în perioada 17 - 24 octombrie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 18:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de aproximativ 6.439 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 112,2 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb