CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 18 - 25 SEPTEMBRIE Certinvest BET Index, pe primul loc în topul fondurilor de investiţii

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale #Jurnal Bursier / 27 septembrie 2018

Certinvest BET Index, pe primul loc în topul fondurilor de investiţii

Raportând un avans de 2%, în raport cu moneda unică europeană, titlurile Certinvest BET Index ocupă prima poziţie în clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 17 - 24 septembrie.

Certinvest BET Index este un fond de acţiuni de tip index, ce urmăreşte reproducerea structurii indicelui BET. Fondul are la bază dispersia riscului, investind în cele mai lichide companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), corelându-şi structura în proporţie de minimum 90% cu cea a indicelui BET.

Potrivit informaţiilor prezentate de SAI Certinvest, administratorul fondului, la data de 24 septembrie, aproximativ 94,3% din activele fondului erau plasate în acţiuni cotate, restul fiind reprezentat de depozite bancare şi certificate de depozit, sume în tranzit şi conturi curente.

Pentru perioada menţionată, performanţa fondului a fost influenţată, îndeosebi, de titlurile OMV Petrom (SNP), care au urcat cu 8,58%, în raport cu moneda euro, acţiunile societăţii petroliere având cea de-a treia pondere în indicele BET, de 17,58% şi, implicit, în fondul Certinvest BET Index.

Creşterea titlurilor SNP din intervalul menţionat a avut loc în contextul în care, săptămâna trecută, senatorul PSD Marin Gheorghe a introdus două amendamente la legea offshore.

Primul se referă la investiţiile offshore în upstream, care vor fi deduse la calcularea impozitului pe venituri suplimentare din liberalizarea pieţei gazelor.

Potrivit celui de-al doilea amendament, regimul fiscal al redevenţelor, cuantumul impozitului suplimentar şi cota procentuală de 50% (obligaţia de a vinde gazele extrase în piaţa locală) vor rămâne neschimbate pe întreaga durată a acordurilor petroliere.

Pe data de 24 septembrie legea offshore a fost adoptată în plen la Senat cu amendamentele propuse, iar săptămâna viitoare va fi dezbătută la Camera Deputaţilor.

Acţiunile Banca Transilvania (TLV), care au cea mai mare pondere în cadrul indicelui BET şi în fondul Certinvest BET Index, au crescut cu 1,66%, faţă de moneda euro, în perioada 17 - 24 septembrie, în timp ce titlurile Fondul Proprietatea (FP), emitentul cu a doua cea mai mare pondere în BET şi Certinvest BET Index , a înregistrat o apreciere de 2,14%.

Pe locul al doilea în clasamentul fondurilor de investiţii s-a plasat BT Index Romania ROTX, care a consemnat o creştere de 1,74%. În acest caz, fondul investeşte predominant în acţiuni cotate la BVB, minimum 75% din activele sale urmărind să reproducă indicele ROTX (Romanian Traded Index). Podiumul acestui top este completat de titlurile Certinvest XT Index, care au urcat cu 1,64%. Şi acesta este un fond de acţiuni de tip index, ce urmăreşte reproducerea structurii indicelui BET-XT.

Astfel, se observă că toate cele trei poziţii ale clasamentului fondurilor de investiţii, în perioada 17 - 24 septembrie, sunt ocupate de fonduri care urmăresc structura unui indice al BVB, acestea beneficiind de evoluţia bună a bursei locale, în perioada menţionată.

Pentru intervalul 18 - 25 septembrie, indicele BET, referinţa pieţei noastre de capital, a înregistrat o apreciere de 0,83%, în raport cu moneda euro, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la BVB, a raportat un avans de 0,47%, în aceeaşi perioadă de timp.

Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, titlurile SNP reprezintă acţiunile cu cea mai bună performanţă, cotaţia societăţii petroliere marcând un avans de 6,79%, în perioada 18 - 25 septembrie.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus FP, a consemnat o depreciere de 0,62%, în raport cu moneda unică europeană, în intervalul 18 - 25 septembrie.

Din componenţa sa, cea mai bună evoluţie a fost consemnată de acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1), care au raportat un avans de 3,44%.

În topul randamentelor de la BVB, pe prima poziţie s-au situat, din nou, acţiunile Patria Bank (PBK), care au înregistrat o apreciere de 6,79%, în raport cu moneda euro, în intervalul avut în vedere.

Locul al doilea pe podiumul rentabilităţilor de la BVB, în perioada 18 - 25 septembrie, este ocupat de titlurile SNP, podiumul acestui clasament fiind completat de titlurile Impact Developer & Contractor (IMP), cotaţia emitentului crescând cu 4,16%, în intervalul menţionat.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,65%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut cu 0,27%, în intervalul 18 - 25 septembrie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada menţionată, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,23%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 0,5%, în intervalul 18 - 25 septembrie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 12:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 6.443 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 111,8 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb