CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 19 - 26 IULIE Topul rentabilităţilor bursei, dominat de emitenţi cu o lichiditate scăzută

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 30 iulie 2019

Topul rentabilităţilor bursei, dominat de emitenţi cu o lichiditate scăzută

Topul celor mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este ocupat, în intervalul 19 - 26 iulie, de emitenţi care au o capitalizare şi o lichiditate redusă, în comparaţie cu societăţile importante lis-tate la bursa noastră, elemente care favorizează oscilaţii mari de preţ, în contextul în care doar cincisprezece dintre emitenţii cu acţiunile cărora s-au înregistrat tranzacţii, în perioada avută în vedere, au înregistrat aprecieri ale cotaţiilor de peste un procent, iar indicii principali au marcat corecţii.

Practic, topul randamentelor de la BVB este condus de titlurile Ves Sighişoara (VESY), al căror preţ a înregistrat un avans de 13,96%, în raport cu moneda euro.

Cotaţia emitentului s-a tranzacţionat în doar patru din cele şase şedinţe bursiere cuprinse în intervalul 19 - 26 iulie, preţul acţiunilor VESY fluctuând între o depreciere de 12,07%, apărută în data de 25 iulie, în contextul unui rulaj de 1.000 de unităţi, şi o creştere de 12,75 %, apărută în ziua de 26 iulie, pe fondul unui volum de 1.601 de titluri.

Pentru întreaga perioadă avută în vedere, valoarea transferurilor cu titlurile emitentului se ridică la doar 806,8 lei.

Societatea, a cărei capitalizare este de 4,32 milioane de lei, a raportat pentru primul trimestru al anului o pierdere netă de 4,37 milioane de lei, în linie cu pierderea raportată pentru perioada similară din 2018, de 4,39 milioane de lei. Totodată, producătorul de vase emailate a anunţat o pierdere din exploatare de 4,16 milioane de lei, în primele trei luni din an, puţin redusă faţă de pierderea de 4,31 milioane de lei, în contextul scăderii atât a veniturilor, cât şi a cheltuielilor din exploatare.

Pe poziţia a doua în topul rentabilităţilor bursei, în intervalul avut în vedere, se află acţiunile Comcm Constanţa (CMCM), a căror apreciere a fost de 10,15%, în raport cu moneda euro.

În perioada 19 - 26 iulie, cotaţia CMCM s-a tranzacţionat în doar trei şedinţe bursiere, oscilând între o creştere de 11,7%, avută pe 26 iulie, pe fondul unui rulaj de 14.000 de acţiuni, peste media celor 20 de şedinţe bursiere anterioare, de 6.086 de unităţi, şi o scădere de 6%, consemnată pe 19 iulie, în contextul unui volum tranzacţionat de numai 2.380 de unităţi.

Pentru intervalul analizat, valoarea tranzacţiilor cu titlurile CMCM se ridică la 3.368,49 de lei.

După primele trei luni ale acestui an, Comcm Constanţa a înregistrat pierderi de 0,378 milioane de lei, cu circa 20% mai mici decât cele raportate în aceeaşi perioadă a anului trecut, evoluţie apărută pe fondul reducerii cheltuielilor într-o dinamică mai accelerată decât cea a diminuării veniturilor.

Raportat la preţul de închidere din data de 26 iulie, de 0,21 lei/acţiune, capitalizarea emitentului la BVB este de circa 49,62 milioane de lei.

Cu o apreciere de 10,1%, în intervalul 19 - 26 iulie, acţiunile Electrocontact (ECT) completează topul rentabilităţilor de la BVB, pentru perioada avută în vedere.

În acest caz, pe simbolul ECT s-au realizat tranzacţii în doar două zile bursiere. Astfel, cotaţia acţiunilor emitentului a oscilat între o stagnare, apărută în data de 19 iulie, în contextul unui volum de circa 20.000 de unităţi, şi o creştere de 10%, avută pe 26 iulie, pe fondul unui rulaj de doar 100 de acţiuni, valoarea cumulată a transferurilor cu titluri ECT, în perioada analizată, fiind de 502,75 de lei.

Pentru primul trimestru al acestui an, grupul industrial Electrocontact a raportat o pierdere netă de 0,066 milioane de lei, faţă de un profit net realizat în aceeaşi perioadă a anului trecut de 0,51 milioane de lei, în condiţiile unei scăderi a veniturilor totale în trimestrul întâi din 2018 de la 0,869 milioane de lei la 0,032 milioane de lei în primele trei luni din acest an.

Valoarea de piaţă a emitentului la bursă este de circa 3,98 milioane de lei.

Astfel, privit în ansamblu, rulajul total consemnat de acţiunile celor mai rentabile trei societăţi de la BVB, pentru întreaga perioadă avută în vedere, a fost de 4.678,04 de lei, incomparabil mai mic decât valoarea tranzacţiilor efectuate cu titlurile SIF Moldova (SIF2), cel mai rentabil emitent din cadrul indicelui BET-FI în perioada 19 - 26 iulie, care, doar în şedinţa de vineri, 26 iulie, a cumulat transferuri în sumă de 524.963 de lei. Totodată, valoarea de piaţă însumată a celor mai rentabili trei emitenţi de la BVB, în intervalul avut în vedere, este de aproximativ 57,92 milioane de lei, în timp ce capitalizarea SIF2 la bursă este de circa 1,4 miliarde de lei.

În perioada 19 - 26 iulie, indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a suferit o retragere de 0,59%, în raport cu moneda unică europeană, cea mai redusă dintre cei trei indici analizaţi.

Indicele BET, care cuprinde cele mai lichide şaisprezece societăţi listate la bursa noastră, a înregistrat o scădere de 1,3%, în raport cu moneda euro, în perioada avută în vedere, în timp ce indicele extins BET-XT, indicele celor mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, s-a depreciat, în raport cu moneda europeană, cu 1,27%, în intervalul analizat.

Din cadrul componentelor care compun indicele BET, cea mai bună evoluţie a fost consemnată de titlurile FP, care au crescut cu 0,09%, unul din doar doi emitenţi a căror cotaţie a urcat în perioada analizată.

În ceea ce priveşte coşul de acţiuni extins de la BVB, acţiunile Teraplast (TRP), care au marcat un avans de 1,19%, în aşteptarea rezultatelor financiare, au raportat cel mai bun parcurs în perioada avută în vedere, în raport cu moneda euro.

Topul fondurilor de investiţii, în perioada 18 - 25 iulie, este condus de titlurile OTP Euro Premium Return, care au crescut cu 3,12%.

Pe locul al doilea în acest clasament s-a situat BT Index Austria ATX, care a înregis-trat un avans de 2,86%, în timp ce titlurile FDI Monolith completează podiumul fondurilor de investiţii, cu o apreciere de 0,66%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în intervalul 19 - 26 iulie, în timp ce depozitele în lei au adus un câştig de 0,12%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 11,17%, în perioa-da 19 - 26 iulie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 16:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de aproximativ 9.486 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 170 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb