CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 19 - 26 OCTOMBRIE Investitorii s-au orientat către aur, în defavoarea acţiunilor

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 30 octombrie 2018

Investitorii s-au orientat către aur, în defavoarea acţiunilor

Cotaţia aurului a înregistrat un avans de 1,53% în intervalul 19 - 26 octombrie, preţul metalului galben depăşind, vineri, 26 octombrie, pentru scurt timp, pragul de 1.240 de dolari/uncie, cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni, în contextul în care, în intervalul menţionat, pieţele de acţiuni internaţionale s-au confruntat cu scăderi semnificative. 

"Tranzacţiile reduse cu aur de astăzi (n.r. ieri), din Asia, reprezintă doar o relaxare temporară într-o mişcare structurală care va duce preţurile mai sus în următoarele zile", este de părere Daniel Hynes, analist la Australia and New Zealand Banking Group, potrivit site-ului bullionvault.com.

Metalul galben a început ziua de 19 octombrie la un preţ de 1.225,65 dolari/uncie, în timp ce la sfârşitul zilei bursiere de marţi, 26 octombrie, aurul se tranzacţiona la un preţ de 1.229,8 dolari/uncie, după ce în aceeaşi zi a crescut până la 1.243,73 dolari/uncie potrivit investing.com.

"Aurul are acum din ce în ce mai multă nevoie de sprijinul unor elemente fundamentale pentru a creşte", a declarat pentru Reuters Ole Hansen, analist Saxo Bank.

Fondurile speculative şi managerii de fonduri şi-au redus poziţiile scurte în aur la cel mai scăzut nivel din iulie, precizează Reuters.

"Interesul recent pentru achiziţii a fost determinat, în principal, de adoptarea unor poziţii long (n.r. care mizează pe creştere) şi încă există potenţial pentru ca poziţiile short (n.r. care mizează pe scădere) adoptate recent să fie lichidate dacă preţul se îndreaptă către 1.245 dolari/uncie, cu cerere suplimentară către 1.250 dolari/uncie", se arată într-o notă a brokerilor de la MKS PAMP, citată de către Reuters.

De asemenea, băncile şi societăţile de brokeraj şi-au redus prognozele referitoare la cotaţia aurului pentru acest an şi pentru 2019, după ce preţul metalului galben a scăzut în luna august la cel mai mic nivel al ultimelor 19 luni, dar încă se aşteaptă ca preţul să realizeze o recuperare modestă, potrivit unui sondaj realizat în această lună de Reuters.

Conform celor 39 de analişti şi brokeri chestionaţi de Reuters, preţul aurului va fluctua în jurul a 1.273 dolari/uncie în acest an şi 1.300 de dolari/uncie în 2019.

Totodată, argintul a înregistrat o creştere a cotaţiei. La începutul zilei bursiere de pe 19 octombrie, metalul alb se tranzacţiona la un preţ de 16,2 dolari/uncie, în timp ce la sfârşitul zilei bursiere de vineri, 26 octombrie, argintul era cotat la 16,79 de dolari/uncie, potrivit investing.com.

Cotaţia în euro a metalului galben a crescut până la 1,085 de euro/uncie, cel mai înalt nivel de la mijlocul lui iunie încoace, după ce în ultimele patru săptămâni preţul aurului a crescut cu 7,2%, arată o analiză a bullionvault.com, care adaugă că aceasta este cea mai rapidă creştere a cotaţiei aurului în euro de la votul dat de Marea Britanie pentru ieşirea din Uniunea Europeană (iunie 2016).

"Volatilitatea din piaţa de capital americană, în principal scăderea cu 6% a indicelui S&P500 din ultimele trei săptămâni, a ajutat aurul să devină un diversificator de portofoliu", precizează o notă semnată de Jonathan Butler, strateg în cadrul conglomeratului Mitsubishi, citată de către bullionvault.com.

Ieri, la ora 16:00, aurul se tranzacţiona în jurul preţului de 1.230 dolari/uncie.

În piaţa noastră de capital, topul celor mai rentabili emitenţi de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în intervalul 19 - 26 octombrie, este dominat de companii care au o capitalizare şi o lichiditate redusă, în contextul în care doar zece dintre emitenţii de la BVB au înregistrat creşteri ale cotaţiilor, iar principalii indici au avut pierderi severe.

Astfel, clasamentul rentabilităţilor este condus, în perioada avută în vedere, de acţiunile Electroargeş (ELGS), care au înregistrat un avans de 6,73%, pe locul al doilea în acest top găsindu-se acţiunile Cemacon (CEON), a căror apreciere a fost de 6,21%, în raport cu moneda europeană.

Pe ultima treaptă a podiumului randamentelor de la bursa noastră se află titlurile Oil Terminal (OIL), care au raportat un avans de 1,69%, în raport cu moneda euro, în perioada de timp avută în vedere. 

Indicele BET, al celor mai lichide cincisprezece companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu excepţia SIF-urilor, a suferit o retragere, în perioada 19 - 26 octombrie, de 2,10%, în raport cu moneda euro, în timp ce indicele BET-XT, care adună în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la bursa noastră, a raportat o scădere de 2,25%, în acelaşi interval.

Cea mai bună evoluţie, din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, a fost bifată de titlurile Conpet (COTE), a căror cotaţie a urcat cu 0,32%, în raport cu moneda europeană. 

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a înregistrat o retragere de 2,41%, în intervalul 19 - 26 octombrie, în raport cu moneda euro.   

Din cadrul acestui indice bursier, cel mai bun comportament a fost marcat de acţiunile SIF Transilvania (SIF3), al căror preţ a înregistrat cea mai mică depreciere, de 0,47%, în perioada menţionată. 

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 18 - 25 octombrie, este condus de titlurile OTP Real Estate & Construction, care au crescut cu 0,66%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat OTP ComodisRO, ale cărui titluri au înregistrat o creştere de 0,33%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile BT Obligaţiuni, care au urcat cu 0,14%. 

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în intervalul 19 - 26 octombrie, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,12%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 0,72%, în perioada 19 - 26 octombrie. 

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 16:30, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de aproximativ 6.300 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 110,2 de miliarde de dolari, potrivit site-ului coinmarketcap.com.

   Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb