CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 21 OCTOMBRIE - 21 NOIEMBRIE Cotaţia "Prodplast" a urcat cu aproape 72%

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 25 noiembrie 2013

Cotaţia "Prodplast" a urcat cu aproape 72%

Magda Sîrghe, "Tradeville": "SIF Oltenia pare interesată de creşterea deţinerii sale la PPL"

Acţiunile producătorului de mase plastice "Prodplast" (simbol PPL) au adus investitorilor, în perioada 21 octombrie - 21 noiembrie, cel mai mare randament din piaţă, de aproape 72%, potrivit unei analize a ziarului BURSA.

Astfel, pe 21 octombrie, preţul mediu al unei acţiuni PPL a fost de 1,171 lei/unitate, în timp ce pe 21 noiembrie, de 2,014 lei/unitate.

Vineri, acţiunile dezvoltatorului au încheiat în creştere cu 2% faţă de şedinţa de joi, la 2,04 lei/unitate. În ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, au fost realizate cinci tranzacţii cu 11.500 titluri PPL, în valoare totală 23.160 lei.

De la începutul anului, acţiunile PPL au crescut cu aproape 87,16%.

Creşterea "Prodplast" este strâns legată de interesul SIF "Oltenia" (simbol SIF5) de a-şi mări deţinerea la PPL, potrivit analistului Magda Sîrghe, de la Tradeville. Domnia sa ne-a declarat: "SIF «Oltenia» a făcut o raportare de cumpărare de acţiuni, deci, în acest moment, pare interesată de creşterea deţinerii sale. Atât vânzările cât şi profitul din exploatare şi profitul net ale «Prodplast» (PPL) s-au aflat pe o pantă descendentă în 2013 comparativ cu anul anterior, deci nu rezultatele financiare sunt cele care pot justifica evoluţia titlurilor la bursă. Am remarcat însă că, în perioada 30 iunie - 31 octombrie, s-au produs schimbări în deţinerile acţionarilor emitentului, astfel încât «Prodplast Imobiliare» şi-a majorat participarea de la 10,2677% la 16,5908%".

Al doilea plasament de pe "podium" a fost, în perioada analizată, cotaţia dezvoltatorului "Electroputere" (simbol EPT), care s-a clasat la o diferenţă de peste 20 puncte procentuale de PPL. Astfel, acţiunile EPT au crescut de la 0,0041 lei/unitate, pe 21 octombrie, până la 0,0061 lei/unitate, pe 21 noiembrie. Recent, directorul adjunct al Estinvest, Marian Lupu, ne-a spus că titlurile EPT nu au viitor pe Bursă. Domnia sa preciza: "Nu preconizez o direcţie bună pentru acest emitent pe Bursă, atât timp cât societatea nu se va redresa din punct de vedere financiar. Este clar că această companie este la mâna speculatorilor de pe BVB".

La o distanţă de încă aproape şase puncte procentuale, al treilea avans a aparţinut, în perioada analizată, cotaţiei dezvoltatorului "Impact Contractor & Developer" (simbol IMP), care a urcat cu 43,07%, de la 0,2101 lei/unitate, pe 21 octombrie, la 0,3006 lei/unitate, pe 21 noiembrie.

Omul de afaceri Gheorghe Iaciu, cel mai mare acţionar al "Impact", care deţine peste 41% din capitalul social al companiei, a achiziţionat, marţea trecută, un număr de 149.500 titluri IMP, la un preţ unitar de 0,2594 lei/titlu, potrivit unei notificări a Bursei de Valori Bucureşti.

Plasamentele în aur au avut randament negativ în intervalul 21 octombrie - 21 noiembrie, şi au coborât cu 3,39%.

Potrivit lui Claudiu Cazacu, analist şef XTB România, acest randament negativ este justificat prin faptul că optimismul din pieţele de acţiuni a atins un nivel extrem. Domnia sa ne-a declarat: "Este normal ca aurul să înregistreze randamente negative în condiţiile în care, în pieţele de acţiuni, optimismul este la un nivel extrem, după ce principalii indici bursieri au depăşit maximele din 2000 şi 2007. Suplimentar, datele aparent pozitive din economia americană nu sugerează intervenţii suplimentare din partea Fed (n.r. Banca Centrală a SUA) pentru a relaxa politica monetară, ce afectează dolarul şi susţine aurul, ca alternativă la banii de hârtie.

Aş mai adăuga aici că trendul principal este descendent şi, foarte probabil, tendinţa va continua, graficul indicând un val de scădere sub 1200 dolari pe uncie şi ulterior spre 1000 dolari. Evoluţia recentă a anulat în mare parte şansele ca aurul să înceapă un trend ascendent, cel dominant, descendent, rămânând intact. Mă aştept ca evoluţia negativă să se accentueze până la finalul anului".

Vineri, uncia de aur se tranzacţiona în jurul preţului de 1.245,89 dolari, pe pieţele internaţionale.

Fondul "Certinvest BET-FI Index" a urcat, în perioada studiată, cu 6,05%, depăşind randamentele depozitelor bancare în lei (0,39%) şi cele în euro (0,23%).

În rândul fondurilor de investiţii, imediat după cel administrat de "Certinvest", au urmat, în materie de randament, "Erste Equity România", care a crescut cu 5,87%, şi "Raiffeisen România Acţiuni", care a progresat cu 5,78%.

Investitorii care au preferat, pe 21 octombrie, să constituie depozite în euro, ar fi obţinut cele mai bune randamente la Alpha Bank, ATE Bank, Marfin Bank şi Piraeus Bank, unde ar fi înregistrat o apreciere de 0,23%, până pe 21 noiembrie. În aceeaşi perioadă, depozitele în lei de la Credit Europe Bank au înregistrat câştiguri de 0,39%, raportat la moneda unică europeană.

În intervalul 21 octombrie - 21 noiembrie, leul a avut o evoluţie liniară faţă de moneda unică europeană.

Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi Fondul Proprietatea, a crescut cu 7,48%, în perioada 21 octombrie - 21 noiembrie. Indicele BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a avansat, în aceeaşi perioadă, cu 5,57%, iar BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a apreciat cu 4,24%.

Precizare

Randamentele plasamentelor ana­lizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb