CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 22- 29 OCTOMBRIE Purcari Wineries - singurul emitent rentabil din BET

A.I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 31 octombrie 2018

Purcari Wineries - singurul emitent rentabil din BET

Cu o creştere de numai 0,36%, în raport cu moneda unică europeană, în intervalul 22 - 29 octombrie, acţiunile companiei Purcari Wineries (WINE), cea mai recentă listare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), reprezintă singurele titluri din cadrul indicilor BET şi BET--XT care au cunoscut aprecieri, în perioada menţionată.

Este o performanţă ce iese în evidenţă în contextul corecţiei pieţei noastre din ultima perioadă, în săptămâna recent încheiată toate coşurile de acţiuni avute în vedere suferind pierderi de peste două procente.

În intervalul 22 - 29 octombrie, cotaţia WINE a fost ajutată de creşterea de 2,78%, consemnată în ultima şedinţă din perioada menţionată, pe fondul unui volum de numai 122 de acţiuni, cu mult sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 1.920 de titluri.

Pentru restul zilelor bursiere din perioada menţionată, preţul acţiunii producătorului de vinuri a oscilat între o scădere de 1,36%, înregistrată pe data de 24 octombrie, în contextul unui volum de 1.153 de unităţi şi o stagnare consemnată în data de 25 octombrie, pe fondul unui rulaj de 1.999 de acţiuni.

Totuşi, de la listarea la BVB şi până în prezent, acţiunile WINE s-au înscris pe o tendinţă descendentă, preţul acţiunii producătorului de vinuri încheind şedinţa de tranzacţionare din data de 29 octombrie la 18,5 lei/unitate, cu 11,9% sub preţul de 21 de lei/titlu, cel la care s-a realizat prima tranzacţie cu acţiunile emitentului la bursa noastră, în data de 15 februarie 2018.

Faţă de preţul la care s-a încheiat oferta publică de vânzare, prin care compania Purcari şi-a plasat în piaţă 9,8 milioane de titluri (reprezentând 49% din acţiunile societăţii), de 19 lei/titlu, cotaţia WINE înregistra, la data de 29 octombrie, o pierdere de 2,63%.

Ca şi în cazul altor listări recente de la BVB, precum MedLife (M) sau Sphera Franchise Group (SFG), deprecierea preţului acţiunilor WINE din februarie şi până în prezent este dată, printre altele, de lipsa dividendelor şi de lichiditatea redusă a titlurilor companiei la bursă.

După primele şase luni din 2018, emitentul a înregistrat un profit net consolidat de 15,97 milioane de lei, cu 41% peste cel raportat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pe data de 15 noiembrie, producătorul de vinuri îşi va publica rezultatele financiare pentru trimestrul al treilea al acestui an.

Cu o deţinere de 25,03%, Victor Bostan, fondatorul Purcari este cel mai mare acţionar al companiei, în timp ce Horizon Capital are 22,7% din producătorul de vinuri.

Valoarea de piaţă a companiei la BVB este de circa 370 milioane de lei.

Ponderea acţiunilor WINE în indicii BET şi BET-XT, care au coborât cu 1,2%, res-pectiv 1,46%, în raport cu moneda euro, pentru intervalul 22 - 29 octombrie, este de 0,63%, respectiv 0,58%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 1,93%, în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat.

Toate componentele ce fac parte din coşul de acţiuni s-au depreciat, în perioada 22 - 29 octombrie, cea mai redusă scădere fiind consemnată de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), al căror preţ a avut un recul de 0,33%, în raport cu moneda euro.

Pe data de 29 octombrie, cotaţia FP a crescut cu 1,51%, în contextul unui rulaj de 1,53 milioane de unităţi, sub volumul celor 20 de zile anteriore, de circa 3,42 milioane de acţiuni.

Acţiunile FP au cea mai mare pondere în indicele financiar, respectiv de 32,52%.

Topul randamentelor Bursei de Valori Bucureşti este condus, în perioada 22 - 29 octombrie, de acţiunile Electroargeş (ELGS), a căror cotaţie a crescut cu 8,83%, în raport cu moneda euro.

Pe locul al doilea al clasamentului celor mai rentabile acţiuni de la BVB se găsesc titlurile Cemacon (CEON), care au urcat cu 5,47%, în intervalul avut în vedere, podiumul acestui top fiind completat de acţiunile Electroputere (EPT), cu un avans de 4,86%.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 19 - 26 octombrie, este condus de titlurile OTP ComodisRO, care au urcat cu 0,35%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află Certinvest Obligaţiuni, cu o creştere de 0,16%, în timp ce titlurile BT Obligaţiuni, care au crescut cu 0,15%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 1,58%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a crescut, în intervalul 22 - 29 octombrie, cu 1,58%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,13%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a coborât cu 1,65%, în intervalul 22 - 29 octombrie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 15:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 6.300 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 110 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb