CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 22 - 29 OCTOMBRIE Socep - printre performerii de la BVB

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 31 octombrie 2019

Socep - printre performerii de la BVB

Acţiunile Socep Constanţa (SOCP) au marcat o creştere de 11,78%, în raport cu moneda euro, în intervalul 22 - 29 octombrie, evoluţie care plasează titlurile operatorului portuar pe poziţia a doua în topul randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în intervalul menţionat.

În data de 22 octombrie, directoratul companiei a aprobat forma şi conţinutul proiectului de fuziune prin absorbţie de către operatorul portuar al societăţii Casa de Expediţii Phoenix, iar Consiliul de Supraveghere a avizat favorabil hotărârea directoratului, potrivit unui raport remis de Socep operatorului pieţei noastre de capital.

În luna martie, Dorinel Cazacu, directorul general al Socep, fusese mandatat de acţionarii companiei să întocmească împreună cu administratorii societăţii absorbite proiectul de fuziune la valoarea evaluată, pe baza situaţiilor financiare de la data de 31 decembrie 2018, precum şi să efectueze toate demersurile legale şi statutare în acest sens.

Casa de Expediţii Phoenix Constanţa este un operator portuar specializat în operarea mărfurilor pachetizate.

Piaţa a reacţionat şi, a doua zi, preţul acţiunii SOCP a cunoscut o creştere de 6,5%, până la 0,426 lei, în acea şedinţă bursieră fiind transferate 63.318 titluri, cu mult peste rulajul mediu zilnic al ultimelor 20 de zile, de circa 16.960 de unităţi.

Pentru restul perioadei menţionate, preţul acţiunii SOCP a oscilat între o scădere de 3,76%, înregistrată în data de 24 octombrie, în condiţiile unui volum de 15.520 de unităţi şi o creştere de 2,44%, consemnată în şedinţa din 25 octombrie, când s-au trazacţionat 3.700 de acţiuni ale operatorului portuar.

De menţionat că titlurile SOCP au o lichiditate şi o capitalizare redusă în raport cu emitenţii importanţi de la BVB, element ce favorizează oscilaţiile mari de preţ.

La finalul primului semestru al acestui an, Socep Constanţa a realizat un profit brut de 18,729 milioane de lei, cu circa 150% mai mare decât cel obţinut în aceeaşi perioadă a anului anterior.

În data de 15 noiembrie operatorul portuar îşi va publica rezultatele financiare pentru primele nouă luni ale anului curent.

Grupul DD Constanţa deţine 32,37% din companie, în timp ce producătorul de BCA CELCO controlează 24,64% din acţiunile societăţii, iar acţionarul Samara Stere are 11,58%.

La ultimul preţ al acţiunii SOCP din data de 29 octombrie, de 0,42 lei, valoarea de piaţă a operatorului portuar din Constanţa este de circa 144,24 milioane de lei.

Topul randamentelor de la BVB pentru perioada 22 - 29 octombrie este condus de titlurile Bucovina - Club de Munte (BCM), a căror cotaţie a urcat cu 13,53%, în intervalul avut în vedere, podimul acestui top fiind completat de acţiunile TMK - Artrom (ART), ce au marcat un avans de 10,34%.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu excepţia SIF-urilor, a urcat cu 1,01%, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni ale bursei noastre, a cunoscut un avans de 1,09%, pentru acelaşi interval de timp.

Cu o creştere de 9,26%, în raport cu moneda euro, acţiunile Digi Communications (DIGI) reprezintă titlurile cu cel mai bun randament din cadrul celor două coşuri de acţiuni.

Ponderea operatorului de telecomunicaţii în principalul indice al pieţei noastre este de 3,37%, în timp ce în cazul coşului de acţiuni extins, importanţa acţiunilor companiei este de 3,32%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a cunoscut un avans de 1,12%, în intervalul 22 - 29 octombrie.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost bifată de acţiunile SIF Muntenia (SIF4), al căror preţ s-a apreciat cu 3,43%, în perioada menţionată.

Ponderea acţiunilor SIF4 în BET-FI este de numai 7,98%, cea mai mică dintre toţi emitenţii ce compun indicele financiar.

Topul fondurilor de investiţii, în perioada 21 - 28 octombrie, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, care au crescut cu 3,07%, reflectând evoluţia atât a titlurilor Erste de la Viena (emitentul cu cea mai mare pondere în indicele ATX), cât şi parcursul pozitiv general al bursei vieneze.

Pe locul al doilea în acest clasament se află Fortuna Classic, cu o apreciere de 1,56%, în timp ce titlurile FDI Piscator Equity Plus, care au urcat cu 1,49%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,49%, în intervalul 22 - 29 octombrie, în timp ce cursul monedei naţionale în raport cu euro a crescut cu 0,01%.

Depozitele bancare în lei au avut o rentabilitate de 0,1%, în timp ce depozitele în euro ar fi adus un câştig de 0,01%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 17,68%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 12:30, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 9.160 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 165,03 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb