Indicele BET, al celor mai lichide douăsprezece companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), s-a apreciat cu 2,15%, în perioada 24-31 mai, raportat la moneda euro, depăşind ceilalţi indici importanţi ai pieţei de acţiuni locale.
În cadrul principalului indice al pieţei, cea mai mare creştere au avut-o titlurile Transgaz (TGN), care au urcat cu 6,99%, în perioada menţionată.
Acţionarii "Transgaz" vor discuta, la Adunarea generală, din 19 iunie, şi distribuirea sub formă de dividend a sumelor existente în contabilitate la alte rezerve şi rezultatul reportat la data de 31.12.2016, punctul fiind adăugat pe ordinea de zi la solicitarea Ministerului Economiei.
Anterior, acţionarii "Transgaz" au aprobat distribuirea ca dividend a 90% din profitul net din 2016, adică 545,5 milioane lei. Valoarea dividendului brut pe acţiune este de 46,33 lei.
Transgaz a afişat un profit net de 320,13 milioane de lei în primul trimestru din acest an, în creştere cu 86% faţă de perioada similară a anului trecut.
Veniturile din activitatea de exploatare s-au cifrat la 638,6 milioane de lei, în creştere cu 37% faţă de primele trei luni ale anului trecut, iar cheltuielile de exploatare la 266,6 milioane de lei, în urcare cu 2%.
Cheltuielile pentru investiţii realizate la 31 martie 2017 au depăşit 13 milioane lei, din care 98.000 lei reprezintă instalaţii de racordare la SNT (Sistemul Naţional de Transport al gazelor naturale) realizate în baza regulamentului de acces la SNT aprobat prin HG nr.1043/2004.
În primul trimestru al acestui an au fost puse în funcţiune investiţii în valoare de 7,7 milioane lei.
Recent, Comisia Europeană a deschis o procedură oficială de investigare pentru a evalua dacă operatorul român al sistemului de transport de gaze naturale, Transgaz, a împiedicat exportul de gaze naturale din România către alte state membre ale UE. CE va investiga dacă Transgaz a abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţă, încălcând normele UE.
Transgaz a transmis că procesul de investigare iniţiat de Comisia Europeană nu afectează capacitatea societăţii de a efectua la timp şi în condiţii de siguranţă a tuturor operaţiunilor din domeniul său de competenţă. De asemenea, compania a precizat că va întreprinde cu celeritate toate diligenţele necesare pentru asigurarea documentelor necesare Comisiei Europene în procesul de investigare.
Compania este controlată de către statul român prin Ministerul Economiei, ce deţine 58,51% din acţiuni.
Ponderea Transgaz în principalul indice al pieţei de acţiuni autohtone este de 7,67%.
Indicele extins BET-XT, ce are în componenţa sa cele mai lichide 25 de acţiuni listate la BVB, s-a apreciat cu 2,09%, în perioada menţionată.
Ca şi în cazul BET, cea mai mare creştere din cadrul indicelui extins au avut-o acţiunile emitentului Transgaz. Ponderea companiei în indice este de 7,25%.
Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a urcat, în perioada 24-31 mai, cu 1,56%, raportat la moneda euro.
Cea mai bună evoluţie din componenţa sa au avut-o acţiunile companiei SIF Moldova (SIF2), cu o apreciere de 6,5%.
Pe data de 30 mai, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat oferta publică de cumpărare de acţiuni proprii derulată de societatea de investiţii financiare.
Numărul de acţiuni care fac obiectul ofertei este 25 milioane, reprezentând 2,4081% din capitalul social, la valoarea nominală de 0,10 lei/acţiune, preţul de cumpărare fiind 1 leu/acţiune. Oferta se va derula în perioada 7-27 iunie 2017.
Ponderea titlurilor SIF2 în indicele societăţilor de investiţii financiare este de 16,12%.
Acţiunile producătorului de armături pentru instalaţii Armătura (ARM) s-au apreciat cu 38,83%, în perioada 24-31 mai 2017, reprezentând titlurile cu cea mai mare rentabilitate de la BVB, raportată la moneda europeană.
În primul trimestrul din 2017, Armătura a raportat o pierdere de 893.694 lei, cu 76% mai mare decât cea din perioada similară a anului 2016, de 507.833 lei.
În anul 2016, societatea a suferit o pierdere de 2,96 milioane lei.
Trebuie menţionat că volatilitatea mare a preţului acţiunilor ARM, apare şi pe fondul lichidităţii reduse a emitentului, ceea ce determină oscilaţii mari ale cotaţiei.
Locul al doilea în topul randamentelor a revenit acţiunilor Transgaz, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile TMK-Artrom (ART), cu o creştere de 6,53%.
Topul fondurilor de investiţii, în perioada 22-29 mai, este condus de titlurile ERSTE Equity Romania, cu o apreciere de 1,8%.
Pe locul al doilea în acest clasament s-a situat OTP AvantisRO, a cărui creştere a fost de 1,71%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile fondului ETF-BET Tradeville, ce au urcat cu 1,44%.
Cel mai bun randament la depozite bancare, în perioada 24-31 mai, a fost pentru cele în euro, de 0,02%, la Bancpost.
Depozitele în lei au avut un randament negativ, de -0,38%.
Cotaţia aurului a crescut cu 0,97%, în timp ce moneda naţională s-a depreciat cu 0,42% faţă de euro.
Cea mai slabă rentabilitate dintre toate activele analizate a avut-o moneda digitală Bitcoin care a suferit, în perioada menţionată, o depreciere de 6,54%.
Conform site-ului "coinmarketcap.com", marţi, 6 iunie, capitalizarea de piaţă a criptomonedei era de aproximativ 46,7 miliarde de dolari. Preţul de tranzacţionare se situa, pe 6 iunie, în jurul nivelului de 2.850 de dolari (aproximativ 11.568 lei, la cursul de schimb de ieri, de 4,0591 lei, pentru un dolar), conform aceleiaşi surse.
De asemenea, ieri, preţul criptomonedei a depăşit maximul tuturor timpurilor, de 2.791,69 dolari (conform CoinDesk Bitcoin Price Index - indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele exchange-uri din lume), din data de 25 mai.
• Precizare:
Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.