CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 24 SEPTEMBRIE - 1 OCTOMBRIE Romgaz, printre performerii bursei

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 3 octombrie 2018

Romgaz, printre performerii bursei

În contextul unei lichidităţi reduse înregistrate în ultimele zile de tranzacţionare de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada 24 septembrie - 1 octombrie, titlurile emitentului Romgaz (SNG), ce au avut un randament de 3,47%, în raport cu moneda euro, se situează pe poziţia a treia în clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la BVB, în intervalul menţionat.

În cele şase şedinţe de tranzacţionare din perioada 24 septembrie - 1 octombrie, cotaţia SNG a oscilat între o depreciere de 0,3%, consemnată pe data de 26 septembrie, în contextul unui rulaj de 10.096 de acţiuni, cu mult sub media ultimei luni de tranzacţionare, de circa 123.673 de unităţi, şi o creştere de 2,58%, înregistrată pe 27 septembrie, pe fondul unui volum de 116.899 de titluri.

De altfel, cu excepţia şedinţei din data de 25 septembrie, când rulajul s-a situat marginal peste media ultimei luni de tranzacţionare, în restul zilelor bursiere din perioada 24 septembrie - 1 octombrie, volumul înregistrat cu titlurile SNG s-a situat sub media ultimei luni bursiere, ceea ce reflectă interesul relativ redus al investitorilor pentru acţiunile producătorului de gaze, în intervalul avut în vedere.

În data de 28 septembrie, compania a raportat semnarea a trei contracte de vânzare de gaze naturale în valoare totală de circa 1.274 milioane de lei, pentru perioada octombrie 2018 - octombrie 2019. Două dintre acestea, cu o valoare cumulată de peste 1.246 milioane de lei, au fost încheiate cu Electrocentrale Bucureşti, în timp ce al treilea, semnat cu societatea Modern Calor, are o valoare de 27,4 milioane de lei.

Totodată, Romgaz a semnat patru contracte de prestare servicii de transport cu Transgaz, operatorul sistemului naţional de transport (SNT) de gaze naturale, pentru aceeaşi perioadă.

De asemenea, în data de 27 septembrie, emitentul a anunţat încheierea unui alt contract de vânzare de gaze naturale, în valoare de 50,4 de milioane de lei, cu Complexul Energetic Hunedoara, care acoperă tot perioada octombrie 2018 - octombrie 2019.

De menţionat că în data de 25 septembrie, legea offshore, care a trecut de Senat într-o formă favorabilă deţinătorilor de licenţe de exploatare, a fost amânată timp de o săptămână de către PSD.

Legea offshore reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră, iar ieri au reînceput dezbaterile pe marginea proiectului de lege, în comisiile de profil ale Camerei Deputaţilor care este for decizional.

Romgaz este asociat cu Lukoil Overseas Atash BV, printr-un contract de joint venture, în scopul exploatării perimetrului de gaze de 32 de miliarde de metri cubi EX Trident (zona de apă adâncă a Mării Negre), producătorul de gaze din ţara noastră având o cotă de 12,2% în acest proiect comun.

Pentru primul semestru al acestui an, compania a realizat un profit net de 797,7 milioane de lei, cu 10,1% mai mic decât cel din perioada similară a anului trecut.

Valoarea de piaţă a producătorului de petrol şi gaze este de 13,1 miliarde de lei.

Pe primul loc în clasamentul rentabilităţilor de la BVB se află acţiunile producătorului de benzi transportoare şi articole tehnice din cauciuc Artego (ARTE), care, cu un avans de 6,11%, reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie de la BVB.

Toate transferurile cu acţiunile emitentului, din intervalul 24 septembrie - 1 octombrie, s-au realizat în doar trei şedinţe bursiere, valoarea totală a acestor tranzacţii fiind de 11.913,75 de lei.

Compania are o valoare de piaţă de 53,2 milioane de lei.

Acţiunile societăţii Socep (SOCP), care au consemnat o apreciere de 4,79%, în perioada 24 octombrie - 1 octombrie, s-au clasat pe treapta a doua a podiumului celor mai rentabile societăţi de la BVB.

Creşterea cotaţiei emitentului a avut loc într-o singură şedinţă de tranzacţionare, în data de 28 septembrie, în restul şedintelor din intervalul avut în vedere cotaţia acţiunilor societăţii terminând ziua bursieră în stagnare.

Emitentul are o valoare de piaţă la BVB de 104,4 milioane de lei.

În intervalul 24 septembrie - 1 octombrie, indicele BET, care cuprinde cele mai tranzacţionate cincisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a înregistrat o apreciere de 0,72%, iar BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la bursa noastră, a consemnat o apreciere de 0,39%.

Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie a fost înregistrată de acţiunile SNG.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a consemnat o depreciere de 0,83%, în raport cu moneda euro, în perioada menţionată.

Cu o creştere de 1,16%, titlurile FP reprezintă acţiunile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui financiar, în intervalul avut în vedere.

Topul fondurilor de investiţii, în perioada 21 - 28 septembrie, este condus de titlurile BRD Index, care au crescut cu 0,54%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află FDI Omnivest cu o apreciere de 0,47%, în timp ce titlurile FDI Monolith au avut un randament de 0,41%, în intervalul mai sus menţionat.

Cotaţia aurului a cunoscut o apreciere de 0,25%, în perioada 24 septembrie - 1 octombrie, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut cu 0,04%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în intervalul avut în vedere, în timp ce depozitele în lei nu ar fi adus niciun câştig.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 1,43%, în perioada 24 septembrie - 1 octombrie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 16:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 6.559 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de puţin peste 114 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculati pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb