CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 25 OCTOMBRIE - 1 NOIEMBRIE BT Index Austria ATX, liderul fondurilor de investiţii

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 5 noiembrie 2018

BT Index Austria ATX, liderul fondurilor de investiţii

Ca urmare a aprecierii, în ansamblu, a celor mai importante acţiuni listate la Bursa de Valori de la Viena (Wiener Borse), titlurile BT Index Austria ATX, care au avut un randament de 3,83%, în intervalul 24 - 31 octombrie, se situează pe prima poziţie în topul rentabilităţii fondurilor de investiţii, în perioada menţionată.

BT Index Austria ATX este un fond deschis de investiţii, denominat în euro, care investeşte în acţiuni listate pe piaţa de capital austriacă, minimum 85% din activele fondului urmărind să reproducă principalul indice al bursei din Viena, ATX (Austrian Traded Index), potrivit BT Asset Management, societatea care administrează fondul.

Diferenţa este reprezentată de plasamente în instrumente financiare cu venit fix, utilizate în vederea optimizării gradului de risc aferent investiţiilor în acţiunile cotate. 

La data de 31 octombrie, circa 88,2% din activele sale erau investite în acţiuni, 8,89% depozite bancare, restul fiind dat de disponibil la vedere. 

Astfel, performanţa fondului BT Index Austria ATX se datorează evoluţiei coşului de acţiuni ATX, care a marcat, în intervalul menţionat, un salt de 3,62% (procentaj calculat pe baza cotaţiilor de închidere).

Evoluţia pozitivă a indicelui ATX vine în contextul în care principalele pieţe de capital din lume au consemnat o creştere săptămâna trecută, pe fondul speranţelor că Statele Unite şi China îşi vor rezolva diferenţele comerciale. Miercurea trecută, preşedintele american Donald Trump a anunţat că negocierile cu partea chineză merg într-o direcţie bună şi că se va întâlni cu preşedintele chinez Xi Jingping la summitul G20 din Buenos Aires, programat pentru 29 noiembrie.

Pentru perioada 24 - 31 octombrie, cotaţia celor mai importanţi cinci emitenţi ce compun indicele austriac a înregis­trat aprecieri consistente. 

Practic, preţul acţiunilor Erste (EBS) la Bursa din Viena, emitentul cu cea mai mare pondere în indicele austriac (20,4%) şi, implicit, în fondul BT Index Austria ATX a urcat cu 3,83%, în perioada menţionată, în timp ce titlurile OMV, cea de-a doua companie ca reprezentativitate în ATX (pondere de 17%), au crescut cu 8,69%, în acelaşi interval de raportare.

Acţiunile Raiffeisen Bank International, cea de-a treia companie ca importanţă din indicele austriac (8,4%), s-au apreciat cu 2,64%, în perioa­da 24 - 31 octombrie, în timp ce titlurile Voestalpine, al patrulea emitent ca reprezentativitate în ATX (8,2%) şi în BT Index Austria ATX, au urcat cu 1,87%.

În acelaşi interval de raportare, preţul acţiunilor Andritz, al cincilea component ca reprezentativitate din cadrul indicelui ATX (7,1%), a crescut cu 5,68%.

Pe locul al doilea în clasamentul fondurilor de investiţii se află Active Dinamic, cu o creştere de 2,16%, în timp ce titlurile OTP Real Estate & Construction, care s-au apreciat cu 1,15%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Indicele BET, al celor mai tranzacţionate cincisprezece companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu excepţia celor cinci SIF-uri, s-a apreciat cu 0,7%, în raport cu moneda euro, în perioada 25 octombrie - 1 noiembrie, în timp ce indicele BET-XT, ce cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni ale bursei noastre, a crescut cu 0,49%, în acelaşi interval de timp. 

Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie a fost marcată de acţiunile Sphera Franchise Group (SFG), a căror creştere de fost de 4,61%, în perioada menţionată. 

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 0,45%, în intervalul 25 octombrie - 1 noiembrie, în raport cu moneda euro. 

Cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui financiar, în perioada menţionată, a fost consemnată de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), a căror cotaţie a urcat cu 0,82%. 

În şedinţa din 1 noiembrie, preţul acţiunilor fondului s-a apreciat cu 0,96%, în contextul unui rulaj de 1,29 de milioane de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare de 3,13 milioane de titluri. 

Clasamentul rentabilităţilor de la BVB, în perioada 25 octombrie - 1 noiembrie, este condus de acţiunile Electroargeş (ELGS), cu un avans de 10,09%, în raport cu moneda euro.

Poziţia a doua a topului randamentelor bursei noastre este ocupată de titlurile Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (EFO), care au înregistrat un salt de 8,04%, podiumul acestei ierarhii fiind completat de acţiunile Cemacon (CEON), care au marcat o creştere de 6,13%.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,44%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât cu 0,04%, în intervalul 25 octombrie - 1 noiembrie. 

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei nu ar fi adus niciun câştig.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 1,38%, în intervalul menţionat. 

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 16:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 6.372 de dolari. 

     Tot vineri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 109,9 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

 Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb