CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 3 - 10 IULIE ETF - BET Tradeville - pe a treia treaptă pe podiumul fondurilor de investiţii

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 12 iulie 2019

ETF - BET Tradeville - pe a treia treaptă pe podiumul fondurilor de investiţii

Titlurile ETF - BET Tradeville (TVBETETF) au marcat o creştere de 1,55%, în intervalul 2 - 9 iulie, urcând astfel pe poziţia a treia în clasamentul randamentelor oferite de fondurile de investiţii, în perioada menţionată, fiind precedate de FDI Omnivest, care a avut un avans de 4,92%, şi de unităţile fondului Active Dinamic, care s-au apreciat cu 2,58%.

Pentru intervalul avut în vedere, cotaţia titlurilor TVBETETF a oscilat între o scădere de 0,17%, consemnată în data de 8 iulie, pe fondul unui volum de 4.633 de titluri, peste media celor 20 de zile anterioare de circa 1.202 de unităţi, şi o creştere de 0,99%, apărută în şedinţa din 4 iulie, în contextul unui rulaj de 861 de titluri.

Comportamentul fondului de tip ETF (Exchange Traded Fund), vehicul de investiţii care, spre deosebire de fondurile mutuale, se tranzacţionează la bursă, precum acţiunile, a fost în acord cu parcursul indicelui BET, pe care fondul deschis de investiţii îl reproduce, în perioada menţionată principalul coş de acţiuni al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) bifând o creştere de 1,71%, în raport cu moneda euro. Avansul BET apare în contextul în care tendinţa ascendentă a indicelui de referinţă din acest an a continuat, BET aflându-se la 8.908,81 de puncte în finalul şedinţei din 9 iulie, cu mai puţin de 100 de puncte sub maximul istoric post-criză atins în aprilie 2018, de 9.006,1 puncte.

La data de 10 iulie, cea mai mare pondere în cadrul fondului, de 21,04%, era deţinută de titlurile Fondul Proprietatea (FP), fiind urmate de cele ale Băncii Transilvania (TLV) şi OMV Petrom (SNP), cu 19,65%, res-pectiv 17,55%, potrivit datelor prezentate de SAI Vanguard Asset Management, adiministratorul fondului.

Astfel, creşterea ETF-ului din perioada vizată s-a datorat într-o mare măsură aprecierii acţiunilor FP, ce au înregistrat o evoluţie puternic pozitivă în perioada 2 - 9 iulie, marcând o creştere de 3,99% până la maximul istoric de 1,1 lei pe acţiune. Cotaţia de 1,1 lei a fost atinsă de două ori în acest an, prima dată în data de 6 iunie (cu o zi înaintea datei ex-dividend), respectiv în şedinţa din 9 iulie.

În data de 9 iulie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat oferta de răscumpărare a 150 milioane de acţiuni FP, operaţiune de piaţă ce va debuta în data de 15 iulie, la un preţ de 1,21 lei/titlu, cu 13% peste cel de închidere din şedinţa anterioară publicării deciziei ASF. Totodată, o altă contribuţie semnificativă la parcursul BET şi implicit al ti-tlurilor TVBETETF, în perioada 2 - 9 iulie, a fost adusă de acţiunile Romgaz (SNG) şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD), care au o pondere identică de 10% şi 9,88% în BET şi portofoliul ETF-ului Tradeville.

Joi, 11 iulie, titlurile TVBETETF urcau cu 1,1%, până la 11,958 lei/unitate, pe fondul unui rulaj de 218 unităţi, în timp ce de la începutul anului şi până în data de 9 iulie, titlurile ETF-ului afişează o creştere de 25,54%.

ETF - BET Tradeville oferă expunere pe bursa noastră prin replicarea cât mai precisă a performanţei indicelui BET, investind doar în acţiuni din componenţa coşului de acţiuni şi depozite bancare, potrivit Tradeville.

La data de 5 iulie, numărul total de investitori se ridica la 472, din care 467 persoane fizice, iar restul persoane juridice.

Topul rentabilităţilor de la BVB este condus de acţiunile Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a căror apreciere a fost de 6,71%, în raport cu moneda euro, în intervalul 3 - 10 iulie.

Practic, parcursul BVB în perioada menţionată se datorează în mare măsură saltului de 8,37% apărut în şedinţa din 10 iulie, pe fondul unui rulaj de 5.366 de titluri, peste media ultimelor ultimei luni de tranzacţionare, situată la 3.414 de unităţi.

Pe locul al doilea în acest clasament se regăsesc acţiunile Alro Slatina (ALR), al căror randament a fost de 6,35%, în timp ce podiumul rentabilităţilor de la bursa locală este completat de titlurile SSIF BRK Financial Group (BRK), cu un avans de 6,15%, în raport cu moneda euro.

Indicii BET şi BET-XT au avut o creştere identică de 0,52%, în perioada 3 - 10 iulie, în timp ce indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus FP, a avut o creştere de 1,27% în intervalul menţionat, în raport cu moneda unică europeană.

Din cadrul primelor două coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie a fost avută de acţiunile BVB, ponderea ti-tlurilor operatorului pieţei în aceşti doi indici fiind redusă. Din cadrul indicelui financiar, titlurile SIF Banat - Crişana (SIF1) au marcat cea mai mare creştere, de 5,04%, emitentul având o pondere de 16,72% în BET-FI.

Cotaţia aurului a urcat coborât cu 1,54%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a crescut cu 0,04%, în intervalul 3 - 10 iulie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în intervalul precizat, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,07,%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 1,28%, în perioada 3 - 10 iulie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 16:15, criptovaluta se tranzacţiona puternic în scădere, cu aproximativ 10,6%, în apropierea nivelului de aproximativ 11.690 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 208,23 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb