CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 4-11 APRILIE Tradeville: "Investitorii în aur ar mai putea câştiga 55%"

A.A.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 13 aprilie 2016

Tradeville: "Investitorii în aur ar mai putea câştiga 55%"

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 2,59%, raportat la moneda euro, la cursul BNR, în perioada 4-11 aprilie, interval în care indicii bursieri au reflectat o evoluţie în scădere a pieţei de capital.

"Aurul a încheiat recent cel mai bun trimestru din ultimii 30 de ani, avansând cu 16% faţă de sfârşitul lui 2015, pe fondul reorientării investitorilor către activele de refugiu şi al celui mai prost debut de an din istoria burselor de acţiuni, afectate de scăderea continuă a petrolului şi de turbulenţele de pe piaţa valutară din China", se arată într-un raport Tradeville.

Într-un plan istoric mai larg, cotaţiile de peste 1.200 dolari/uncie la care aurul poate fi cumpărat acum rămân atractive: până la maximul de 1.900 dolari/uncie atins în 2011, metalul galben ar trebui să se aprecieze cu circa 55%, dar chiar şi până la o ţintă mai modestă, respectiv nivelul de 1.500 dolari/uncie atins în 2013, există spaţiu pentru o apreciere de 22%, consideră analiştii Tradeville.

Dacă preferinţa de la începutul anului pentru activele de refugiu a fost firească, mai interesant este ce a urmat, conform raportului citat: "După atingerea minimelor la începutul lui februarie, pieţele şi-au revenit puternic: în câteva săptămâni de creştere susţinută, bursa americană şi-a recuperat integral pierderile, iar bursele emergente s-au bucurat în martie de cea mai bună lună din ultimii patru ani. Întoarcerea la optimism a investitorilor ar fi trebuit să fie însoţită de retragerea din activele de refugiu, însă acest lucru nu s-a întâmplat, iar aurul nu a pierdut din valoare.

Cu alte cuvinte, investitorii au cumpărat atât risc, cât şi protecţie pentru risc. Poziţionarea mai defensivă are sens dacă ne gândim că principalele probleme care au afectat pieţele la începutul anului încă nu s-au rezolvat. Performanţa economiei americane este mediocră, profiturile marilor companii de pe Wall Street scad de câteva trimestre, iar dividendele sunt tăiate în cel mai rapid ritm de după criză. Din zona euro şi Japonia apar din ce în ce mai multe cifre macro nefavorabile. Autorităţile de la Beijing au reuşit să stabilizeze pe termen scurt atât economia, cât şi yuanul, sacrificând, în schimb, planurile de rebalansare şi amânând momentul adevărului. Iar raliul de 50% al petrolului a fost mai degrabă de natură tehnică şi susţinut de speranţe privind o îngheţare a producţiei, care acum sunt năruite de Arabia Saudită.

De partea autorităţilor, capacitatea marilor bănci centrale de a promova politici monetare chiar mai relaxate decât în prezent este probabil infinită, dar disponibilitatea nu mai este la fel de mare ca în trecut. Iar cele mai recente măsuri anunţate nu au fost tocmai bine primite de investitori: dobânzile negative introduse de anumite bănci au avut mai degrabă efectul opus celui dorit asupra valutelor aferente. Percepţia generală pare să fie că muniţia băncile centrale şi-a epuizat efectele.

2016 are, prin urmare, ingredientele pentru un an turbulent. Într-un context în care riscurile globale revin în atenţia investitorilor, dobânzile reale rămân aproape de zero (un indice global al randamentelor pentru obligaţiuni tocmai a scăzut la minime record), iar aprecierea dolarului american ia o pauză, aurul poate continua să urce".

Titlurile "Boromir Prod", plus de 8,12%

Acţiunile "Boromir Prod" s-au apreciat cu 8,12%, în perioada 4- 11 aprilie, raportat la moneda euro, reprezentând cel mai bun randament de la BVB. Creşteri importante au mai fost consemnate de titlurile "Oil Terminal" (+5,96%) şi "Transgaz" (+5,17%), în perioada analizată.

Per total, indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a depreciat cu 0,29%, în timp ce indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,3%, iar cel al SIF-urilor, BET-FI, a coborât cu 0,34%.

Acţiunile SIF Transilvania au urcat cu 0,2%, în perioada analizată, cel mai mult din BET-FI.

Pe piaţa bancară, Bancpost ar fi adus cele mai bune dobânzi, atât la depozitele în euro (+0,02%), cât şi la cele în lei (+0,05%).

Pe segmentul fondurilor de investiţii, "FDI Plus Invest" a înregistrat o creştere de 0,64%, raportată la moneda europeană, fiind cel mai profitabil fond, în perioada analizată. Topul fondurilor a fost completat de "Carpatica Global", cu o creştere de 0,6%, şi "Fortuna Clasic", cu un avans de 0,5%.

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pana acum trebuia sa fiti in faliment la ce prognoze ati facut, bă tradeville!imediat, veti zice ce tare ar putea creste dafr sau cofi daca nu erau suspendate...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb