CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 5 - 12 SEPTEMBRIE Apreciere de 4,98% pentru titlurile Compa Sibiu

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 16 septembrie 2019

Apreciere de 4,98% pentru titlurile Compa Sibiu

Înregistrând un avans al cotaţiei de 4,98%, în raport cu moneda euro, în intervalul 5 - 12 septembrie, acţiunile Compa Sibiu (CMP), companie specializată în producţia de subansamble şi piese auto pentru export, reprezintă cele mai rentabile titluri din cadrul indicelui extins BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de titluri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), care a consemnat o scădere de 0,11%, în perioada avută în vedere.

Evoluţia a venit ca urmare a anunţului de la finalul şedinţei din 10 septembrie, când operatorul bursei a notificat piaţa că acţiunile CMP vor fi incluse în componenţa indicelui BET-BK, ce reprezintă reperul de randament al fondurilor de investiţii, începând cu 23 septembrie 2019.

În cele două şedinţe ce au urmat s-a consemnat o intensificare a interesului pentru titlurile emitentului, volumele tranzacţionate situându-se peste media ultimelor 20 de zile, iar direcţia preţului acţiunilor a fost una ascendentă. Cotaţia CMP a marcat astfel creşteri succesive, de 2,67% în 11 septembrie, în condiţiile unui volum de 379.076 de titluri, şi de 1,56% în şedinţa din 12 septembrie, pe fondul unui rulaj de 108.474 de unităţi.

Privit din perspectivă tehnică, evoluţia recentă este un raliu dezvoltat de cotaţia CMP în cadrul tendinţei descendente pe termen lung pe care s-au înscris titlurile companiei începând cu luna august a anului 2017. Totodată, cotaţia a ricoşat ascendent dintr-un suport (n.r. prag care acţionează ca o barieră împotriva scăderii cotaţiei) ce a ţinut în mai multe rânduri pe parcursul acestui an.

La momentul redactării încă nu era făcută publică ponderea acţiunilor CMP în benchmark-ul fondurilor de investiţii, însă cel mai probabil aceasta are să fie una redusă. În cadrul indicelui extins al BVB, titlurile Compa au o pondere de 0,3%.

În restul celor patru şedinţe de tranzacţionare cuprinse în intervalul 5 - 12 septembrie, cotaţia emitentului a fluctuat între o scădere de 1,6%, avută în data de 5 septembrie, în contextul unui rulaj de 168.260 de titluri, şi o apreciere de 2,44%, apărută în şedinţa din 6 septembrie, pe fondul unui volum de doar 193 de unităţi.

În primele şase luni din acest an, Compa şi-a continuat trendul crescător al producţiei industriale realizată şi a cifrei de afaceri, deşi avansul afacerilor a încetinit crescând cu doar 2,67% faţă de primul semestru din 2018. Profitul net al companiei în prima jumătate din an a fost de 23,75 milioane de lei, în scădere cu 9,5% de la un profit net de 26,23 milioane de lei în semestrul întâi din anul anterior.

În primul semestru din acest an Compa a mai demarat construcţia unei noi hale de producţie care se află în faza finală, potrivit companiei.

După transferul a unui număr de 119,47 milioane de acţiuni CMP (54,5992%), în ianuarie, din contul asociaţiei angajaţilor, Ioan Deac, preşedinte şi director general al Compa şi Ioan Miclea, director financiar şi membru în Consiliul de Administraţie al companiei, au dobândit deţineri de 18,8274% (41,19 milioane de acţiuni), respectiv 18,5966% (40,69 milioane de titluri) din capitalul social al societăţii. Aceştia au în prezent deţineri de 19%, respectiv 18,75%. Un alt procent de 33,22% din acţiunile CMP este deţinut de persoane juridice române şi străine.

Valoarea companiei, ce este cel mai mare exportator din Sibiu, la BVB, se ridică la circa 171,11 milioane de lei.

Indicele BET, al celor mai lichide cincisprezece titluri de la bursa locală, cu excepţia SIF-urilor, a înregistrat o scădere de 0,45%, în raport cu moneda euro, în intervalul 5 - 12 septembrie.

Din cadrul principalului coş de acţiuni al pieţei, cea mai bună evoluţie a fost consemnată, în perioada analizată, de titlurile Bursa de Valori Bucureşti (BVB), care au crescut cu 3,3%, în raport cu moneda euro.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a consemnat singura apreciere dintre cei trei indici analizaţi, de 1,69%, în raport cu moneda euro, în intervalul 5 - 12 septembrie.

Acţiunile SIF Moldova (SIF2), ce au avut un avans de 4,34%, în raport cu moneda euro, reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui financiar.

Clasamentul rentabilităţilor de la BVB, în perioada menţionată, este condus de titlurile Ves Sighişoara (VESY), care au raportat un avans de 14,63%, în raport cu moneda euro.

Pe poziţia a doua în topul randamentelor bursei s-au clasat titlurile IAR Braşov (IARV), care au crescut cu 5,64%, în timp ce cu o creştere de 5,06%, titlurile Erste Group Bank (EBS) completează podiumul celor mai rentabili emitenţi ai bursei locale, în perioada menţionată.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 4 - 11 septembrie, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, care au urcat cu 2,81 %.

Pe locul al doilea în acest clasament se află Certinvest BET-FI Index, cu o creştere de 1,34%, în timp ce titlurile FDI Omnivest, care s-au apreciat cu 1,09%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a scăzut cu 2,3%, ca urmare a rotaţiei în acţiuni după detensionarea de săptămâna trecută în relaţiile dintre Statele Unite şi China, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,13%, în intervalul 5 - 12 septembrie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,1%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 1,77%, în intervalul avut în vedere.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 14:00, criptovaluta se tranzacţiona în creştere cu circa 1,26%, în jurul nivelului de 10.290 de dolari.

Tot vineri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 184,88 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb