CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 5 OCTOMBRIE - 12 OCTOMBRIE Plus de 7,69% pentru Alro, în contextul anunţării programului de investiţii

A.I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 16 octombrie 2017

Plus de 7,69% pentru Alro, în contextul anunţării programului de investiţii

Rentabilitatea monedei Bitcoin, peste cea a activelor tradiţionale

Acţiunile Alro (ALR) au cunoscut o creştere de 7,69%, în raport cu moneda europeană, în ultima săptămână (intervalul 5 octombrie - 12 octombrie), devenind titlurile cu cea mai bună evoluţie de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada menţionată.

Cea mai mare parte a creşterii a venit după anunţul din data de 12 octombrie, conform căruia Alro urmează să demareze un program de investiţii pe termen lung, de peste 100 de milioane de dolari, pentru creşterea eficienţei energetice şi scăderea consumurilor companiei.

În ziua în care compania anunţa programul de investiţii, care mai precizează că, pentru perioada 2017-2021, planul de afaceri al societăţii prevede investiţii totale de peste 190 de milioane de dolari, cotaţia ALR urca cu 5,8%, cea mai mare apreciere cunoscută de preţul acţiunilor producătorului de aluminiu, începând cu data de 24 mai 2017. De asemenea, preţul maxim pe care l-au atins titlurile ALR în acea zi, de 2,22 lei/acţiune, reprezintă cel mai ridicat nivel cunoscut de cotaţia ALR din prima parte a anului 2013 şi până în prezent.

Volumul înregistrat a fost de 332.902 de acţiuni, de peste opt ori mai mare faţă de media celor 20 de zile anterioare, de 40.175 de unităţi.

În restul şedinţelor de tranzacţionare din perioada avută în vedere, cotaţia ALR a urcat în fiecare zi, oscilaţiile preţului situându-se între 0,25% şi 1%, pe fondul unor volume relativ scăzute.

Din punct de vedere tehnic, în intervalul menţionat, titlurile ALR au intrat pe un trend ascendent pe termen scurt şi mediu, cotaţia trecând peste mediile mobile simple de 20 şi 50 de zile (media mobilă reprezintă un instrument tehnic de identificare a trendului, perioada de 20 de zile reprezentând termenul scurt, cea de 50 de zile fiind asociată cu termenul mediu). De asemenea, în această perioadă, preţul acţiunilor producătorului de aluminiu a închis peste rezistenţă (nivel de preţ ce acţionează ca o potenţială barieră în faţa creşterii cotaţiei) situat la valoarea de 2,18 lei/titlu.

În primul semestru din acest an, producătorul de aluminiu a obţinut un profit net de aproape 156 de milioane de lei, de circa trei ori mai mare decât cel raportat în perioada similară din 2016.

Acţionarul majoritar al companiei este Vimetco NV, ce deţine 84,19% din capitalul social al producătorului de aluminiu, în timp ce Fondul Proprietatea (FP) are un pachet de 10,21% din titlurile societăţii.

Locul al doilea în acest clasament este împărţit de acţiunile Banca Transilvania (TLV) şi Altur (ALT), a căror apreciere a fost de câte 4,84%, în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat.

Pe data de 12 octombrie, acţiunile TLV a stagnat, pe fondul unui rulaj de 2,64 milioane de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare de circa 4,14 milioane de acţiuni.

Perioada 5 octombrie - 12 octombrie a fost benefică pentru cotaţia criptovalutei Bitcoin, care, cu o apreciere de 24,19%, în raport cu moneda euro, depăşeşte rentabilităţile activelor tradiţionale.

În intervalul menţionat, Bitcoin a marcat un nou maxim al tuturor timpurilor, depăşind, pentru a doua oară în istorie, nivelul de 5.000 de dolari.

Conform CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 14:00, moneda digitală se tranzacţiona în apropierea nivelului de 4.740 de euro (aproximativ 21.751 de lei, la cursul de schimb de vineri, de 4,5889 lei, pentru un euro).

Tot vineri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a criptomonedei era de aproape 78,95 miliarde de euro, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii de la BVB, s-a apreciat, în perioada 5 octombrie-12 octombrie, cu 0,88%, în raport cu moneda euro, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, a crescut cu 0,54%%, în perioada menţionată.

În ambele cazuri, cea mai bună rentabilitate din componenţa indicilor a fost obţinută de titlurile TLV.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a coborât cu 1,52%, reprezentând, în continuare, singurul indice dintre cei analizaţi care a scăzut, în perioada avută în vedere.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie în perioada menţionată a fost consemnată de SIF Moldova (SIF2), a cărui cotaţie a urcat cu doar 0,05%, în raport cu moneda euro, în perioada 5 octombrie - 12 octombrie.

Pe data de 12 octombrie, cotaţia SIF2 a crescut cu 0,67%, pe fondul unui rulaj de 105.578 de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare de circa 594.500 de acţiuni.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 4 octombrie - 11 octombrie, este condus de titlurile OTP Expert, cu o apreciere de 1,08%.

Pe locul al doilea, în acest clasament, s-a situat ETF-BET Tradeville, ce a înregistrat o creştere de 1,06%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Certinvest BET Index, care au urcat cu 0,99%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în intervalul 5 octombrie - 12 octombrie, în timp ce depozitele în lei au avut un randament negativ de 0,25%, în perioada menţionată.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,54%, iar cursul monedei naţionale în raport cu cea europeană a scăzut cu 0,29%, în intervalul de timp precizat.

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb