Pe fondul aprecierii în ansamblu a celor mai importante acţiuni listate la Bursa de Valori de la Viena (Wiener Borse), titlurile fondului BT Index Austria ATX, administrat de BT Asset Management, afişează un randament de 2,56%, pentru intervalul 4 - 11 octombrie, evoluţie ce le plasează pe prima poziţie a topului rentabilităţii fondurilor de investiţii, în perioada avută în vedere.
A fost o săptămână benefică pentru activele de risc, stare alimentată de un cumul de factori printre care optimismul investitorilor privind negocierile comerciale dintre Statele Unite ale Americii şi China, context în care indicii de pe Wall Street au avut parte de trei zile consecutive de creştere la finele săptămânii trecute.
În Europa, indicele Stoxx 600 a urcat cu 2,49%, în săptămâna recent încheiată, în timp ce DAX 30 al bursei din Frankfurt a cunoscut o creştere de 3,94%, iar FTSE 100 ce dă imaginea pieţei londoneze, s-a apreciat doar cu 1,28%, evoluţie temperată de incertitudinile ce planează în jurul Brexit-ului.
La Viena, indicele ATX a urcat cu 2,7%, în intervalul 4 - 11 octombrie, în condiţiile în care majoritatea acţiunilor sale componente au marcat creşteri consistente, pentru perioada de raportare.
Practic, preţul acţiunilor Erste la Bursa din Viena, emitentul cu cea mai mare pondere în indicele austriac şi, implicit, în fondul BT Index Austria ATX, a urcat cu 4,33%, în timp ce titlurile OMV, cea de-a doua companie ca reprezentativitate în ATX, au crescut cu 1,76%, în intervalul 4 - 11 octombrie.
Pentru aceeaşi perioadă, titlurile Raiffeisen Bank International, cea de-a treia companie ca importanţă din indicele austriac, s-a apreciat cu 6,34%, în timp ce preţul acţiunilor Verbund a coborât cu 0,53%, în intervalul 4 - 11 septembrie.
Tot în aceeaşi perioadă, cotaţia titlurilor Voestalpine s-a apreciat cu 8,87%.
De menţionat că BT Index Austria ATX este un fond deschis de investiţii, denominat în euro, care investeşte în acţiuni listate pe piaţa de capital austriacă, minimum 85% din activele fondului urmărind să reproducă principalul indice al bursei din Viena, ATX (Austrian Traded Index), potrivit BT Asset Management.
Diferenţa este reprezentată de plasamente în instrumente financiare cu venit fix, utilizate în vederea optimizării gradului de risc aferent investiţiilor în acţiunile cotate.
Pe poziţia a doua în topul fondurilor de investiţii se găsesc titlurile OTP Expert, care au cunoscut o apreciere de 0,87%, podiumul acestui clasament fiind completat de ETF-BET Tradeville, ale cărui unităţi de fond au urcat cu 0,78%, în intervalul 4 - 11 octombrie.
Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au marcat o creştere de 2,44%, în raport cu moneda euro, în intervalul 7 - 14 octombrie, marcând astfel cea mai bună evoluţie din cadrul tuturor celor trei indici de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) analizaţi, într-o perioadă de apatie în care cele mai multe acţiuni ale pieţei noastre au cunoscut scăderi relativ minore.
Practic, indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a cunoscut un declin de 0,43%, în perioada 7 - 14 octombrie, în timp ce indicele BET-XT, ce include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de acţiuni ale pieţei noastre, s-a depreciat cu 0,44%.
Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus FP, a coborât cu 0,51%.
Ponderea titlurilor Fondului în indicele BET este 19,98%, în timp ce pentru indicii BET-FI şi BET-XT, reprezentativitatea acţiunilor fondului închis de investiţii este de 30,33%, respectiv 15%, în toate cele trei cazuri FP fiind cel mai important emitent din structura coşurilor de acţiuni.
Cu o creştere de 5,18%, acţiunile Erste Group Bank (EBS) se situează pe prima poziţia în topul randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti, în perioada 7 - 14 octombrie.
Pe poziţia a doua a acestui clasament se află acţiunile Patria Bank (PBK) a căror cotaţie a urcat cu 2,85%, în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat, podiumul fiind completat de titlurile THR Marea Neagră (EFO), a căror apreciere a fost de 2,47%, pentru aceeaşi perioadă de raportare.
Cotaţia aurului s-a depreciat cu 1,15%, în intervalul 7- 14 octombrie, în timp ce cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât cu 0,13%, în acelaşi interval de timp.
Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,11%, în perioada menţionată.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 1,13%, în intervalul menţionat.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 14:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 8.330 de dolari.
Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 149,94 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizări:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.