CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 7 - 14 SEPTEMBRIE Erste Bank, în topul rentabilităţii de la BVB

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 18 septembrie 2018

Erste Bank, în topul rentabilităţii de la BVB

În contextul deprecierii generalizate a indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în perioada 7 - 14 septembrie, titlurile emitentului Erste Group Bank (EBS), ce au avut un randament de 3,69%, în raport cu moneda euro, se situează pe poziţia a doua în clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la BVB, în intervalul menţionat.

În cele şase şedinţe de tranzacţionare din perioada 7 - 14 septembrie, cotaţia EBS la bursa noastră a oscilat între o apreciere de 0,09%, consemnată pe data de 7 septembrie şi o creştere de 1,38%, înregistrată pe data de 14 septembrie, în majoritatea zilelor bursiere incluse în intervalul menţionat volumul înregistrat de acţiunile societăţii bancare la BVB situându-se peste media de tranzacţionare a ultimei luni.

Este o evoluţie apropiată de cea avută de titlurile Erste pe bursa de la Viena, unde cotaţia instituţiei de credit s-a apreciat în cinci dintre cele şase şedinţe bursiere din perioada menţionată, preţul acţiunii fiind cuprins între o scădere de 0,11%, apărută pe 11 septembrie, şi o creştere de 1,52%, consemnată pe 14 septembrie.

Joi, 13 septembrie, instituţia de credit a anunţat că Bernhard Spalt îl va înlocui pe Andreas Treichl în funcţia de CEO al Erste Group Bank, la sfârşitul anului 2019.

În primul semestru al acestui an, Erste Bank Group a înregistrat un profit net de 774 milioane de euro, în creştere cu 24% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017.

La preţul unitar de 169,5 lei/acţiune, înregistrat vineri, 14 septembrie, valoarea de piaţă a societăţii la BVB era de 72,85 miliarde de lei.

Clasamentul rentabilităţilor de la bursa noastră este condus de acţiunile combinatului petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), cu un avans de 9,66%, în raport cu moneda euro, în timp ce acţiunile Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (EFO) au consemnat o creştere de 2,84%, completând astfel topul rentabilităţilor de la bursa noastră.

În intervalul analizat, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii listate la BVB, a suferit o depreciere de 1,76%, în timp ce indicele BET, referinţa pieţei noastre de capital, a avut scădere de 1,75%.

Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie a fost înregistrată de acţiunile producătorului de petrol şi gaze OMV Petrom (SNP), care s-au apreciat cu 0,56%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a suferit o depreciere de 1,52%, în raport cu moneda euro, în intervalul 7 - 14 septembrie.

Cu o apreciere de 0,19%, acţiunile SIF Transilvania (SIF3) reprezintă titlurile cu cel mai bun comportament din structura indicelui financiar.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 6 - 13 septembrie, este condus de titlurile Active Dinamic, care au urcat cu 2,6%, în raport cu moneda euro.

Pe locul al doilea în acest clasament se află BT Index Austria ATX, cu o creştere de 1,48%, în timp ce titlurile FDI Piscator Equity Plus, care s-au apreciat cu 0,43%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a scăzut cu 0,03%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat, în intervalul 7 - 14 septembrie, cu 0,04%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozite în lei nu ar fi adus niciun câştig.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, s-a apreciat cu 4,72%, în intervalul 7 - 14 septembrie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 13:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 6.470 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 111,87 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Din cate stiu BCR trebuia sa fie listata la BVB. De ce nu este?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb