CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 8-15 IUNIE SIF Moldova, cea mai mare creştere din BET-FI

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 19 iunie 2017

SIF Moldova, cea mai mare creştere din BET-FI

Ronnie Khreis, "Intercapital Invest": "Randamentul superior al titlurilor SIF2, pe fondul ofertei de răscumpărare de acţiuni"

"Rulajele mari, posibil semnal privind intrarea investitorilor instituţionali"

Cu o apreciere de 7% în perioada 8-15 iunie, acţiunile SIF Moldova (SIF2), au avut cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, care a coborât, în perioada menţionată, cu 0,52%, raportat la moneda euro.

Din punctul de vedere al domnului Ronnie Khreis, analist în cadrul societăţii de brokeraj Intercapital Invest, creşterea titlurilor SIF2 se datorează, în principal, ofertei de răscumpărare de acţiuni derulată în prezent de societatea de investiţii financiare. Analistul Intercapital Invest ne-a transmis: "A fost, în general, o perioadă bună pentru toate cele cinci SIF-uri, în special pentru titlurile SIF Moldova (SIF2). Cel mai probabil, randamentul superior înregistrat de titlurile SIF2, în comparaţie cu celelalte SIF-uri, a apărut pe fondul ofertei de răscumpărare, derulată de emitent la preţul de 1 leu/acţiune, nivel atins chiar şi în piaţă în şedinţele precedente".

Mai mult decât atât, domnia sa consideră volumul mare de acţiuni tranzacţionate ca fiind o posibilă indicaţie privind intrarea în SIF2 a investitorilor instiuiţionali.

"În plus, având în vedere rulajele mari cu titlurile SIF Moldova, în special cele de la nivelul de 1 leu/acţiune, este posibil să fi intrat la cumpărare şi unii investitori instituţionali", a conchis Ronnie Khreis.

În perioada analizată, cea mai mare creştere a preţului titlurilor SIF2 a avut loc pe data de 13 iunie, când acţiunile companiei s-au apreciat cu 3,52%, preţul de închidere fiind cel din ofertă.

Aprecierea cotaţiei a avut loc pe fondul unui rulaj de peste 11 milioane de titluri, de şapte ori mai mare faţă de media celor douăzeci de zile anterioare de aproximativ 1,57 milioane de acţiuni.

Joi, 15 mai, preţul titlurilor SIF2 scăzuse cu 1%, fiind schimbate aproximativ 3,18 milioane de acţiuni.

Numărul de titluri care fac obiectul ofertei demarată pe data de 7 iunie este 25 milioane, reprezentând 2,4081% din capitalul social, la valoarea nominală de 0,10 lei/acţiune, preţul de cumpărare fiind 1 leu/acţiune.

Oferta se va încheia pe data de 27 iunie 2017.

Ponderea titlurilor SIF2 în indicele societăţilor de investiţii financiare este de 16,94%.

Indicele extins BET-XT, ce are în componenţa sa cele mai lichide 25 de acţiuni listate la BVB, a scăzut cu 2,64%, în perioada menţionată.

Ca şi în cazul indicelui societăţilor financiare, şi în cazul BET-XT, cea mai bună evoluţie au avut-o acţiunile SIF2.

Ponderea companiei în indice este de 2,91%.

Indicele BET, al celor mai lichide douăsprezece companii listate BVB, s-a depreciat cu 3,45%, raportat la moneda euro, în perioada menţionată, reprezentând indicele cu cea mai mare scădere, dintre cei analizaţi.

În cadrul principalului indice al pieţei de acţiuni autohtone, cea mai mare creştere au avut-o titlurile "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD), care au urcat cu 4,39%.

Pe data de 15 iunie, cotaţia acţiunilor BRD s-a apreciat cu 0,29%, pe fondul unui rulaj de 458.856 de titluri, peste media celor 20 de zile anterioare, de 351.955 de unităţi.

Ponderea titlurilor BRD în principalul indice al pieţei de acţiuni autohtone este de 11,48%.

Acţiunile Farmaceutica Remedia (RMAH), şi-au continuat creşterea din ultimul timp, urcând cu 11,61% în perioada 8-15 iunie, reprezentând titlurile cu cea mai mare rentabilitate de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), raportată la moneda europeană.

Joi, 15 iunie, preţul acţiunilor RMAH crescuse cu 14,9%, pe fondul unui rulaj de 49.556 de acţiuni, de peste trei ori mai mare faţă de media ultimelor 20 de zile anterioare, de 13.927 de unităţi, reprezentând titlurile cu cea mai mare apreciere de la BVB din şedinţa respectivă.

Locul al doilea în topul randamentelor a revenit acţiunilor SIF2, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Oltchim (OLT), cu o creştere de 5,62%.

Topul fondurilor de investiţii, în perioada 7-14 iunie, este condus de titlurile Certinvest BET-FI Index, cu o apreciere de 1,51%.

Pe locul al doilea în acest clasament s-a situat FDI Audas Piscador, a cărui creştere a fost de 0,65%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile fondului FDI Piscador Equity Plus, ce au urcat cu 0,22%.

Cel mai bun randament la depozite bancare, în perioada 8-15 iunie, a fost pentru cele în euro, de 0,02%, la Bancpost.

Depozitele în lei au avut un randament negativ, de 0,34%.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 1,35%, iar moneda naţională a scăzut cu 0,38% faţă de euro, în perioada 8-15 iunie.

Moneda digitală Bitcoin şi-a continuat deprecierea ce a debutat la începutul săptămânii trecute, preţul acesteia scăzând, în perioada 8-15 iunie, cu 12,91%.

Vineri, în jurul orei 14:00, preţul Bitcoin se tranzacţiona în jurul nivelului de 2.535 de dolari (aproximativ 10.393 lei, la cursul de schimb de vineri, de 4,0999 lei, pentru un dolar), conform CoinDeskPrice Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), după ce atinsese un minim de aproximativ 2.196 de dolari.

Conform site-ului "coinmarketcap.com", vineri la aceeaşi oră, capitalizarea de piaţă a criptomonedei era, de aproximativ 41,35 miliarde de dolari.

Precizare:

Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pai titlurile SIF2 au sarit, la un moment dat, de 1 leu/bucata.

    Cum sa creasca datorita ofertei, daca pretul a crescut chiar peste pretul din oferta.  

    Pai, daca e asa...de ce ar mai baga cineva actiunile in oferta ? 

    Ronnie Khreis da raspunsuri....ca sa zica ceva. Nimic mai mult.  

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb