CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 8 - 15 OCTOMBRIE Topul rentabilităţilor bursei, dominat de emitenţi cu o lichiditate scăzută

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 17 octombrie 2018

Topul rentabilităţilor bursei, dominat de emitenţi cu o lichiditate scăzută

Topul celor mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este ocupat, în intervalul 8 - 15 octombrie, de emitenţi care au o capitalizare şi o lichiditate redusă, în comparaţie cu societăţile importante listate la bursa noastră.

Practic, topul randamentelor de la BVB este condus de titlurile companiei producătoare de maşini şi aparate electrocasnice Electroargeş (ELGS), a cărei cotaţie a înregistrat un avans de 4,92%, în raport cu moneda euro.

În cele şase şedinţe bursiere cuprinse în intervalul 8 - 15 octombrie, preţul acţiunilor ELGS a fluctuat între o scădere de 0,95%, apărută pe data de 11 octombrie, în contextul unui rulaj de 25.870 de unităţi, peste media celor 20 de zile anterioare, de 11.325 de unităţi, şi o creştere de 1,92%, apărută pe 12 octombrie, pe fondul unui volum de 40.857 de titluri.

Pentru întreaga perioadă avută în vedere, valoarea transferurilor cu titlurile emitentului se ridică la 239.347,3 de lei.

În primele şase luni ale acestui an, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 99,72 de milioane de lei, în scădere cu 4,59% în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2017, şi un profit de 4,1 milioane de lei, cu 42% mai puţin decât cel consemnat la finalul primului semestru al anului trecut.

Raportat la preţul de închidere din data de 15 octombrie, de 1,08 lei/acţiune, capitalizarea emitentului la BVB este de circa 75,34 milioane de lei.

Pe poziţia a doua în topul rentabilităţilor bursei, în intervalul avut în vedere, se află acţiunile Dafora (DAFR), societate aflată în insolvenţă, a căror apreciere a fost de 4,07%, în raport cu moneda euro.

În perioada 8 - 15 octombrie, cotaţia ELGS a fluctuat între două scăderi de 2,63%, avute pe 8 şi 11 octombrie, şi o apreciere de 3,95%, consemnată pe 15 octombrie, în contextul unui volum tranzacţionat de 387.420 de unităţi, peste media ultimelor 20 de şedinţe bursiere, de circa 188.400 de titluri.

Emitentul, a cărui capitalizare este de 15,83 milioane de lei, a raportat, pentru primul semestru al anului 2018, pierderi de 3,28 milioane de lei, de circa trei ori mai mici decât cele raportate pentru perioada similară din 2017, de 9,77 milioane de lei.

Valoarea transferurilor cu titlurile companiei care desfăşoară activităţi de foraj petrol şi gaze, pentru perioada analizată, este de 17.379,24 de lei.

Cu o apreciere de 2,7%, în intervalul 8 - 15 octombrie, acţiunile Patria Bank (PBK) completează podiumul rentabilităţilor de la BVB, pentru perioada avută în vedere.

În acest interval, cotaţia PBK a oscilat între o scădere de 1,98%, înregistrată pe 11 octombrie, în contextul unui volum de 296.455 de unităţi, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 128.000 de unităţi, şi o creştere de 1,84%, avută pe 9 octombrie, pe fondul unui rulaj de 160.931 de acţiuni, iar suma transferurilor cu titluri PBK a fost de 130.165,59 de lei.

Instituţia bancară a raportat, pentru primul semestru al acestui an, active nete în valoare de 3,44 miliarde de lei, în scădere cu aproximativ 200 de milioane de lei. De asemenea, în primele şase luni ale anului, entitatea bancară a raportat pierderi de circa 23 de milioane de lei, cu 11% mai puţin decât cele consemnate în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Valoarea de piaţă a emitentului la bursă este de aproximativ 271,4 milioane de lei.

Astfel, privit în ansamblu, rulajul total consemnat de acţiunile celor mai rentabile trei societăţi de la BVB, pentru întreaga perioadă avută în vedere, a fost de 386,910,13 lei, incomparabil mai mic decât valoarea tranzacţiilor efectuate cu titlurile OMV Petrom (SNP), cel mai rentabil emitent din indicele BET în perioada 8 - 15 octombrie, care, doar pe data de 12 octombrie, a cumulat transferuri în sumă de 4.306.776,06 de lei.

Totodată, valoarea de piaţă însumată a celor mai rentabili trei emitenţi de la BVB, în intervalul avut în vedere, este de circa 362,6 milioane de lei. Spre deosebire, capitalizarea SNP la bursă este de 21,69 miliarde de lei.

De menţionat că performanţa celor trei titluri, iese în evidenţă şi pe fodul unui context de piaţă nefavorabil, doar paisprezece acţiuni listate pe piaţa principală BVB înregistrând creşteri, în perioada menţionată.

Indicele BET-XT, care cuprinde cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la bursa noastră, a suferit o retragere de 0,71%, în raport cu moneda euro, în perioada avută în vedere, în timp ce indicele BET-FI, a celor cinci SIF-uri, plus Fondul Proprietatea (FP), a crescut, în raport cu moneda europeană, cu 0,33%, în intervalul analizat.

Din cadrul celor două coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie a fost avută de titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au raportat un avans de 1,43%, în perioada avută în vedere, în raport cu moneda euro.

Topul fondurilor de investiţii, în perioada 5 - 12 octombrie, este condus de titlurile Certinvest Obligaţiuni, care au crescut cu doar 0,08%.

Pe poziţia a doua în acest clasament s-au situat titlurile OTP Obligaţiuni, care au avut un randament de 0,07%, în timp ce OTP ComodisRO, care a consemnat o apreciere de 0,06%, în intervalul mai sus menţionat, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat cu 0,02%, în timp ce cotaţia aurului a crescut cu 2,19%, în perioada 8 - 15 octombrie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în intervalul avut în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,06%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 2,4%, în intervalul 8 - 15 octombrie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 17:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 6.523 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de puţin peste 114,5 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb